Cel mai mare muzeu al comunismului din Europa, deschis într-o hală din zona industrială a oraşului Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima expoziţie a Muzeului Vieţii Cotidiene în comunism a fost lansată astăzi la Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache
Prima expoziţie a Muzeului Vieţii Cotidiene în comunism a fost lansată astăzi la Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Muzeul Vieţii Cotidiene în Comunism este o iniţiativă îndrăzneaţă a unui grup de istorici şi scriitori români. Proiectul a fost lansat astăzi printr-o primă expoziţie, urmând ca în 2015 muzeul să fie amenajat într-o hală industrială a ”Epocii de Aur” din Botoşani.

Imaginea dezolantă a uriaşei zone industriale a Botoşaniului post-decembrist rămasă în paragină a inspirat un grup de intelectuali. Aceştia cred că pot valorifica halele ruginite şi abandonate ale zonelor industriale din ”Epoca de Aur”. 

Scriitorul Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române de la Iaşi, împreună cu scriitorul botoşănean Constantin Iftime, dar şi cu directorul Direcţiei de Cultură Botoşani, Dănuţ Huţu, au pus pe picioare proiectul Muzeul Vieţii Cotidiene în Comunism.

Mai precis, este vorba de cel mai mare ansamblu muzeal  din Europa, dedicat modului de viaţă în perioada comunistă. Proiectul a început anul trecut cu o strângere de obiecte din perioada comunistă, în principal la Botoşani şi la Iaşi.

Primele expoziţii itinerante momentan ale acestui muzeu au fost organizate la Iaşi de către Dan Lungu, la Bojdeuca din Ţicău, dar şi astăzi la Botoşani în sala mare a Muzeului Judeţean Botoşani. 

iftime

Constantin Iftime este unul dintre promotorii Muzeului Vieţii Cotidiene în Comunism
 

Ad OptAd Options

”Este o expoziţie care ne face plăcere să o găzduim, aici la muzeu, fiindcă ne place sau nu, este o parte importantă a istoriei noastre contemporane. Vom găzdui expoziţii până la definitivarea amenajării muzeului propus. Am aşezat exponatele în ordine cronologică, de la «stalinizarea» ţării până la căderea regimului”, spune Sergiu Balanovici, directorul interimar al Muzeului Judeţean Botoşani.

expozitie

Expoziţia a fost organizată într-o sală a Muzeului Judeţean 

Totodată, cei care stau în spatele conceptului de muzeu al vieţii cotidiene susţin că vor mai organiza astfel de expoziţii itinerante în toată ţara, dorind să obţină exponate din toate colţurile României, deocamdată prin donaţii muzeale. 

Hală industrială transformată în muzeu

Anul viitor, organizatorii muzeului vor să se mute în noua locaţie, care spun ei va impresiona vizitatorii din toată ţara şi chiar din străinătate. Este vorba de o hală industrială, din epoca comunismului, o clădire a vechiului CET. 


”Este o hală industrială, pe care vrem să o amenajăm. Vor fi obiecte mari, precum strunguri din perioada comunistă, oameni la muncă cu ghilimelele de rigoare, ne dorim camere amenajate ca în viaţa de zi a omului în perioada comunistă ca şi magazinele sau aprozarele vremii. De ce nu, chiar şi automobile din aceea perioadă. Va fi un muzeu deosebit, de amploare naţională şi chiar europeană, asta ne dorim”, spune Constantin Iftime, unul dintre iniţiatorii proiectului.

cet

 Clădirea CET-ului în care va fi organizat muzeul

Totodată, la Bucureşti în primăvara lui 2015 va avea loc un concurs de proiecte pentru amenajarea acestui muzeu. Concurează cinci echipe, dintre care trei din străinătate. ”Este vorba de arhitecţi din Irlanda, Anglia, Danemarca şi România. Proiectul cel mai bun va fi pus în aplicare pentru amenjarea acestui muzeu în hala fostului CET”, adaugă Constantin Iftime. 

La colectarea de obiecte muzeale contribuie la Botoşani echipele de voluntari formate din elevi de liceu. Cel mai probabil, la sfârşitul lui 2015 vor începe propriu-zis lucrările la acest muzeu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

VIDEO Jocul românesc despre comunism este deja un succes. Aflăm ultimele detalii despre el

1989, anul miracolelor. Despre prăbuşirea unui sistem, cu politiologul Ioan Stanomir, la Adevărul Live

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite