FOTO Relaxare la 13 grade Celsius, într-un decor de poveste. Sute de turişti au fugit de caniculă la Bâlea Lac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turişti din toate colţurile ţării dar şi mulţi străini au urcat duminică la Bâlea Lac, pentru a se bucura de răcoare şi aer curat într-un decor de poveste.

Mercurul din termometre arăta duminică dimineţa la Bâlea Lac doar 13 grade, o surpriză şi pentru turiştii care au venit aici ”fugind” de canicula marilor oraşe. ”Din Bucureşti venim, de la aproape 40 de grade şi aici sunt 13, e foarte bine. Peisajul este foarte frumos, aerul, excelent. Ca în poveşti, ca-n rai”, spune Gabriela Chiuariu, în timp ce încearcă să imortalizeze, din cât mai multe unghiuri, peisajul de poveste. 

Pe versanţi, încă mai sunt pete de zăpadă, chiar dacă este început de iulie. ”De la Dâmboviţa venim, erau vreo 28 de grade aseară şi în cursul zilei mai multe, şi aici e minunat. Avem o ţară foarte frumoasă”, spune Gheorghe Boştină, un alt turist venit duminică la Bâlea. 

Turişti din Israel şi Noua Zeelandă

Pe marginea lacului Bâlea, un tânăr stă pe gânduri dacă să încerce sau nu o baie rece. Duncan a venit la Sibiu tocmai din Noua Zeelandă, iar duminică dimineaţa a urcat la Bâlea Lac. Chiar dacă apa nu e deloc caldă, se aruncă râzând în lac. ”Sunt din Noua Zeelandă, sunt pentru prima dată în România şi este minunat. Peisajul este uimitor, am văzut filmările făcute la Top Gear în zonă, este foarte frumos”, spune Duncan. 

image

Ceva mai încolo, doi soţi din Israel nu ştiu unde să îndrepte prima dată obiectivul aparatului de fotografiat. Doamna a găsit locul pe forumuri cu impresii de călătorie, şi odată ajunşi aici spun că este mult mai frumos decât ce au citit pe recomandări. ”Suntem din Israel, şi venim pentru prima dată în România. Soţia mea a căutat pe internet locuri frumoase de vizitat în România şi acesta este unul dintre ele. Oau, este minunat, un loc superb, arată uimitor” spune Chaky, iar soţia lui adaugă: ”Aveţi o ţară foarte, foarte frumoasăm oameni drăguţi, peisaje superbe”. 

Trasee superbe de drumeţie

În această perioadă a anului, la Bâlea Lac se poate ajunge cu maşina, Transfăgărăşanul fiind deschis până la sfârşitul lunii octombrie. Dacă vrei să rămâneţi mai multe zile, la cabanele din zonă plătiţi între 230 şi 280 de lei pe noapte pentru o cameră dublă, cu mic dejun inclus. 

image

Cu siguranţă merită să rămâneţi câteva zile, în zonă fiind amenajate câteva trasee superbe de drumeţie. ”Se pot face drumeţii foarte frumoase, sunt toate traseele marcate iar un temerar poate ajunge şi la 2.500 de metri, la vârful Vânătoarea lui Buteanu, aflat la aproximativ o oră şi jumătate de mers de Bâlea Lac”, spune Adrian David, şeful Serviciului Salvamont Sibiu. Pentru curajoşi, de câteva zile în zonă a fost deschisă şi o tiroliană. 

Bunătăţi ca la mama acasă 

Iar dacă ajungeţi la Bâlea cu siguranţă trebuie să degustaţi, de la comercianţii de aici, delicioasele produse făcute în casă, de la mezeluri sau brânzeturi până la siropuri, dulceţuri, ciocolată, orăjituri sau pâine de casă.

image

”E început de sezon, aşteptăm turiştii. Cel mai tare se caută pastrama de oaie, de vită, de porc. Preţurile la mezeluri sunt de la 35 la 50 de lei kilogramul, ciocolata de casă costă 4 lei,  caşcavalul 40 de lei kilogramul”, spune Constantin Scorobeţ, un comerciant din zonă. 

Vă mai recomandăm: 

Dragoste ca-n filme într-un colţ de rai. Doi tineri au lăsat oraşul pentru a trăi sănătos alături de băieţelul lor într-un sat de poveste din judeţul Sibiu

Ildi şi Dan Pocan au renunţat la viaţa la oraş pentru a trăi într-un sat de poveste, într-o casă veche de 80 de ani. Fiul lor, David, trăieşte aici o copilărie autentică, alături de micuţii din sat.

Amintirile cutremurătoare ale unui fost pilot de război: „Era cu faţa neagră, îi arseseră sprâncenele, nasul, făcea cu mâna către mine. Cu ce să-l ajut?“

Iosif Drâmbărean are 94 de ani şi a fost comandor de aviaţie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Astăzi, după 70 de ani de la încheierea războiului, veteranul încă mai visează că zboară şi că luptă, fără frică de moarte, „numai să batem inamicul“.

Paradisul ecvestru dintr-un sat uitat de lume: cum a ajuns dragostea pentru cai să atragă mii de turişti străini

Mihnea Vîrgolici (41 de ani) a renunţat la viaţa în Bucureşti pentru a-şi urma visul şi a transformat un fost IAS dintr-un sat uitat de lume din Transilvania într-un paradis al iubitorilor de echitaţie.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite