Botoşani: Parcările concesionate din oraş, nerentabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Licitaţia pentru un loc de parcare în Botoşani porneşte de la 175 de lei pe an
Licitaţia pentru un loc de parcare în Botoşani porneşte de la 175 de lei pe an

Edilii se plâng că banii pe care-i încasează la buget din acest serviciu nu le ajung să acopere costurile de extindere a reţelei rezidenţiale de parcări.

Amenajarea parcărilor rezidenţiale a început în vara anului 2006 şi, până în prezent, sunt date în folosinţă proprietarilor de autoturisme peste 8.500 de locuri de parcare reabilitate sau noi. Edilii susţin însă că aceste parcări concesionate nu aduc venitul scontat la bugetul local. „Anul trecut am încasat din concesionare puţin peste 1 milion de lei. Toţi banii se duc pentru reabilitarea şi amenajarea altor locuri de parcare, însă nu ajung şi trebuie să suplimentăm de la bugetul local“, a precizat viceprimarul Cătălin Alexa.

Înţelegeri între vecini

Faţă de anul trecut, 2.200 de botoşăneni au refuzat să achite taxa de rezervare pentru locul concesionat şi astfel gradul de concesionare a ajuns la 50%.
„Noi ne-am înţeles între vecini. Cei care au avut loc concesionat anul trecut rămân cu parcarea respectivă. Toţi ne cunoaştem locurile de parcare şi din respect nu le ocupăm“, a afirmat Cristian Nedelcu, posesor de autoturism, care a renunţat la un loc concesionat în cartierul Rotunda.

Pentru ca acest proiect să ajungă să se autofinanţeze, municipalitatea ia în calcul concesionarea tuturor parcărilor din municipiu, însă este nevoie şi de acordul Poliţiei Rutiere. „Pentru concesionarea parcărilor de pe arterele rutiere este nevoie de avizul Comisiei de Circulaţie. Pe locurile amenajate pe principalele artere poate parca oricine, fără a da socoteală agenţilor de pază care spun că locurile sunt rezervate“, a adăugat Cătălin Alexa.

Trebuie 15 milioane de lei

Botoşaniul dispune acum de un parc auto de aproape 30.000 de autovehicule şi de numai 8.500 de locuri de parcare amenajate. Diferenţa este asigurată de parcările stradale şi de cele amenajate de instituţii pe propriile terenuri. „Stadiul proiectului privind amenajarea parcărilor din interiorul zonelor rezidenţiale este undeva la 80%. Ar mai fi nevoie de 15 milioane de lei pentru finalizarea acestui proiect demarat acum cinci ani“, a precizat Vincenţiu Daniliuc, şef Serviciu Edilitar din cadrul Primăriei. Banii vor fi asiguraţi din bugetul local.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite