Cum ştii că ai cumpărat de la un moldovean pe tocmai.ro: telefonul cu „taci scrin“, calculatorul cu „uindos 7“, cazanul cu ţuică, porci şi pâine de casă
0
În Moldova, vânzările online fac furori. Deşi unii ajung să plătească abonamentul la internet din ajutorul social, afacerile în mediul virtual merg ca unse. Site-urile de specialitate sunt pline de anunţuri tipic moldoveneşti, multe dintre ele, bune pentru o bibliotecă întreagă de „perle” şi de bancuri, dar şi de produse pe care nu te-ai aştepta să le găseşti pe internet.
Chiar dacă se vorbeşte despre moldoveni că trăiesc la polul sărăciei, nu se poate spune însă că nu sunt în pas cu tehnologia. De altfel, o şi arată site-urile specializate în cumpărări şi vânzări.
Moldovenii din mediul rural sunt unii dintre cei mai fanatici comercianţi în mediul virtual. Nici nu s-ar crede că în urmă cu doar câţiva ani, strigau după clienţi în oboare, iar acum fac oferte online clienţilor din toată ţara.
Dacă însă, Ion Luca Caragiale sau Vasile Alecsandri ar fi citit anunţurile moldovenilor, cu siguranţă ar mai fi apărut în literatura română, câteva capodopere în care să întâlnim din plin comicul de limbaj.
Şi asta fiindcă toate denumirile gadget-urilor lumii digitale au fost pur şi simplu „moldovenizate”. Sau pe scurt engleza a suferit acelaşi proces de românizare ca şi franceza în secolul al XIX-lea. Cu alte cuvinte „musiu” de la 1870 a devenit „taci scrinul” din 2015.
Moldovenii vând tablete cu „taci scrin” şi calculatoare cu „uindos”
Printre lucrurile pe care moldovenii de la ţară le vând sunt bineînţeles gadgeturile la modă, cum ar fi tabletele sau telefoanele de ultimă generaţie cu touch screen. Un moldovean de exemplu, din judeţul Botoşani anunţă pe tocmai.ro, pe toţi potenţialii cumpărători din ţară că are telefon performant cu „taci scrim” .

Un alt tânăr din Băbiceni a decis să-şi vândă calculatorul. Acesta are grijă însă să precizeze că unitatea este dotată cu „uindos 7”.

Un alt moldovean, din Flămânzi, anunţă la rândul lui clienţii că are un laptop foarte bun de la reprezentanţa HP, dar care are „riterul” stricat. Lista poate continua cu cu alte „taci scrinuri”, dar şi cu imprimanta care „scaneaxă” .
Destăinuirile de pe internet
Spre deosebire de alţi vânzători, cam laconici, care se rezumă doar la a descrie produsul, a trece preţul şi a adăuga doar câteva precizări necesare, mulţi moldoveni de la ţară preferă să se destăinuie, să povestească sau să explice. De exemplu un moldovean, vinde o staţie de amplificare. Simte însă nevoia şi să le explice potenţialilor clienţi de ce o vinde. Un altul vrea să scape de o tabletă spartă. Nu însă înainte de a spune, cine a şi spart-o.

Şi în acest caz, lista poate continua cu vânzători care au ajuns să spună de ce, când şi în ce context au cumpărat obiectul, eventual cu povestioare amuzante pe lângă.
Pe internet se vinde orice
Totodată,moldovenii din mediul rural, odată ce au descoperit vânzările în mediul virtual, au renunţat cu totul la obor. Mulţi vând pe internet vin din butoaiele din beci, ţuică, iar un cetăţean tot de la Flămânzi şi-a scos la mezat şi cazanul de ţuică pe „tocmai.ro”.

Un altul s-a gândit că poate îi ispiteşte pe cei mai pofticioşi cu un porc de peste 100 de kilograme care a scăpat de Crăciun.

Şi dacă tot se vinde orice, unii moldoveni profită la maxim şi vând grâu, porumb, cojoace, brânză, lapte, ouă, chiloţi şi chiar pâinea din dulap, mai ales că este făcută de casă, după cum arată şi acest anunţ.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
Român condamnat în SUA pentru înşelăciuni pe eBay
Record de vânzări în afiliere de Black Friday: 40.000.000 de lei prin Profitshare
Românii cheltuiesc în medie 470 de lei pentru cumpărături online