Ce le dăm celor mici când vor să-şi potolească pofta de dulce. Trei deserturi foarte sănătoase pentru pofticioşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îi putem răsfăţa pe cei mici cu clătite americane cu fructe FOTO: farfuridi.ro
Îi putem răsfăţa pe cei mici cu clătite americane cu fructe FOTO: farfuridi.ro

În abudenţa de preparate pline de chimicale şi zahăr se strecoară câteva reţete, la care putem apela cu încredere atunci când cel mic cere „ceva dulce“.

Puţini sunt copiii care nu se dau în vânt după dulciuri. Din păcate cofetăriile şi magazinele sunt pline de dulciuri pline de chimicale şi zahăr, care pot afecta sănătatea copiilor pe termen lung. 

Părinţii au însă la îndemână şi soluţii mai sănătoase: zahărul poate fi înlocuit cu miere, iar făina poate fi înlocuită cu o făină făcută din ovăz. Cremele şi frişca pline de chimicale pot fi şi ele înlocuite de fructe. Cofetarul Andreea Filimon ne propune trei reţete de dulciuri sănătoase, la care putem apela cu încredere atunci când cel mic are poftă de ceva dulce:

- Gomboţi cu prune : aveţi nevoie de prune, făină albă sau integrală, o linguriţă de zahăr, două linguri de ulei, un ou, pesmet, un praf de sare, o cană cu apă. Spre deosebire de majoritatea dulciurilor, gomboţii conţin doar o linguriţă de zahăr, luându-şi dulceaţa din prune. Puteţi opta pentru zahăr brun, care este mai sănătos decât cel alb sau chiar miere. 

Într-o cratiţă cu fundul mai gros se pune o cană cu apă, o linguriţă de zahăr, puţină sare şi două linguri de ulei. Când apa fierbe se adaugă trei sferturi din cantitatea de făină, după care se amestecă continuu pentru evitarea cocoloaşelor. După 5 minute ar trebui să rezulte un aluat mai lipicios. 

Aluatul se ia de pe sobă şi se lasă la răcit, după care se adaugă oul şi se amestecă bine. Prunele care sunt spălate în prealabil şi curăţate de sâmburi sunt îmbrăcate în acest aluat, formându-se o bilă. Acestea se fierb în apă cu puţină sare. Gomboţii se pun în apă când aceasta fierbe şi se lasă până când se ridică. Apoi, gomboţii sunt tăvăliţi prin pesmet prăjit cu puţin unt sau ulei.

- Brioşe cu dovleac şi scorţişoară: puteţi profita de roadele toamnei pentru a-i oferi celui mic un desert gustos şi sănătos. Aveţi nevoie de două căni cu dovleac răzuit peste care adăugaţi 150 de mililitri de apă, 8 linguri de făină din fulgi de ovăz măcinaţi, o linguriţă rasă de scorţişoară, 6 curmale rehidratate, o banană bine coaptă, care poate fi înlocuită cu curmale. 

Dovleacul, curmalele şi banana se pasează preţ de două minute cu blenderul. În pasta rezultată se adaugă restul ingredientelor, amestecându-se cu mâna sau cu  lingură de lemn. Pasta rezultată se pune în forme de brioşe şi se bagă la cuptor pentru 45 de minute. Acestea pot fi asezonate cu fructe de pădure. 

- Pancakes fără zahăr: acest minunat desert poate fi oferit drept recompensă, după o zi lungă de teme sau poate chiar să fie parte din pacheţelul pentru şcoală. Aveţi nevoie de 250 de grame de făină cernută, 250 de mililitri de lapte, două ouă, un plin de praf de copt, un plic de zahăr vanilat, două linguri de ulei şi un praf de sare.

Într-un vas se amestecă zahărul, făina, praful de copt şi zahărul vanilat. Gălbenuşurile se separă de albuşuri, iar gălbenuşurile se amestecă cu praful de sare, uleiul şi laptele, în timp ce albuşurile se bat spumă cu puţină sare. Făina, zahărul, gălbenuşurile şi laptele se amestecă, adăugându-se la final albuşurile spumă. 

Într-o tigaie încinsă, unsă în prealabil cu unt sau ulei punem câteva linguri de compoziţie. Se întoarce cu paleta, odată ce prinde o culoare maronie. Clătitele americane se servesc stopite cu sirop de fructe, dulceaţă, miere sau unt de arahide. 

Vă mai recomandăm:

Top 3 deserturi simple de vară cu iaurt. Cum se prepară delicioasele mini-brioşe îngheţate cu alune de pădure

Reţete simple de deserturi delicioase care nu ne îngraşă. Cum preparam fructe glasate cu ciocolată

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite