Unul dintre locurile preferate ale lui Nicolae Ceauşescu fascinează şi la 25 de ani de la căderea comunismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cabana a fost ridicată la în 1977 FOTO: Bianca Sara
Cabana a fost ridicată la în 1977 FOTO: Bianca Sara

A fost construită în perioada comunistă, în urmă cu decenii bune şi nu oferă condiţii de lux şi nici servicii pentru cei mai pretenţioşi. Cu toate acestea cabana de la Dealul Negru atrage şi acum turiştii, asta datorită legăturii cu Nicolae Ceauşescu.

Una dintre destinaţiile preferate ale cuplului Ceauşescu era Cuşma, care găzduieşte o cabană de vânătoare ce fascinează şi acum, la 25 de ani de la căderea comunismului.

Aceasta a fost construită în anul 1977, fiind destinată vizitelor în Bistriţa-Năsăud ale liderului comunist. Imobilul impunător avea toate dotările necesare disponibile la acea vreme. Acesta era împânzit cu animale împăiate, prinse chiar în pădurea care ferea cabana de ochii curioşilor.

Cabana este situată la 40 de kilometri de municipiul Bistriţa, 30 de kilometri reprezentând drum forestier, care între timp a fost amenajat. Aceasta are 20 de locuri, un living încăpător, o sală de luat masa şi chiar un foişor cochet.

Ceauşescu a dat dispoziţie imediat după ridicarea cabanei ca în apropierea sa să fie construite şi două heliporturi, unde să poată ateriza cu elicopterul personal, drumul de acces fiind destul de dificil chiar şi atunci.

cabana dealul negru 9

Foişorul de lângă cabana era locul preferat al Elenei Ceauşescu

Cuplul prezidenţial venea la vânătoare la Cuşma de 3-4 ori pe an pentru a profita de efectivul mare de urşi bruni, cel mai mare din Europa. O astfel de vizită a dictatorului mobiliza cel puţin 400 de persoane, care pregăteau partidele de vânătoare şi se asigurau că nu le lipseşte nimic soţilor Ceauşescu.

Cabana se află momentan în proprietatea Romsilva şi poate fi închiriată de cei care vor să vadă cum trăia Ceauşescu pentru 40-50 de lei zi/persoană. Îngrijitorii acesteia sunt dispuşi să dezvăluie vizitatorilor picanterii din perioadele în care familia Ceuşescu poposea aici.


Patul în care obişnuiau să se odihnească soţii Ceauşescu

cabana dealul negru 13

Elena obişnuia să-şi urmărească soţul de la balcon, acelaşi balcon fiind folosit de către Nicolae Ceauşescu pentru a vâna animalele aduse de sute de oameni din întreaga pădure în apropierea cabanei.

Cele două corpuri ale cabanei sunt legate de un culoar acoperit şi închis, care era, se pare, folosit pentru transportarea tăvilor cu mâncare dintr-o parte în alta. Mâncarea era „protejată” cu ajutorul geamurilor tunelului de eventualele contaminări cu otravă.


Vă mai recomandăm:

FOTO Şfârşitul lui Ceauşescu, prevestit la Bistriţa cu ocazia ultimei vizite făcute la cabana de vânătoare Cuşma

Românii trecuţi de prima tinereţe încă îşi amintesc, unii dintre ei cu nostalgie, vizitele lui Nicolae Ceauşescu şi ale primei doamne în teritoriu. Întipărite în memoria bistriţenilor rămân partidele de vânătoare de la Cuşma, măsurile aberante pregătite pentru judeţ şi municipiu, dar şi ultima vizită, plină de umilinţă, a soţilor Ceauşescu.

FOTO Ce făceau soţii Ceauşescu când poposeau în Bistriţa-Năsăud? Legende urbane despre cuplul comunist

Bistriţa-Năsăud a fost una dintre destinaţiile preferate ale soţilor Ceauşescu, cabana Dealul Negru reprezentând oaza lor de relaxare. Cei care au avut contact cu soţii Ceauşescu spun că Elena era geloasă urmărindu-l mereu pe soţul său, pe care-l însoţea peste tot. Nici obsesia lui Nicolae Ceauşescu pentru securitate şi pentru cantitate în general nu este uitată

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite