Cel mai nou centru universitar de stat din România, în nord-estul extrem. Ce specializări vor fi înfiinţate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnirea dintre reprezentanţii Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” şi cei ai Primăriei Botoşani FOTO botosaneanul.ro
Întâlnirea dintre reprezentanţii Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” şi cei ai Primăriei Botoşani FOTO botosaneanul.ro

Botoşaniul devine cel mai nou centru universitar, cu facultăţi de stat, din ţară. În municipiul nord-moldav se deschid două extensii, una a Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, dar şi a Universităţii de Arte „George Enescu”.

Municipiul Botoşani va deveni, anul acesta, cel mai nou centru universitar, de stat, din România. Mai precis, două Universităţii de prestigiu vor deschide aici două extensii cu facultăţi din domeniul artistic dar şi din cel economic sau juridic.  

Cel mai probabil, din toamna anului 2021 vor începe cursurile universitare şi la Botoşani. Până în prezent au avut loc întâlniri oficiale între reprezentanţii Universităţilor dar şi ai autorităţilor locale fiind identificate şi spaţiile unor se vor ţine cursurile universitare. Edilii spun că este o şansă nesperată pentru dezvoltarea economică a oraşului. 

Şase facultăţi deschise la Botoşani

Ideea deschiderii unei extensiuni a Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” la Botoşani a fost discutată în mod concret încă din luna noiembrie a anul trecut. Rectorul universităţii ieşene, Tudorel Toader a venit şi săptămâna aceasta la Botoşani pentru a stabili toate detaliile, cu autorităţile locale, inclusiv un spaţiu adecvat pentru desfăşurarea cursurilor.

S-a identificat ca locaţie pentru desfăşurarea cursurilor spaţiul din clădirea Colegiului Naţional ”A T Laurian Botoşani”. Acesta este un liceu de elită al Botoşaniului şi spun oficialii unităţii de învăţământ, dispune de spaţii adecvate şi moderne pentru desfăşurarea cursurilor, inclusiv de un amfiteatru.  Tudorel Toader a precizat că deja au început demersurile pentru acreditarea extensiunii de la Botoşani. 

„Din spusele colegilor mei s-a dedus faptul că procedurile de autorizare nu sunt foarte dificile pentru că la unele dintre cele şase programe pe care le propunem şi pe care le avem la Iaşi, este vorba doar de o încadrare în domeniu fiind o procedură simplificată”, a precizat Tudorel Toader. 

Tocmai de aceea se preconizează că din această vară vor putea începe înscrierile la Botoşani iar din toamnă vor începe efectiv cursurile. Sunt şase specializări propuse la Botoşani. Este vorba de trei pentru studii de licenţă. Mai precis în domeniile asistenţei sociale, finanţelor şi băncilor dar şi a administraţiei publice.  Alte trei specializări vor fi pentru master şi anume drept, litere şi politici publice. 

Facultate de teatru la Botoşani

În paralel, în municipiul Botoşani, se va deschide şi o extensiune a Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi. Deocamdată se urmăreşte înfiinţarea unei Facultăţi de Teatru. Şi în acest caz încep demersurile pentru autorizare, fiind identificat şi spaţiul în care se va desfăşura activitatea didactică. 

O delegaţie a Universităţii de Arte din Iaşi, în frunte cu rectorul Aurelian Bălăiţă, a discutat deja cu autorităţile locale, tot la începutul acestei săptămâni. ”Vor fi oportunităţi pentru studierea artelor vizuale, a artelor plastice şi a teatrului. Pentru început va fi specializarea teatru. Urmează pregătirea procedurilor de avizare şi acreditare conform normelor ARACIS”, au precizat autorităţile locale din Botoşani. Cel mai probabil activităţile practice vor avea loc la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache„ din municipiul Botoşani. 

„Este o oportunitate pentru copii nevoiaşi”

Reprezentanţii autorităţilor locale spun că este o mare şansă pentru copiii din familiile sărace. Este vorba despre acei elevi buni la învăţătură dar care nu-şi permiteau să facă studiile în marile centre universitare. 

„Sunt elevi din familii fără posibilităţi financiare. Şi din municipiu, dar mai ales din mediul rural. Mulţi copii cu rezultate bune la învăţătură dar care nu-şi pot permite să meargă să continue studiile, din cauza situaţiei materiale. Pentru ei este o mare oportunitate”, spune primarul Botoşaniului, Cosmin Andrei.  Mai mult decât autorităţile locale spun că este o şansă şi pentru dezvoltarea oraşului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Se redeschid şcolile pentru majoritatea elevilor

Reîncepe şcoala: cum se vor face evaluările anul acesta 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite