Primarul proaspăt ales care şi-a decorat biroul cu mobila Ceauşeştilor. „Aşa s-a întâmplat, să am norocul să dau de ele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Ogâgău FOTO: Bianca Sara
Traian Ogâgău FOTO: Bianca Sara

Un om de afaceri proaspăt ales primar în Sângeorz Băi a cumpărat din buzunarul propriu obiecte de mobilier care au fost comandate în 1989 de Elena Ceauşescu, dar care n-au mai ajuns la destinaţie. Edilul, pe nume Traian Ogâgâu, a mai cumpărat acum câţiva ani şi o fostă casă de protocol a cuplului dictatorial.

Traian Ogâgău, un membru PNL proaspăt ales primar al oraşului-staţiune Sîngeorz-Băi, din Bistriţa-Năsăud, şi-a decorat biroul cu mai multe obiecte de mobilier comandate de Elena Ceauşescu, în anul 1989, de la o fabrică din Târgu Mureş.

„Mobilierul este compus dintr-un birou din lemn masiv sculptat, un dulap, un dulăpior mai mic lângă birou şi un scaun tapiţat cu dantelă lucrată manual. E sculptat în lemn masiv de paltin. Când m-am uitat la o parte din el, că era sub o folie, m-a cucerit din prima. Pe oricine ar cuceri“, descrie Traian Ogâgău piesele de mobilier.

Totul făcut manual

Toate obiectele au fost lucrate manual de meşterii din Târgu Mureş, în stil renascentist. Lemnul utilizat, de paltin, este şi el foarte pretenţios, fiind ţinut la uscat cel puţin 5 ani înainte de prelucrare. Tapiţeriile de pe scaune sunt, de asemenea, ţesute manual. Deşi a trecut un sfert de secol de când a fost fabricat, setul de mobilă se prezintă în stare impecabilă, spune primarul.

Edilul PNL, fost om de afaceri, explică faptul că a cumpărat obiectele chiar de la fabrica din Târgu Mureş. Ogâgău susţine că mobila ar valora pe piaţă în jur de 15.000 de euro şi se laudă cu faptul că a cheltuit doar 2.000 de euro pentru tot setul.

image

„L-am cumpărat pe persoană fizică, cu preţul de 2.000 de euro. A fost un chilipir. Elena Ceauşescu avea acces la lucruri de calitate, nu ştiu cine mai face aşa ceva acum, poate doar meşterii tradiţionali“, declară primarul din Sîngeorz-Băi. Traian Ogâgău mai spune că, atunci când va părăsi primăria, va lua biroul cu el.

Mobila, uitată în depozit 10 ani

Meşterii din Târgu Mureş n-au apucat să termine comanda „savantei“ până la venirea Revoluţiei din 1989. În anii ’90, mobilierul rămas pe stoc a fost achiziţionat la o licitaţie organizată în Bucureşti de patroana fabricii din Târgu Mureş, care a expus piesele la mai multe expoziţii în Rusia. Potrivit poveştii auzite de Ogâgău, mai mulţi potentaţi ruşi ar fi replicat setul complet, fără să-l cumpere, în aproximativ 20 de exemplare.

Fabrica din Târgu Mureş s-a închis, în cele din urmă, iar mobila „tovarăşei“ a fost depozitată într-o hală, sub o folie de plastic, unde a stat mai bine de un deceniu. Acolo a fost descoperită de un prieten al primarului Traian Ogâgău.

„Nu am făcut o fobie“

Traian Ogâgău nu este la prima achiziţie din patrimoniul cuplului dictatorial Ceauşescu. În 2010, actualul primar din Sângeorz Băi, pe atunci om de afaceri, a cumpărat fosta casă de protocol a soţilor Ceauşescu din Bistriţa.

Clădirea a fost ridicată în anii `30 de către avocatul bistriţean Ştefan Buta, prefect al judeţului înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial. Comuniştii i-au confiscat casa şi au transformat-o într-o vilă pentru soţii Ceauşescu.

După Revoluţie, casa a fost prădată, furându-se mai multe lucruri de valoare. Tot după `90, în clădire a funcţionat şi un muzeu de gravură, dar şi o galerie de artă. Urmaşii avocatului au retrocedat-o şi au vândut-o, ulterior, omului de afaceri Traian Ogâgău.
 

image

La trei ani de la achiziţionare, în 2013, impunătoarea vilă a fost transformată într-un restaurant cu galerie de artă, care funcţionează şi acum. Aceasta a fost doar recondiţionată, păstrându-se toate detaliile arhitecturale iniţiale.


Traian Ogâgău spune că plănuişte să amenajeze la mansardă câteva camere pentru închiriat. Strategia de marketing ar fi să-i convingă pe turişti să înnopteze în casa care-i găzduia pe Nicolae şi Elena Ceauşescu în vizitele lor a Bistriţa.

Întrebat dacă a făcut o pasiune pentru lucrurile care au aparţinut cuplului Ceauşescu, Traian Ogâgău spune că este vorba despre o coincidenţa: „Nu am făcut o fobie, să caut lucruri de la ei. Efectiv aşa s-a întâmplat să am norocul să dau de ele. E o coincidenţă. Ce să am eu cu Ceauşescu?“, ne-a declarat primarul.

Vă mai recomandăm:

FOTO Fosta casă de protocol a lui Ceauşescu, transformată în galerie de artă şi restaurant de lux

Unul dintre locurile preferate ale lui Nicolae Ceauşescu fascinează şi la 25 de ani de la căderea comunismului

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite