Primul monument din ţară care comemorează exodul saşilor transilvăneni, dezvelit la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Weekendul acesta, la Bistriţa va fi comemorat exodul saşilor transilvăneni printr-o serie de evenimente. Printre acestea se numără şi dezvelirea primului monument din ţară care comemorează exodul saşilor, situat în centrul municipiului.

Într-o mică piaţetă din centrul istoric al Bistriţei, la doi paşi de Turnul Dogarilor, singurul care mai aminteşte de perioada medievală, va fi dezvelit weekendul acesta primul monument din ţară care comemorează exodul saşilor.

Acesta vine să celebreze împlinirea a 70 de ani de la plecarea saşilor din Transilvania. 40.000 de saşi au părăsit forţat zona judeţului Bistriţa-Năsăud. În cinstea acestora, Asociaţia Saşilor Bistriţeni a realizat monumentul ce va fi dezvelit duminică.

„Mulţi dintre locuitorii actuali ai municipiului nu mai ştiu de existenţa şi de istoria de aproape 800 de ani a saşilor. Membri Asociaţiei Saşilor Bistriţeni, majoritatea lor la o vârstă de peste 70 de ani, doresc să rămână în amintirea localnicilor printr-un monument ridicat la Bistriţa,” explica înainte de realizarea monumentului preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni, Hans Georg Franchy.

Lucrarea este finanţată exclusiv de asociaţie, care şi-a şi manifestat dorinţa ca acesta să fie amplasat în Piaţa Dominicană, pe strada Mihail Kogălniceanu, în apropierea fostei mănăstiri dominicane, astăzi cămin pentru persoane vârstnice.

Acesta nu este singurul eveniment care vine să marcheze cei 70 de ani de la exodul saşilor. Asociaţia Saşilor Bistriţeni şi Primăria Bistriţa au mai pregătit vineri o expoziţie de imagini de arhivă, costume şi mobilier tradiţional săsesc la Casa cu Lei, lansarea unei cărţi despre evacuarea saşilor din Transilvania, care va avea loc la ora 17:30 în Teatrul de Vară, precum şi prezentarea în premieră a filmului documentar „Exodul”, care va rula începând cu ora 19:00 în Biserica Evanghelică.

De asemenea, sâmbătă va avea loc şi un concert de operă în Biserica Evanghelică, iar duminică la ora 12:15 va fi dezvelit monumentul dedicat exodului saşilor pe strada Mihail Kogălniceanu.

Vă mai recomandăm:

Dr. Franz Payer, despre exodul saşilor: „Primeam la prânz şi cină câte o porţie de zeamă fiartă de varză murată în care carnea trebuia s-o cauţi cu microscopul”

Turnul slăninilor din Dumitra, „frigider” de secol XV. „Saşii aveau o slănină albă ca spuma laptelui“

BistriţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite