Faţa ascunsă a E-urilor din mâncare: când devin cu adevărat periculoase. Românii mănâncă două kilograme de aditivi pe an, fără să ştie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema E-urilor din alimente a devenit o adevărată dilemă. Când devin cu adevărat periculoase? Decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Petru Alexe spune că industria alimentară nu ar putea trăi fără aceşti aditivi alimentari. Dacă dozele cresc, acest fapt poate dăuna grav sănătăţii.

„Ce înseamnă acest E: este un cod de identificare a unei substanţe adăugate. El este pus tocmai pentru a fi urmărit. În general, pentru orice substanţă adăugată, se urmăreşte o toxicitate imediată, una medie şi una de lungă durată. Şi atunci, prezenţa E-ului nu ar trebui să ne sperie, ci să ne liniştească”, spune Petru Alexe. 

Marea problemă este că E-ul este recomandat doar într-o anumită cantitate care să nu afecteze sănătatea omului. Dacă asistăm la depăşiri ale dozelor, atunci chiar este o problemă. În tot acest timp, armate întregi de specialişti din toată lumea se ocupă de siguranţa alimentelor.

Cantităţi periculoase

„O să vă dau un exemplu: a existat un colorant din orez fermentat, roşu, care se comporta foarte bine tehnologic şi care a fost foarte mult utilizat după Revoluţie în România. Americanii au constatat că din cauza fermentaţiei, avea microtoxine. Acest aditiv a fost eliminat automat. De aceea, trebuie acceptat faptul că există aditivi periculoşi, dar care se urmăresc de-a lungul a mulţi ani. Primul lucru care se face: eliminarea unei cantităţi periculoase. Limitarea la o anumită cantitate care poate fi adăugată este de obicei de zece ori mai mică decât cea care ar putea face rău”, spune Petru Alexe, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.

Mai trebuie spus un lucru: industria alimentară din lume nu poate fi concepută fără aditivi pentru că nu putem avea cantitate pentru a asigura cealaltă componentă care se numeşte securitate alimentară.  

„O să va mai spun un lucru: oxigenul şi azotul sunt E-uri. Sunt dăunătoare vieţii sau nu?”, a mai spus Petru Alexe, care a ţinut să adauge că aditivii au rol conservant, în mare parte, dar mulţi au şi rol tehnologic (îmbunătăţirea produsului).

Varianta medicilor: combinarea aditivilor, periculoasă

Medicii spun că aditivii pot fi extrem de periculoşi atunci când sunt combinaţi între ei. „Chiar dacă unii dintre ei sunt consideraţi inofensivi pentru sănătate, combinarea lor şi cantitatea mare pe care putem ajunge să o ingerăm pot fi dăunătoare. Suplimentar, pentru numeroase E-uri nu există îndeajuns de multe studii care să arate efectul exact pe care îl au asupra organismul", este de părere dr. Magdalena Moroşanu, medic nutriţionist care a ţinut să precizeze că un român consumă, în medie, două kilograme de aditivi alimentari pe an. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite