Imagini inedite cu regii României. Carol al II-lea, suprins în timp ce trăgea cu mitraliera, Mihai în braţele mamei şi regina Maria pe front, printre soldaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Maria pe front
Regina Maria pe front

În cadrul unui vernisaj dedicat monarhiei, la Botoşani, au fost expuse mai multe fotografii de epocă cu regii României. Este vorba de ipostaze cu totul inedite, de la îmbrăţişarea tandră a principesei Elena pentru fiul său, până la imagini cu regina Maria şi regele Ferdinand pe front. La eveniment a participat şi Alteţa sa Regală, principesa Maria.

Pe 26 aprilie 2016, la Muzeul Judeţean de Istorie din Botoşani a avut loc un vernisaj dedicat monarhiei româneşti. Evenimentul s-a intitulat "150 de ani de la instaurarea monarhiei constituţionale în România" şi a cuprins printre altele şi o expoziţie dedicată regilor României. Exponatele aduse în special de Muzeul Naţional Peleş şi de la Complexului Muzeal Naţional "Moldova" au fost cu totul inedite. 

Regii României pe front sau în braţele mamei

Cele mai spectaculoase exponate, au fost pozele de epocă. În acestea sunt ilustrate evenimente inedite sau sunt surprinşi membrii familiei regale în ipostaze puţin întâlnite. De exemplu, într-una dintre acestea, Carol al-II lea, este prezentat pe front în Primul Război Mondial, atunci având doar titlul de prinţ moştenitor, trăgând cu o mitralieră către tranşeele inamice. Tot din Primul Război Mondial, sunt imagini cu Regina Maria şi regele Ferdinand, amândoi aflaţi pe front în diferite ipostaze.

ferdinand

Regele Ferdinand pe câmpul de luptă FOTO Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani

Fie în câmp, regele, dă directive ofiţerilor, îmbrăcat de campanie, fie prin tranşee sau cu casca pe cap în focul luptei. De cealaltă parte regina Maria, îmbărcată în infirmieră, ete prezentată tot pe front ajutând răniţii sau însoţindu-şi soţul. ”Erau nişte monarhi care se implicau, mai ales că soarta războiului nu era tocmai favorabilă în acele momente.

mihai

Regele Mihai în braţele mamei sale Principesa Elena FOTO Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani

De altfel, reginei Maria i se spunea „,mama răniţilor“, pentru devotamentul şi implicarea sa în ajutararea acestora”, spune istoricul Sergiu Balanovici, explicând fotografiile. Apoi sunt prezentate imagini din familia regală la întâlniri oficiale dar şi în viaţa de toate zilele. De exemplu, interesante, spun istoricii, sunt fotografiile în care principesa Elena îşi strânge la piept copilul, viitorul rege Mihai I. ”Fotografiile sunt o cronică vie”, precizează istoricul botoşănean Gheorghe Median.

Costumul de cavaler şi tabacherele regale

Totodată în expoziţie a fost adusă şi o costumaţie de mare importanţă. Este vorba de costumul de cavaler al ordinului ”Mihai Viteazul”. ”Era o distincţie foarte importantă, pentru ofiţerii care se distingeau pe câmpul de luptă. Dacă vreţi era la fel de importantă ca şi ”crucea de fier„ pentru armata germană”, spune Sergiu Balanovici. Această costumaţie, era purtată doar de aceşti cavaleri ai ordinului ”Mihai Viteazul”, distincţie instituită de regele Ferdinand prin Înaltul Decret nr. 2968 din 26 septembrie 1916. Pe lângă această costumaţie, au mai fost expuse şi obiecte personale ale monarhilor, printre care şi tabachere.

Prezenţa regală de la Vernisaj

La vernisaj a fost prezent şi un membru al Casei Regale a României. Este vorba despre principesa Maria, cea de-a cincea fiică a regelui Mihai şi de altfel cel mai mic copil al regelui României. Alteţa Sa Regală a sosit însoţită de un staf discret şi a împărţit zâmbete şi strângeri de mână, audienţei.

principesa

Principesa Maria alături de oficialităţile judeţului Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

După o sesiune de autografe organizată ad-hoc şi câteva discuţii cu participanţii, principesa s-a retras, nu înainte însă de a asculta muzică corală în holul Muzeului Judeţean de Istorie. Principesa va zăbovi pe meleagurile lui Eminescu, două zile, timp în care va participa şi la o serie de întâlniri cu oficialităţile urbei. Regii României au ajuns în repetate rânduri la Botoşani, începând cu secolul al XX lea, dar în special în perioada interbelică.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Principesa Maria a României, în vizită la Constanţa. După bibliotecă, Alteţa Regală a mers la Şantierul Naval

Tânăra violoncelistă care a impresionat-o pe principesa Margareta: „E nevoie să se întâlnească talentul şi norocul în acelaşi moment“

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite