Super tinerii cu minţi geniale cu care se mândreşte Bistriţa-Năsăud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Buhai deţine recordul la medalii la competiţiile de informatică FOTO: Adevărul
Rareş Buhai deţine recordul la medalii la competiţiile de informatică FOTO: Adevărul

Bistriţa-Năsăud deţine recordul la medalii la olimpiadele de informatică datorită lui Rareş Buhai. De asemenea, în Bistriţa-Năsăud au luat naştere roboţei premiaţi tocmai la Viena şi s-au născut afaceri care i-au făcut invidioşi şi pe marii jucători de pe piaţa IT. Toate acestea datorită minţilor sclipitoare ale unor tineri care s-au încăpăţânat să ne demonstreze că se poate face performanţă şi în România.

La doar 18 ani, Rareş Buhai, un elev din clasa a XII-a de la Coegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa este cel mai medaliat elev român cu aur la Olimpiada Internaţională de Informatică, de unde a adus nu mai puţin de 8 medalii de aur.

Bistriţeanul numit şi „copilul de aur al informaticii” spune că şi-ar dori să muncească în ţara natală şi nu printre străini. Pentru performanţa la care a ajuns alături de profesorul său Constantin Gălăţan care s-a ocupat de pregătirea sa, tânărul a fost nevoit să renunţe la timpul liber şi la ieşirile cu prietenii.

Pe lângă cursurile de la şcoală, Rareş petrece cel puţin 5 ore zilnic pregătindu-se pentru concursurile pe care le-a cucerit rând pe rând. Cu banii obţinuţi în urma acestor concursuri, bistriţeanul îşi cumpără gadgeturi şi alte lucruri pe care părinţii nu şi le-ar permite.

În 2014, locul II de la concursul Robochallenge Viena, unul dintre cele mai importante competiţii din lume dedicate roboţilor ajungea tocmai la Bistriţa. „Vinovat” era Andrei Kovari, pe atunci elev în clasa a XII-a la un liceu din Beclean.

image

Andrei Kovari (Foto: Arhivă Personală)

Andrei Kovari, alături de partenerul său Robert Coţofană din Târgovişte au reuşit să uimească juriul din Viena deşi aceasta era prima competiţie internaţională la care participau. Au reuşit să ocupe locul II la categoria roboţi urmăritori de linie, doar două secunde despărţindu-i pe cei doi români de prima poziţie. Robotul „made in Bistriţa” a reuşit să surclaseze aproape 40 de astfel de aparate provenind din Mexic, Rusia, Italia, Spania, Finlanda sau Letonia.

Aceasta nu este singura performanţă cu care se poate lăuda Andrei. În 2012, tânărul a impresionat organizatorii programului „Tech School” cu un robot care ar putea fi folosit în caz de cutremur. Este vorba despre un robot mic, ergonomic, ce reuşeşte să ajungă în locuri foarte strâmte, acolo unde omul nu reuşeşte. Îl ajută să identifice prezenţa umană sub dărâmături mai mulţi senzori speciali.

Deşi nu este vreun centru universitar, Bistriţa se poate mândri şi cu câteva afaceri de succes, culmea, puse pe picioare de tineri. Un bun exemplu în acest sens este Adrian Chiruţă, care, la nici 30 de ani, conduce o afacere de 1,5 milioane de lei.


Adrian Chiruţă este unul dintre cei mai de succes tineri din Bistriţa (Foto: Arhivă Personală)

image

Firma sa, care este pe piaţă deja de 10 ani şi a ajuns în 2013 la o cifră de afaceri de 1,5 milioane de lei oferă găzduire web. Suma iniţială investită de bistriţean a fost tocmai alocaţia sa de elev, pe când era în clasa a XII-a.

Prin perseverenţă şi calitatea serviciilor oferite, bistriţeanul a reuşit să adauge în portofoliul său nume importante precum Lukoil România, Banca Transilvania, Beko, Artic, dar şi instituţii publice, şcoli, primării, spitale şi case de producţie şi cântăreţi cunoscuţi.

Vă mai recomandăm:

FOTO Literatura, îmbrăţişată de tânăra generaţie. Bistriţa are propria „grupare” de scriitori tineri

Patru tineri din Bistriţa care abia au terminat liceul ne demonstrează că poţi să faci literatură la orice vârstă. De curând, scriitorul şi profesorul universitar Alexandru Uiuiu i-a luat pe cei patru sub aripa sa, proiectul numindu-se „Domino”. Poeziile şi proza celor patru a fost bine primită şi de către cei mai vechi în branşă, mai ales că sunt puţini tinerii care încă se mai simt atraşi de literatură.

FOTO Un story cum nu aţi mai văzut: doi tineri au renunţat la Belgia, la o carieră de vis şi trăiesc în sălbăticie, în România. Povestea de viaţă a salvatorilor de cai

Ani de zile Simion Crăciun s-a spetit îngrijind caii centrelor de călărie din Belgia, până când într-o zi a lăsat totul baltă acolo, s-a întors în ţară şi le-a făcut un refugiu în comuna  Şieu Sfântu din Bistriţa-Năsăud, pe care l-a denumit ”Caii lupilor”, sugerând astfel caracterul sălbatic şi natural al acestui animal nobil.



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite