Reguli de nutriţie şi hidratare în perioada verii. Care sunt combinaţiile alimentare corecte pe caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele şi fructele ar trebui să fie nelipsite din dieta zilnică FOTO Adevărul
Legumele şi fructele ar trebui să fie nelipsite din dieta zilnică FOTO Adevărul

Specialiştii în nutriţie afirmă că este extrem de important să fie respectate o serie de reguli de nutriţie şi de hidratare în perioada verii. Aceştia arată că alimentaţia echilibrată, care să se axeze pe proteine uşoare şi multe legume şi fructe este esenţială.

„Acum este momentul ideal pentru detoxifierea organismului! Trebuie să renunţăm la vechile obiceiuri de alimentaţie, încărcate caloric, consistente şi să alegem în schimb o dietă asortată anotimpului. Bogată în fructe şi legume, în combinaţie cu oleaginoase, leguminoase, lactate mai degresate şi carne alba slabă, preferabil peşte sau fructe de mare”, a declarat Luminiţa Florea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Potrivit acesteia, trebuie profitat la maximum de proteinele animale uşor digerabile. De preferat sunt carnea albă, laptele, derivatele din lapte, legumele, fructele proaspete, de sezon. De asemenea, cerealele şi seminţele, de in, susan, cânepă, floarea soarelui, dovleac sau gojiile, sunt şi ele recomandate. Oleaginoasele cum sunt nucile, alunele, fisticul, caju şi migdalele ar trebui şi ele să îşi facă loc în alimentaţia pe timp de vară, în timp ce leguminoasele cum sunt năutul, lintea, mazărea şi fasolea boabe sunt şi ele recomandate.

Combinaţiile alimentare corecte

În afara de ceea ce mâncăm, este foarte important săştim cum să mâncăm şi să se ţină cont de combinaţiile alimentare corecte, după cum a declarat Luminiţa Florea.

„Fructele se pot combina optim cu cerealele şi oleaginoasele, eventual lactate uşoare tip iaurt, sana, kefir. Carnea, peştele, brânzeturile şi ouăle se pot asocia energetic şi nutritiv optim cu legumele cât mai puţin procesate termic şi mai dietetice (wok, grătar, salate, abur rapid), iar proteinele vegetale din leguminoase (năut, linte, mazăre, fasole), precum şi cerealele integrale tip paste sau orez se combină corect tot cu legumele”, arată medicul.

Aceasta susţine că este important să evităm grăsimile animale, glucidele rafinate, derivatele din zahăr şi făina albă. Nici băuturile energizante nu trebuie consumate în exces, aşa cum nu trebuie făcut abuz de cafea.

„Studiile au demonstrat că pierderi mici, de doar 1-2% din greutatea corporală, prin deshidratare, pot duce la scăderi ale performanţei sportive cu 10-20%! Asigurarea aportului corect de apă este vital şi depăşeşte recomandarea standard, în condiţii bazale, de minim 2 l de lichide/ zi”, avertizează Luminiţa Florea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite