Finanţiştii de azi, căpşunarii de mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În instituţia care învârte banii statului, mulţi salariaţi trăiesc de pe o zi pe alta. Carmen Ionel (39 de ani) va câştiga de luna viitoare doar 900 de lei. Ea visează cu ochii deschişi la o viaţă de fermier în Vest.

Îi trec prin mână milioane de lei şi totuşi, în ziua de salariu, abia dacă ridică de la casieria Fiscului 1.200 de lei. Carmen Ionel lucrează la Compartimentul de Executări Silite, are 13 ani vechime, iar în curând salariul îi va fi redus la 900 de lei. Spune că-i este imposibil să-şi întreţină familia cu aşa o sumă.


„Am terminat Facultatea de Finanţe-Bănci în 2009, însă nu mi s-a făcut încadrarea salarială pe studii superioare din cauza crizei. Nu ştiu ce voi face în continuare. Dacă nu se poate altfel, voi lucra şi eu în agricultură, în afara ţării“,
spune disperată femeia.


Navetistă şi cu un copil bolnav


În fiecare zi face naveta de la Bucecea pentru a ajunge la locul ei de muncă. Profesia sa este migăloasă şi stresantă, iar uneori se confruntă cu ameninţările rău-platnicilor. Salariul ei şi alocaţiile celor doi copii sunt singura sursă de venit a familiei. Soţul ei, tehnician veterinar, a rămas fără slujbă după ce firma pentru care lucra s-a închis. Pe lângă problemele de zi cu zi, bugetul familiei este măcinat şi de cheltuielile medicale. Unul din băieţi are nevoie lunar de medicamente pentru tensiune, în urmă cu trei ani suferind o operaţie pe cord deschis din cauza unui chist format la nivelul aortei. O altă intervenţie chirurgicală îl aşteaptă pe băiat, acesta având nevoie de o proteză, iar costurile se ridică la 3.000 de lei.


O altă finanţistă aflată într-o situaţie-limită este Silvia Ursache. După reducerile salariale, femeia, care este şi mamă, va câştiga puţin peste 500 de lei. Soţul ei lucrează tot în sistemul bugetar, aşa că venitul familiei se va reduce de două ori. „Sunt tot din Bucecea şi zi de zi fac naveta să ajung la serviciu. Salariile sunt şi aşa mici. Avem datorii la bănci. Nu ne permitem să avem lefuri mai mici cu 25%“, a spus Silvia Ursache.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite