Mobila de trei tone făcută special pentru Ceauşescu va fi scoasă la lictaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ani de zile în care mobilierul destinat cabinetului fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, care trebuia să ajungă în biroul său, în ianuarie 1990, a fost scos la vânzare la târgul internaţional de construcţii şi instalaţii - Confort Construct&Instal, care s-a desfăşurat, până duminică, la Expo Arad.

Pentru că au fost mai multe persoane care s-au interesat de mobilă, reprezentanţii fabricii unde a fost realizată s-au hotărât să o scoată la licitaţie, iar preţul de pornire să fie de 50.000 euro.

„Suntem în tratative pentru organizarea unei licitaţii. Mobila are în special o valoare istorică. Până în momentul de faţă sunt mai multe persoane interesate de cumpărarea ei. Chiar astăzi o persoană a sunat şi a spus că vine să o vadă. Până acum nu am fost aşa interesaţi să se vândă această mobilă, deoarece la fosta locaţie a fabricii era loc suficient pentru a fi expusă şi admirată de clienţiii noştri. La realizarea ei au lucrat mai mulţi proiectanţi, arhitecţi şi sculptori”, a declarat Dan Dradeu, reprezentant IMAR SA.

Mobilierul este compus dintr-o bibliotecă, o masă de birou şi un scaun şi a fost fabricat la cea mai mare fabrică de mobilă din Arad, IMAR SA  (fostul Combinat de Prelucrare a Lemnului –CPL) şi cântăreşte aproximativ trei tone. În urmă cu câţiva ani, fosta conducere a fabricii a încercat să vândă mobilierul la licitaţie, însă preţul, 300.000 de euro, a îndepărtat cumpărătorii. Printre cei care au dorit să cumpere mobilierul s-a numărat şi cântăreţul Elton John.

Mobilierul a fost comandat de membrii Biroului CC al PCR, pentru a-i fi dăruit lui Nicolae Ceauşescu în 26 ianuarie 1990, când fostul preşedinte îşi sărbătorea ziua de naştere. Comanda a venit de la administraţia Casei Poporului în mai 1989, cu termen de finalizare luna octombrie a aceluiaşi an. Materialul folosit la fabricarea mobilierului este lemnul masiv, din esenţe de paltin, mahon, nuc, cireş, trandafir, iar muncitorii de la Arad au avut nevoie de opt luni pentru a aduce totul la forma finală.

IMAR SA s-a constituit şi dezvoltat pornind de la doua fabrici: Prima Fabrica de Mobilă Arad fondată în anul 1890 de către L.E.Lengyel fiind furnizoare de mobilă a Curţii Imperiale Austro-Ungare şi a Curţii Regale Române, iar în perioada 1985-1990 principalul furnizor pentru Casa Republicii, a doua fiind Fabrica de Cherestea Arad înfiinţată în 1923 de către A.Cornis.

Vă mai recomandăm: Cum decurgeau întâlnirile dintre Ceauşescu şi liderii străini: pepene adus cu MIG-ul pentru Tito şi zeci de mii de oameni scoşi în stradă pentru dictator

Râmnicu Vâlcea: Mobila din „Vila lui Ceauşescu” este licitată în depozitul fostei Uzine de Armament

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite