Parcul „Mihai Eminescu”, loc de promenadă şi relaxare pentru botoşăneni
0Parcul ce poartă numele celui mai mare poet român este fără doar şi poate cea mai frumoasă locaţie în care botoşănenii îşi petrec timpul liber.
Locuitorii acestor meleaguri au început să se bucure de privilegiile oferite de această locaţie încă din anul 1869. Pe atunci, Parcul era cunoscut ca Grădina Publică Vârnav. Istoricii spun că în acele vremuri parcul era un adevărat furnicar, indiferent de anotimp. Pe vreme de iarnă tinerii transformau lacul din centrul parcului într-un veritabil patinoar. Distracţia se muta mai apoi în clădirea actualului Muzeu Judeţean de Istorie, unde se organizau baluri. Atmosferă de sărbatoare în Grădina Publică Vârnav era şi în fiecare zi din vara.
Impresionaţi de frumuseţea locului erau toţi oaspeţii care vizitau Botoşaniul.
Cândva, de mult, trecusem pe lângă ea, într-un amurg de toamnă. Dar amintirea se risipise, lăsându-mi numai un chioşc şi împrejur câteva pete galbene. De data aceasta, am ajuns în Botoşani în luna mai. M-am găsit într-o lume liniştită, fără de răcnetele vânzătorilor bucureşteni, fără de automobile şi fără de îmbulzeala de la răspântii, spune Gala Galaction dupa ce a vizitat orasul in anul 1922.
Şi astazi, parcul îşi păstreaza o parte din farmecul de altădată. Este locul de relaxare pentru bătrâni, de promenadă pentru tineri şi de joacă pentru copii. La intrarea în Parc este amplasat un bust al lui Mihai Eminescu, care parcă veghează locul care un veritabil stăpân. În centrul parcului se mai află încă lacul, pe care botoşănenii se pot plimba cu bărcile. Alături cei mai mici dintre botoşăneni se pot juca în voie. La caţiva paşi mai încolo, bătrânii îşi petrec timpul jucând şah sau table sau pur şi simplu povestind întâmplări din tinereţe.
Suntem pensionari. Pentru noi timpul trece foarte greu şi ne bucurăm nespus de acest loc în care ne întalnim, mai stăm de vorbă, mai ieşim cu nepoţeii la plimbare. Eu am mai fost şi în alte localităţi dar cred cu tărie ca Parcul din Botoşani este unul din cele mai frumoase. Este foarte mult verde şi respirăm aer curat, a spus Dumitru Ion, un bătrân care obişnuieşte să se relaxeze în Parcul Mihai Eminescu.
Pe aleile principale sunt busturile oamenilor de cultura botosaneni, sculptate de Marcel Manastireanu. Parcul păstrează câţiva arbori contemporani cu Mihai Eminescu, care în ultima parte a vieţii sale şi-a petrecut timpul aici.