Ce pericol deosebit de grav pot indica crampele musculare apărute după expunerea la soare în timpul caniculei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Canicula poate face ravagii în rândul hipertensivilor şi al cardiacilor dacă aceştia nu-şi iau măsuri de precauţie FOTO Adevărul
Canicula poate face ravagii în rândul hipertensivilor şi al cardiacilor dacă aceştia nu-şi iau măsuri de precauţie FOTO Adevărul

Temperaturile extrem de ridicate, în special vara, pot afecta grav organismul uman. Medicii recomandă populaţiei să-şi asigure toate măsurile de precauţie, dar mai ales hipertensivilor şi cardiacilor cei mai expuşi pericolelor.

Canicula este un real pericol pentru organismul uman. Verile toride nu sunt doar inconfortabile dar şi extrem de periculoase mai ales în cazul în care nu ne luăm toate măsurile de precauţie. Canicula, arată medicii, poate afecta persoanele sănătoase tun, dar mai ales cei care suferă în special de boli cardio-vasculare. Regulile de combatere sunt simple, dar aşa cum arată specialiştii, trebuie păstrate cu sfinţenie, pentru a nu risca inclusiv pierderea vieţii.

Efecte severe asupra sistemului nervos şi cardiovascular

Specialiştii la nivel mondial arată că nimeni nu se poate juca cu valurile de căldură extremă sau, mai pe scurt, canicula. De exemplu, Mike McGeehin, coordonatorul unui program privind impactul asupra sănătăţii a mediului înconjurător din cadrul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Îmbolnăvirii din Statele Unite, arată că organismul uman este suprasolicitat de căldură. 

”Toate sistemele în corpul uman, care încearcă să se adapteze la căldură sunt suprasolicitate. Când un om este expus la căldură în mod prelungit, abilitatea de a transpira este pur şi simplu scoasă din funcţiune. Odată ce o persoană nu mai transpiră trece de la epuizare la o cădere cauzată de căldură, unde este nevoie de intervenţie medicală”, precizează specialistul pentru scientificamerican.com.

În cadrul acestei tranziţii de la epuizarea provocată de căldură la decădere, specialistul american arată că în special creierul este puternic afectat. 

”Începe cu transpiraţie profundă. Apoi după ce transpiraţia se opreşte, temperatura corpului creşte. Creierul poate fi afectat şi atunci oamenii încep să devină confuzi şi chiar să leşine”, arată McGeehin pentru aceeaşi publicaţie. Acelaşi specialist arată că fără a ne proteja în faţa caniculei, ne putem trezi inclusiv cu probleme renale dar şi cardio-vasculare, chiar dacă suntem sănătoşi. 

Atenţie la crampele musculare

Specialistul american arată totodată că primele semne oferite de organism că deja suntem prea afectaţi de căldură, sunt ameţeala, dar şi crampele musculare. Pielea uscată, ameţeala, durerile de cap şi crampele musculare indică faptul că suntem în pericol, precizează McGeehin. Expunerea intensă la căldură fără măsuri de protecţie şi precuaţii poate duce la moarte.

Hidratare intensă şi regim

Medicii recomandă în timpul verilor caniculare o serie de măsuri simple şi care ne pot scuti de neplăceri. În primul rând este vorba de hidratare. ”Când se instalează canicula trebuie neapărat să ne hidratăm. Trebuie să bem minim doi litri de lichide pe zi, de preferat apă. Totodată este bine să evităm ieşirile dese în intervalul 11.00-18.00. Dacă nu este posibil trebuie să alegem cât mai mult zonele umbroase, ne hidratăm şi purtăm o ţinută corespunzătoare pentru a ne proteja în special capul. Nu trebuie să aşteptăm să ni se facă sete pentru a ne hidrata”, spune Petrică Rădăuceanu, medic şef UPU Botoşani. 

Este important şi un regim alimentar adecvat după cum spun medicii. Adică mai puţine grăsimi, fără mâncăruri foarte sărate, mai multe legume şi fructe mai ales pentru conţinutul bogat în apă şi săruri minerale.”Fructele şi legumele sunt uşor de digerat şi au de obicei un conţinut ridicat de apă. Salatele şi alte trufandale te vor ajuta să te simţi hidratat şi uşor”, arată şi medicul Mark LaFlamme, într-un articol din helathline.com. Totodată, specialiştii arată că trebuie evitat consumul de alcool.

Hipertensivii şi cardiacii, cei mai expuşi

Medicii arată că cei mai expuşi sunt cei care suferă de boli cardio-vasculare. ”Trebuie să fie foarte precauţi. În primul trebuie să respecte toate măsurile de precauţie, să se hidrateze, şi mai ales să-şi administreze tratamentul recomandat plus regimul necesar fără grăsimi şi sare. În cazul unor simptome îngrijorătoare trebuie să se prezinte la medic”, spune Petrică Rădăuceanu. Totodată medicii recomandă ca hipertensivii să-şi verifice tensiunea în mod regulat. Nu este recomandat acestor persoane mersul pe plajă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Reguli de nutriţie şi hidratare în perioada verii. Care sunt combinaţiile alimentare corecte pe caniculă

FOTO Relaxare la 13 grade Celsius, într-un decor de poveste. Sute de turişti au fugit de caniculă la Bâlea Lac

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite