Un primar din România şi-a triplat salariul. Câţi bani va duce edilul acasă din luna august

0
0
Primarul Bistriţei va încasa un salariu triplat începând cu luna august
Primarul Bistriţei va încasa un salariu triplat începând cu luna august

Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, şi-a triplat salariul, după ce a fost pusă în aplicare noua lege a salarizării, care le permite aleşilor să îşi stabilească singuri veniturile. Dacă până acum primarul încasa puţin pese 4.000 de lei, din 1 august va avea un venit brut de 13.050 de lei.

Începând din 1 august, angajaţii Primăriei Bistriţa vor merge acasă cu lefuri mai mari. Asta după ce Consiliul Local al Primăriei Bistriţa a votat în 24 iulie noua grilă de salarizare, în baza legii salarizării unitare, intrată în vigoare la începutul lunii iunie.

Legea salarizării unitare (legea numărul 153/2017) stabileşte 116 clase de salarizare, cel mai mic salariu fiind de 1.625 de lei, iar cel mai mare - de 22.000 de lei. De asemenea, legea prevede şase creşteri etapizate ale salariilor de bază, începând cu 1 iulie şi continând cu măriri în fiecare dată de 1 decembrie, din 2017 şi până în 2021. Legea a intrat în vigoare pe 1 iulie 2017, dar nu toate primăriile din ţară şi-au aliniat salariile la noile prevederi. Legea le dă dreptul primăriilor să stabilească salariile angajaţilor săi, precum şi indemnizaţiile consilierilor locali. Salariile maxime ale funcţionarilor nu pot fi mai mari decât nivelul indemnizaţiei viceprimarului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti, în cadrul instituţiei, salariile au crescut, în medie cu 15%, asta după ce coducerea instituţiei a purtat negocieri mai bine de o săptămână cu sindicatele angajaţilor. „În cazul primarului şi a viceprimarilor diferenţele sunt mai mari, pentru că şi salariul era mult mai mic. Erau angajaţi în Primăria Bistriţa care încasau mai mult decât primarul“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa Mihai Ruşti.

Salariul viceprimarului

Anexele ataşate proiectului de hotărâre, votat în unanimitate de consilierii locali, prevăd pentru edil un salariu lunar de 13.050 de lei, la care se aplică un impozit de 29,87%. Asta în condiţiile în care, conform declaraţiei de avere depuse anul acesta, primarul mergea acasă doar cu 4.200 de lei. Dacă până acum un viceprimar lua în jur de 2.000 de lei, începând din august va încasa lunar 11.310 lei. Acestea sunt cele mai mari salarii din cadrul Primăriei Bistriţa.

Peste 10.000 de lei va încasa, de asemenea, administratorul public al municipiului, arhitectul-şef, secretarul general al municipiului, precum şi directorii executivi din cadrul Primăriei Bistriţa. Directorii adjuncţi vor merge acasă lună de lună cu 8.700 de lei, iar şefii de serviciu cu 7.975 de lei şi şefii de birou cu 7.685 de lei.

Secretarul general al municipiului încasa până acum 4.290 de lei, cu 150% mai puţin decât va lua din luna august. Şi arhitectul-şef al judeţului va beneficia de o creştere a salariului de 150%. Dacă până acum încasa 4.400 de lei, de luna viitoare va încasa puţin peste 10.000 de lei. 

Consilierii, inspectorii şi poliţiştii locali vor încasa între 2.320 de lei şi 5.075 de lei, în funcţie de vechime. Portarii şi îngrijitorii încasează 1.740 de lei, iar şoferii - 1.885 de lei. Un muncitor necalificat va încasa începând din luna august între 1.450 de lei şi 1.755 de lei.

Consilierii locali nu au uitat nici de indemnizaţia pe care o încasează pentru fiecare şedinţă la care participă. Aceasta se triplează şi ea, cuantumul acesteia crescând de la 500 de lei la 1.500 de lei. În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate înainte ca negocierile cu sindicatele să se finalizeze, primarul Ovidiu Creţu mărturisea că angajaţii săi cer ca salariile să le fie mărite cu 25%, prag considerat inacceptabil de edil.

Vă mai recomandăm:

Primăria Bistriţa caută persoane calificate care să hrănească peştii din parc. Leafa „îngrijitorului” de peşti trece de 2.000 de lei

FOTO Strada edilului - „europeană”, a vecinilor - uliţă de ţară

Bistriţa


Ultimele știri
Cele mai citite