Zece alimente pe care ar trebui să le evităm în supermarket. Bombele calorice şi E-urile cele mai periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nutriţioniştii ne recomandă să evităm mezelurile şi produsele din carne procesate FOTO: fitbody.ro
Nutriţioniştii ne recomandă să evităm mezelurile şi produsele din carne procesate FOTO: fitbody.ro

Ofertele bogate ale supermarketurilor ne pun adesea pe gânduri, mai ales dacă ţinem la sănătatea noastră. Alimente aparent sănătoase pot ascunde calorii „goale“ sau chimicale care în timp nu fac altceva decât să ne altereze starea de sănătate şi să favorizeze apariţia unor boli. Care sunt însă alimentele care ar trebui evitate atunci când mergem la cumpărături?

Unul dintre sfaturile date de nutriţioniştii este să evităm alimentele procesate de orice fel. Recomandate sunt produsele brute, proaspete, care nu au fost produse şi procesate industrial.

„Sunt prea puţine E-uri sănătoase, majoritatea au efecte nocive asupra organismului. Pacienţilor mei le spun aşa: dacă citind eticheta cu ingrediente constataţi că nu recunoaşteţi unele dintre elemente, puneţi mai bine produsul la loc pe raft. Nu este răspunderea producătorilor de alimente să ne menţină sănătoşi, ci a noastră”, spune doctorul Mădălina Indrie, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice şi specialist în obezitate.

Care sunt însă cele mai periculoase alimente? Medicul Mădălina Indrie le împarte în două categorii: calorii goale şi cu riscuri mai multe decât beneficii.

1.    Brânza topită şi cremele tartinabile

Brânza topită şi cremele tartinabile ar trebui evitate, asta pentru că sunt cele mai procesate sortimente, au un conţinut redus de calciu şi cantităţi foarte mari de sare şi grăsimi. Aceste variante pot fi înlocuite cu unele mai sănătoase precum urda, caşul sau mozzarella.

2.    Mezelurile

Toate mezelurile sunt procesate şi conţin cantităţi considerabile de grăsimi şi sare. De asemenea, cele mai multe dintre ele sunt făcute din resturi de carne. Acestea pot fi înlocuite cu carne brută, neprocesată.

3.    Crenvuştii

Precum mezelurile, crenviştii respectă aceeaşi „reţetă”: conţin cantităţi mari de sare şi grăsimi şi sunt făcuţi din resturi de carne precum tendoane, şoric, slănină. De asemenea conţin nitrit şi nitrat de sodiu, despre care se spune că în timp favorizează apariţia cancerului.

4.    Margarina

Alături de crenvuşti, brânza topită şi mezelurile, margarina este preferată mai ales la micul dejun. Margarina obţinută prin hidrogenare este mult mai periculoasă decât grăsimile naturale precum untura, slănina sau untul. Aceasta poate duce în timp la apariţia bolilor cardiovasculare.

„Deşi se vorbeşte despre unele tipuri de margarină mai sănoase, cel mai bine ar fi să înlocuim margarina cu banalul unt, care este considerabil mai puţin nociv”, explică medicul Mădălina Indrie, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice şi specialist în obezitate.

5.    Maioneza

Acest aliment ajută la asezonarea salatelor sau a cartofilor prăjiţi, însă se numără printre cele mai nocive. Concentraţia de grăsimi este mare şi poate dubla numărul de calorii pe care îl consumăm la o masă obişnuită.

6.    Pateul

Preferat atunci când ne e poftă de o gustare rapidă, pateul nu este deloc recomandat de nutriţionişti. Pe lângă faptul că conţine foarte multe chimicale, de multe ori ficatul de pasăre conţine…carne de porc. Consumul regulat de pateu favorizează obezitatea, hipertensiunea, dar şi osteoporoza. La fel de nesănătos este şi pateul vegetal, „prietenul” credincioşilor în perioada postului, asta pentru că conţine maximul admis de aditivi alimentari.

7.    Chipsurile

Chipsurile sunt cu atât mai periculoase cu cât sunt consumate mai ales de adolescenţi şi copii. Acestea intră în categoria „calorii goale”, asta pentru că nu ne ajută să ne săturăm, în ciuda numărului mare de calorii pe care le conţin. Potenţiatorii de gust şi celelalte chimicale conţinute sunt un motiv în plus să nu le cumpărăm.

8.    Sucurile

Sucurile carbogazoase şi chiar şi cele „naturale” conţin cantităţi enorme de zahăr, favorizând apariţia diabetului zaharat. Acestea trebuie evitate şi eventual înlocuite cu fructele făcute de noi acasă şi îndulcite cu miere şi nu cu zahăr.

9.    Produsele de patiserie

Rafturile cu gogoşi, cornuri şi covrigi ar trebui evitate. Acestea sunt adevărate bombe calorice şi nu au valori nutriţionale.

10.     Supa la plic

Supa la plic pare o idee bună atunci când ne grăbim şi am vrea totuşi să mâncăm ceva cald. Nutriţioniştii însă nu o recomandă, din cauza faptului că este extrem de bogată în sare, zahăr şi potenţiatori de aromă. Consumul regulat poate cauza hitertensiune arterială, probleme renale şi chiar cancer la stomac.

Vă mai recomandăm:

Cele mai nocive ingrediente din alimentele pe care le consumi

Secretele alimentaţiei sănătoase şi cât trebuie să mâncăm ca să evităm bombele calorice. Nutriţioniştii explică ce conţine un meniu sănătos

Faţa ascunsă a E-urilor din mâncare: când devin cu adevărat periculoase. Românii mănâncă două kilograme de aditivi pe an, fără să ştie

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite