Misterele clădirilor monument din Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea care adăposteşte Camera de Comerţ şi  Industrie şi Liceul de Fete „Carmen Sylva“ (dreapta)
Clădirea care adăposteşte Camera de Comerţ şi Industrie şi Liceul de Fete „Carmen Sylva“ (dreapta)

Imagini inedite cu casele construite în secolul al XIX-lea au fost scoase de la naftalină. Botoşănenii pot descoperi secretele caselor de patrimoniu din oraş la Muzeul Judeţean. În cadrul expoziţiei „Ochii din spatele ferestrelor“, vernisată ieri, oamenii pot afla crâmpeie din viaţa celor care au locuit în clădirile-monument la începutul secolului XIX.



Sunt prezentate imagini inedite ale caselor Sofian, Săvinescu sau Antipa. „Am dorit să arătăm că fiecare casă a fost animată cândva de sufletul cuiva“, a spus muzeograful Gheorghe Medianc.

Casa în care a fost găzduit George Enescu

Construită la sfârşitul secolului al XIX-lea în cartierul armenesc al Botoşaniului, Casa Garabet Ciomac şi-a câştigat celebritatea pe de o parte prin arhitectura sa de influenţă rusă, iar pe de alta prin personalităţile care au locuit în ea.

În aceast imobil au trăit Christian Ciomac-avocat, primar al Botoşaniului, senator şi director al ziarului „Ştirea“, dar şi Emanoil Ciomac, muzicolog, prieten apropiat al compozitorului George Enescu. În această casă a fost găzduit violonistul ori de câte ori a venit la Botoşani. Pe Bulevardul Mihai Eminescu se află una dintre cele mai frumoase clădiri ale oraşului.


Secretele clădinirilor vechi

Construită la sfârşitul secolului al XIX-lea în stil eclectic, de influenţă franceză, de către Nicolae Sofian, fost primar al oraşului, casa a fost vândută unui mare moşier Mihail Manole de la Mihalăşeni. În 1905, acesta a închiriat clădirea Liceului de Fete „Carmen Sylva“, care nu avea un sediu propriu.

La începutul perioadei interbelice, clădirea este cumpărată de stat şi dată spre folosire liceului. Aici au predat câteva dintre profesorii de elită ai Botoşaniului între care Ana Ghermănescu, Gabriela Leonardescu, Ileana Darie Turusancu (română) sau Charlotte Sybi (franceză).

O altă clădire-monument este sediul Camerei de Comerţ şi Industrie, construit în ultima parte a secolului al XIX-lea.

Clădire donată de bancher

Proprietarul, bancherul Mihai Moscovici, a donat clădirea pentru a servi la dezvoltarea economică a Botoşaniului.

O parte din aceste clădiri şi-au recâştigat strălucirea de altădată,dar unele perle arhitectonice sunt condamnate la degradare.

Un astfel de caz este cel al Casei Sofian. A fost denumită astfel după doi importanţi boieri botoşăneni, mari filantropi, Nicolae şi Ruxandra Sofian. Imobilul datează din jurul anului 1900, fiind specific stilul arhitectural vienez. Deşi lucrările de reabilitare au început oficial de doi ani, clădirea este în continuare în ruină. Vezi mai multe imagini cu casele pe botosani.adevarul.ro.

Intră pe botosani.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Botoşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite