Printre masonii Bistriţei: cel mai strălucit matematician al ţării şi un apropiat al Regelui Carol al II-lea

0
0

Deşi Ardealul nu a dus lipsă de masoni, unii dintre ei foarte celebri, unii asumaţi, alţii nu, în Bistriţa-Năsăud există prea puţine date despre acest subiect încă sensibil. Totuşi, potrivit istoricilor, printre cei care au avut legături cu masoneria se numără Grigore Moisil, unul dintre cei mai străluciti matematicieni ai ţării, dar şi Valeriu Pop, un apropiat al Regelui Carol al II-lea şi ministru al Justiţiei în două rânduri.

Grigore Moisil şi masoneria

Nu se ştiu date exacte, însă mai mulţi istorici susţin că ar exista informaţii care ar indica faptul că celebrul matematician, care se trage din celebra familie Moisil  originară din comunele bistriţene Şieuţ şi Şanţ ar fi avut legături cu masoneria.

Matematicianul nu a confirmat niciodată acest lucru, cu toate acestea, se regăseşte pe lista celebrităţilor române care au avut legături cu masoneria. Mai mult, Marea Lojă Naţională din România, acordă anual un premiu pentru Ştiinţe Exacte, care-i poartă numele.

Grigore Moisil s-a născut în anul 1906 în oraşul Tulcea, tatăl său fiind Constantin Moisil, considerat părintele numismaticii româneşti, cel care a şi pus bazele primei şcoli din România care studiază monedele.

Grigore Moisil nu s-a lăsat nici  el mai prejos, fiind unul dintre românii care a ajutat la realizarea primelor calculatoare româneşti, contribuind la dezvoltarea informaticii, contribuţii pentru care în 1996 a primit, post mortem, Computer pioneer Award al societăţii IEEE.

Matematicianul care a ajuns să pună bazele informaticii româneşti era apreciat nu doar pentru mintea sa sclipitoare, cât şi pentru replicile sale pline de umor.Valeriu Pop şi masoneria

O altă personalitate despre care se bănuieşte că ar fi avut legături cu masoneria este Valeriu Pop, un jurist, născut în 1896 în comuna bistriţeană Buduş, care, după ce îndeplineşte funcţia de secretar al Prefecturii Năsăud, ajunge să conducă în două rânduri Ministerul de Justiţie.


Valeriu Pop reuşise să obţină simpatia regelui Carol al II-lea, şi el prezent pe lista masonilor celebri din România. Acesta îl şi numeşte în 1931 ministru de stat fără portofoliu în Guvernul Iorga, încredinţându-i, un an mai târziu portofoliul Justiţiei. Acelaşi portofoliu îl primeşte şi în anul 1935, când şi devine liberal cu acte, până la aceasta dată nefiind afiliat politic.

Vă mai recomandăm:

Christian Tell a fost unul dintre fondatorii Masoneriei din România şi a luptat pentru înfiinţarea Statului Unitar Român

Părintele masoneriei din România şi-a iniţiat fiicele la Mangalia. Maria şi Elena, fetele lui Constantin Moroiu, au fost primele femei mason din România

Bistriţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri