”Omul cu planul” şi caruselul promisiunilor electorale uitate de aleşii Botoşaniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

”Omul cu planul”, ”neamţul” sau ”împăratul” sunt doar câteva dintre personajele pitoreşti  ale Botoşaniului în preajma campaniilor electorale. La fel de pitoreşti au fost şi promisiunile acestora. Unele dintre ele lăsând electoratul ceva mai greu de păcălit cu gura căscată. Ce au făcut cu planurile şi promisiunile măreţe din campaniile electorale? Mai nimic.

Promsiunile s-au înmultit...la fel şi maidanezii

Maidanezii sunt de aproape opt ani de zile o problemă în municipiul Botoşani şi un coşmar pentru toţi părinţii care îşi trimit copii singuri la şcoală. Mii de botoşăneni au fost deja muşcaţi de câinii comunitari, iar tratamentele antirabice au ajuns să bage aproape în faliment Spitalul Judeţean.

 Mulţi bătrâni care se apără cu greu de haitele adunate prin jurul blocurilor şi hrănite de bunicuţe mărinimoase, ajung să îşi doreasc  să nici nu mai iasă din casă. În sprijinul maidanezilor, se află în permanenţă ca un cerber  şi o asociaţie de protecţie a animalelor, ”Ador”.

 Două mandate s-a chinuit adminsitraţia democrat-liberală pentru a scăpa de comunitari. După joaca de-a  procesele şi plângerile penale cu ADOR plus un maldăr de câini morţi la padocurile Primăriei, reprezentanţii municipalităţii s-au trezit că numărul maidanezilor este cosntant ba chiar în creştere, iar campania electorală bătea la uşă. Mai precis pe 10 iunie 2012, când botoşănenii ieşeau la vot, pe străzi bântuiau încă peste 1000 de maidanezi.

În aceea perioadă a venit şi ”omul cu planul”, social-democratul, Ovidiu Portariuc. Culmea de această dată, candidatul a venit cu promsiunile la purtător sub forma unei broşuri. În cuprinsul broşurii o secţiune distinctă era dedicată eradicării maidanezilor. Mai mult decât atât , Portariuc promitea tuturor cu o convingere deplină că ce n-au făcut alţii în opt ani va face el într-un an. În caz contrar susţinea candidatul de la aceea vreme, îşi va da demisia.

 După ce a obţinut un mandat noul primar ar fi trebuit să consulte planul şi aşa cum se aşteaptu toţi alegătorii să îl pună şi în aplicare. Cum era însă de aşteptat, în România planurile sunt făcute pentru a nu fi respectate, cel puţin până în prezent în ceea ce priveşte situaţia câinilor vagabonzi.

 Nu numai că problema nu a fost rezolvată într-un an de zile, aşa cum edilul promitea în campania electorală, dar în 12 luni numărul câinilor fără stăpân aproape s-a dublat.Şi culmea, multe dintre ăatrupede şi-au făcut rostul chiar în faţa Primăriei. 

” Până la 1 iulie vreau să fie efecte vizibile în stradă, să nu mai fie câini comunitari care să pună în pericol siuranţa cetăţenilor”, declara Portariuc în cursul acestui an.

Reprezentanţii municipalităţii au comandat chiar construirea unui nou padoc unde să fie capturaţi câinii. Data de 1 iulie se apropie iar câinii încă se aşteaptă prinşi de pe străzi. Cât despre demisia de onoare la nerespectare promisiunilor, nimeni nu mai vorbeste nimic. 

Investitorii sunt de fapt.... ambasadori

Una dintre promsiunile forte, atât a reşedintelui de Consiliu Judeţean, Florin Ţurcanu dar şi a primarului Ovidiu Portariuc, a fost atragerea de investitori, dacă se poate şi străini în Botoşani, cu investiţii de 100 de milioane de euro. Într-un oraş cu o zonă industrială moartă şi mii de şomeri, promsiunea a picat ca o mănuşă.

Botoşănenii  visau astfel că viaţa lor se va schimba în bine după ce se vor crea mii de locuri de muncă, aşa cum au promis candidaţii. Primarul municipiului susţinea că a purtat chiar discuţii cu o seri de  investitori, preferaţii săi de campanie electorală fiind nemţii. Dar de la vorbă la faptă este drum lung, iar într-un an de mandat, ivenstitorii cu ştaif din străintate nu au bătut nici la poarta Primăriei, nici la cea a Consiliului Judeţean. Au bătut însă ambasadorii, chemaţi de şefii judeţului şi a municipiului, cu alte promisuni şi cu fabrici ridicate din speranţe.

Numai puţin de cinci ambasadori ai Armeniei, Marii Britanii sau a Austriei au călcat pragul Primăriei şi a Consiliului Judeţean. S-au făcut schimbri de cadouri, pupături şi promisiuni. Doar investitorii nu au mai sosit. Ambasadorii au plecat şi probabil după ce au străbătut şoselele Botoşani-Suceava sau Botoşani-Iaşi au şi uitat unde au fost,  însă botoşănenii mai speră încă şi aşteaptă investitorii străini mai ceva ca românii pe americani la începutul regimului comunist. 

Locurile de munca ....fantoma

Cât despre locurile de muncă promise în deja celebrul plan al edilului Ovidiu Portariuc, acestea nici măcar nu au fost create că deja s-au şi făcut concedieri.  Dacă iniţial, în campania electorală edilul promitea 5500 de locuri de muncă pentru botoşăneni, nici bine nu s-a terminat campania electorală că s-au şi redus la jumatate. Pe parcursul mandatului a mai făcut şi alte ”concedieri”, din locurile de muncă care încă nici nu existau. Mai mult decât atât, Portariuc se pare că a încercat să fenteze sistemul promisiunilor cu locurile de muncă create de alţii. Incredibila sa declaraţie de la deschiderea celui mai mare centru comercial din judeţul Botoşani, a uimit pe toată lumea.

„Cel mai important lucru pentru botoşăneni este crearea de locuri de muncă. Am înţeles de la investitor că vor fi o mie de locuri de muncă. Pentru mine este o bucurie deosebită. Am promis că în timpul mandatului se vor crea locuri de muncă. Mă bucur că aceste locuri de muncă încep să apară”, spunea atunci Ovidiu Portariuc despre investiţia începută în mandatul lui Cătălin Flutur. 

Cititi si: 

„Sfatul bătrânilor“ din Botoşani format din foştii primari ai urbei

Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani anunţă că intră în greva foamei pentru un drum

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite