Einstein de Botoşani, medaliat cu argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe din Argentina: „Este doar începutul! Nu vreau să mă opresc!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan Răzvan Bălăucă (14 ani), elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Botoşani, a obţinut locul al doilea şi o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, desfăşurată luna trecută în Argentina.

Ştefan Bălăucă, un elev de 14 ani supranumit de colegi şi de profesori „Einstein de Botoşani“, a participat la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe din Argentina şi s-a întors acasă cu o medalie de argint. 

Concursul s-a desfăşurat în perioada 2-11 noiembrie, în oraşul Mendoza, iar echipa României a obţinut în total şase medalii (trei de argint şi trei de bronz). Cel mai mare punctaj în rândul olimpicilor români a fost obţinut de elevul din Botoşani, cel care a reuşit o performanţă similară şi la calificarea pentru lotul României, din această toamnă.

Pregătit de o întreagă echipă de profesori

Echipa României care a făcut deplasarea la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe de la Mendoza a fost formată din cinci elevi de clasa a IX-a, una dintre regulile concursului fiind ca participanţii să aibă obligatoriu sub 15 ani. Tinerii au avut răgaz doar o lună de la calificare, pentru a se pregăti. În cazul lui Ştefan, echipa de profesori care l-a consiliat şi pregătit pentru cea mai importantă competiţie de ştiinţe destinată juniorilor a fost condusă chiar de mama lui Ştefan, Cristina Bălăucă, profesor de fizică.

image

Ştefan Bălăucă alături de Cristina Bălăucă, mama sa( stânga) si directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani, Elena Chiriac( dreapta)

„Alături de mine au mai fost la Fizică domnul Aurelian Pintilei, la Chimie – Constantin Guceanu şi Luminţa Curtman, iar la Biologie – Liviu Huţanu. A fost nevoie de o pregătire intensă. Deşi putem spune că a fost mai mult punerea la punct a unor detalii şi mici şlefuiri, fiindcă geniul lui Ştefan este nativ“, spune Cristina Bălăucă.

Trei probe de foc

La Mendoza, elevii nu au avut foarte mult timp de odihnă şi pe 2 noiembrie au intrat „în luptă“. S-au înfruntat 187 de minţi luminate din 32 de ţări, de-a lungul a trei probe de foc. „Competiţia a fost dură, având în vedere că au participat cei mai buni tineri din lume. Au fost foarte mulţi elevi din ţările asiatice, care sunt foarte bine pregătiţi în domeniul ştiinţelor. Prima probă a fost un test grilă, cu întrebări multiple, câte zece din fiecare domeniu de concurs, adică fizică, biologie şi chimie. Cea de-a doua probă a constat în rezolvarea unor probleme a căror soluţie trebuia explicată, iar a treia probă a fost cea practică, pe echipe“, explică Ştefan Bălăucă. Pentru fiecare dintre cele trei probe, participanţii au avut la dispoziţiei câte trei ore. 

Toată echipa României a ajuns pe podium

După nouă zile de examinări, probe practice şi înfruntări ştiinţifice, toţi participanţii au aşteptat rezultatele. Regulile Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe prevăd ca primii 10% din participanţi să obţină medalia de aur, următorii 20% – medalia de argint, iar următorii 30% – medalia de bronz. Elevul botoşănean a obţinut cel mai bun rezultat din echipa României la cele trei probe şi a primit medalia de argint. 

Scoruri foarte apropiate de cel al lui Ştefan şi tot medalii de argint au obţinut Hakan Calila (elev la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa) şi Tudor Cristian Cozma (elev la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“ din Iaşi). Restul membrilor lotului naţional au obţinut medalii de bronz: Irina Mălina Strugaru de la Colegiul Naţional din Iaşi, Andrei Vlad Bădulescu de la Colegiul Naţional „Emanoil Gojdu“ din Oradea şi Dan-Mircea Neagoe de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa.

image

 Lotul României la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe din Argentina FOTO isjcta.ro

Cei care au reuşit să obţină medaliile de aur au fost cei despre care Ştefan Bălăucă spune că sunt cei mai de temut: asiaticii. Mai precis, este vorba de echipa Indoneziei, care a reuşit să câştige două medalii de aur. Alături de aceştia s-a numărat şi o reprezentantă a Serbiei, dar şi un reprezentant al Indiei. Membrii echipei României s-au întors în ţară pe 13 decembrie, după ce au vizitat ţara gazdă. Ştefan a fost aşteptat de mama sa, Cristina Bălăucă. „Sunt foarte mulţumită. Şi-a confirmat valoarea. Din păcate, la el Moş Nicolae a venit cu probe şi concursuri. A obţinut însă cadoul cel mai de preţ: s-a impus pe plan mondial“, spune mama lui Ştefan. 

Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori este prima experienţă internaţională a lui Ştefan Bălăucă. Este dispus însă să facă următorul pas şi să continue performanţele. „Anul viitor voi participa din nou. Mă voi pregăti mai bine. Aspir, bineînţeles, la aur. Echipa din acest an a fost extrem de valoroasă, sper să ne reîntâlnim şi la anul. După aceea, nu vreau să mă opresc. Am ca obiectiv şi Balcaniada. Este doar începutul“, spune decis Ştefan Bălăucă.

image

 O parte dintre medaliile şi diplomele obţinute de Ştefan Bălăucă până la 14 ani

Olimpiada Internaţională de Ştiinţe este considerată una dintre cele mai grele competiţii destinate elevilor din toată lumea. „Este o competiţie dură. Poate cea mai dură competiţie şcolară de la nivel mondial. Şi asta fiindcă nu este vorba doar de o materie şi de o probă. Este vorba de trei materii la care elevul trebuie să exceleze şi este vorba şi de trei probe. Sunt nouă ore de concurs şi o materie extrem de vastă. Această competiţie este doar pentru cei mai buni“, spune Mihaela Huncă, Inspector Şcolar General.

Media 10 pe linie de opt ani

Ştefan Bălăucă, elevul supranumit de colegi şi profesori „Einstein de Botoşani“, are un şir de performanţe greu de memorat. Ştefan a început să obţină medalii încă din clasa a IV-a. A luat locul I la zeci de concursuri naţionale şi locale de matematică, apoi fizică şi chimie. A fost numit elevul anului în 2013 şi are media 10 pe linie de opt ani. Deşi a participat la olimpiada de ştiinţe şi este pasionat de biologie, chimie şi fizică, totuşi materia preferată a lui Ştefan este matematica. „Cred că matematica este regina ştiinţelor pentru el. Se pregăteşte mult şi este decis să meargă la concursuri internaţionale şi la matematică. Se pregăteşte cu determinare“, a precizat Cristina Bălăucă, mama lui Ştefan.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Cătălin Ţurcaş, tânărul de la Cambridge care i-a scris lui Iohannis să aibă grijă de ţară, vânat de arabi să le pregătească geniile la matematică

Secretele elevilor români care şi-au transformat pasiunile în medalii la olimpiade internaţionale

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite