Au vrut să câştige un ban cinstit în străinătate, dar au ajuns să fie sclavi, în Portugalia, pe plantaţia unui român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii trebuiau sa lucreze pe o plantatie de maslini FOTO Adevarul arhiva
Oamenii trebuiau sa lucreze pe o plantatie de maslini FOTO Adevarul arhiva

Zeci de botoşăneni şi suceveni au trăit clipe de coşmar în Portugalia, unde au plecat pentru a munci pe o plantaţie de măslini. Oamenii au ajuns să muncească şi câte 12 ore pe zi, fără a primi mâncare sau apă.

În căutarea unui trai mai bun, anual, sute de români pleacă la muncă în străinătate. Pentru mulţi, însă, bucuria obţinerii unui loc de muncă bine plătit, peste hotare, se transformă în coşmar. Este şi cazul celor 52 de botoşăneni şi suceveni, care au crezut că îşi pot rezolva problemele financiare în afara ţării. Oamenii au văzut pe internet un anunţ de angajare pentru cules de măslini în Portugalia.

Încântaţi de banii promişi dar şi de condiţiile oferite, ei nu au mai stat pe gânduri şi au luat calea străinătăţii. Potrivit anunţului, muncitorii primeau câte 900 de euro şi cazare gratuită. Doar că, odată ajunşi în Portugalia, românii au trăit un adevărat calvar.  Unul dintre botoşănenii care au plecat în Portugalia este un fost poliţist de frontieră, care avea nevoie de bani pentru a-şi plăti datoriile. 

„Am ajuns acolo, ne-au cazat într-o casă, 40 de oameni, stăteam în cameră câte 15-20, ne-au luat buletinele şi ne-au dus la muncă, bani nu ne-au dat, mâncare nu ne-au dat. De acasă ne-au spus că nu trebuie să ne cumpărăm decât mâncarea, cazarea e gratuită, dar când am ajuns acolo ne-a zis că trebuie să dăm câte 110 euro pe lună cazarea de persoană. Ne-au promis că vom lucra opt ore, din care una pauză, şi aici lucram 12 ore. Condiţii inumane…”, a declarat pentru Botosaninews, Daniel Luca, fostul poliţist de frontieră. 

 O parte dintre muncitori au vrut să se întorcă acasă, însă, nu au reuşit din cauză că angajatorul roman le-a luat actele. Oamenii au fost preluaţi de Crucea Roşie pentru a-i ajuta să se întoarcă în România. 

Cei mai mulţi au preferat să rămână, în speranţa că angajatorul le plăti salariile promise.

Angajatorul ar putea fi cercetat de poliţia portugheza pentru trafic internaţional de persoane.

Potrivit Ministerului român de Externe, reprezentanţii misiunii diplomatice “au întreprins demersurile necesare pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare referitoare la caz şi s-au deplasat la faţa locului pentru a analiza situaţia”.

Cititi si:

Plângeri penale împotriva firmelor care trimit muncitori „în sclavie“, în altă ţară. Titus Corlăţean a exemplificat cu situaţia românilor repatriaţi din Libia

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite