Un tânăr de doar 18 ani a adus locul II la Bistriţa de la Robochallenge Viena, una dintre cele mai importante competiţii dedicate roboţeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce urcat pe podium la toate competiţiile la care a concurat, Andrei Kovari, un elev de clasa a XII-ea din Braniştea, Bistriţa-Năsăud, a adus în România locul II de la Robochallenge Viena, unul dintre cele mai importante competiţii de profil din lume.

Echipa Andrei Kovari (Bistriţa-Năsăud) – Robert Coţofană (Târgovişte) a adus în România locul II de la Robochallenge Viena la categoria roboţi urmăritori de linie, doar două secunde despărţindu-i pe cei doi români de prima poziţie.
În jur de 40 de roboţi din ţări precum Mexic, Rusia,Italia, Spania, Finlanda sau Letonia au intrat în competiţie la categoria la care cei doi români au urcat pe podium.

Rezultatele celor doi români sunt cu atât mai surprinzătoare, cu cât aceasta este prima competiţie internaţională la care participă.

Andrei Kovari are doar 18 ani şi este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean. Este unul dintre cei mai tineri pasionaţi de robotică ce a şi îndrăznit să participe la competiţiile de profil, având la activ până în acest moment în jur de 6-7 roboţei. Mai mult, tânărul nu s-a întors niciodată în Bistriţa-Năsăud fără locurile I, II sau III.

image

Roboţelul care le-a adus celor doi români locul II (Foto Facebook)

Pasiunea pentru robotică a căpătat-o pe când avea doar 15 ani la clubul de robotică al Palatului Copiilor din Beclean. A urmat multă muncă până când a reuşit să facă performanţă la concursurile naţionale,10 la număr, iar acum şi la cele internaţionale.

Robotul care găseşte victimele după cutremur, printre invenţii

În anul 2012, tânărul din comuna bistriţeană Braniştea a impresionat organizatorii programului „Tech School” cu un robot care ar putea fi folosit în caz de cutremur. Este vorba despre un robot mic, ergonomic ce ajunge în locuri foarte strâmte, acolo unde omul nu reuşeşte. Îl ajută să identifice prezenţa umană sub dărâmături mai mulţi senzori speciali. 

În ciuda utilităţii sale foarte mari care ar creşte numărul oamenilor salvaţi în caz de cutremur, nicio companie sau autoritate publică nu s-a arătat interesată să folosească invenţia tânărului.

Deşi este în clasa a XII-a, Andrei Kovari nu vrea să renunţe la pasiunea sa pentru roboţei, intenţionând chiar să-şi mărească echipa. Până una alta însă se concentrează asupra examenului de Bacalaureat şi mai apoi asupra admiterii la facultate.



Vă mai recomandăm:
 

Povestea elevului care revoluţionează robotica. Ultima invenţie: robotul care găseşte victimele după cutremur

Adevărul Live cu tineri din România care construiesc roboţi: Inteligenţa artificială merge mână în mână cu robotica

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite