Medic ortoped mort la datorie în timpul gărzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul Gabriel Jilavu, cu o experienţă de două decenii în Spitalul Judeţean „Mavromati", a decedat duminică seară. Colegii dau vina pe stres şi condiţiile de muncă.

Lumea medicală botoşăneană este zguduită. Unul dintre cei mai buni medici ortopezi de la Spitalul Judeţean „Mavromati", Gabriel Jilavu (49 de ani), a murit duminică seară în timpul gărzii.

Secţia Ortopedie a unităţii medicale era ieri plină de lumânări şi flori. Pe o masă, candelele au ars necontenit lângă fotografia celui care, după cum spun colegii, fusese cu om cum rar ţi-era dat să întâlneşti.

Lucra de aproape două decenii în spitalul botoşănean, alături de soţia sa, Dana Jilavu, medic specialist ORL, cu care avea un copil în clasa întâi. Şeful Secţiei Ortopedie din cadrul Spitalului „Mavromati", Radu Malancea, aproape că nu poate vorbi la trecut despre fostul coleg Gabriel Jilavu.

Făcea multe gărzi din cauza lipsei de personal

„A fost un om cum rar vezi în viaţă. Era atât de împăciuitor, de blând. Ca orice chirurg avea unele probleme cu inima, dar erau sub control. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Epuizarea fizică, stresul, numărul mic de angajaţi din sistem, toate duc la asta. De asta pleacă mulţi peste hotare, să ştiţi. Nu pentru bani, ci pentru că li se oferă posibilitatea să lucreze lejer, fără stres", a criticat sistemul medicul Radu Malancea. Ortopedul Gabriel Jilavu punea viaţa pacienţilor mai presus de a sa. Lucra multe gărzi, din cauza lipsei de personal, şi opera ore în şir, în condiţii greu de imaginat. Colegii îşi amintesc că duminică, înaintea morţii, medicul a coborât să vadă un pacient.

După ce a stabilit internarea acestuia a urcat din nou pe secţie. Apoi a simţit că i se face rău, s-a lăsat uşor pe pat, apoi a căzut. Zgomotul i-a alertat pe colegii de pe secţia Ortopedie. Medicul a fost dus la Terapie Intensivă, dar toate manevrele de resuscitare au eşuat. Un infarct îi curmase viaţa.

Colegii lui Jilavu susţin că operează în condiţii groaznice. Sălile de la Spitalul „Mavromati" se transformă în cuptoare când afară se încălzeşte.

„Este un stres continuu"

Defecţiunile la sistemul de ventilaţie pun la grea încercare răbdarea şi nervii personalului medical. „Lucrăm aşa în continuare. Nu avem încotro. Poate după ce se dau în folosinţă noile săli va fi mai bine", a adăugat medicul Radul Malancea. Condiţii grele au şi iarna, când doctorii operează încălzind sălile cu aeroterme.

Şi mesele de operaţii sunt un prilej de stres continuu. Medicii şi asistentele au mereu în preajmă câte un scaun pentru a preîntâmpina situaţiile când picioarele meselor cedează.  „Este un stres continuu. Tot mese din alea avem, dar degeaba am tras un semnal de alarmă când am tras", a mai spus şeful Secţiei Ortopedie.

Intră pe botosani.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite