Preşedinte ASFOR Nicolae Ţucunel: „Avem nevoie urgent de 22.000 de kilometri de drumuri forestiere pentru a ajunge în unele bazine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul dezbaterii pe codul silvic de la Bistriţa, preşedintele Asociaţiei Patronală a Forestierilor din România (ASFOR) Nicolae Ţucunel a precizat faptul că este nevoie urgent de amenajarea a 22.000 de kilometri de drumuri forestiere la nivel national, pentru a se putea ajunge în anumite zone. Acesta a mai spus că sumele alocate domeniului silvic sunt insuficiente.

„O parte din banii pe care îi dă pădurea trebuie să se întoarcă la pădure. Avem nevoie de amenajarea urgentă a 22 de mii de kilometri de drumuri forestiere ca să accesăm bazine în care nu putem umbla”, a declarat sâmbătă la Bistriţa Nicolae Ţucunel, preşedintele Asociaţiei Patronale din România.


Acesta a mai precizat faptul că sumele alocate domeniului silvic, prin PNDR, sunt insuficiente şi că această zonă merită mai multă atenţie. Slaba alocare prin PNDR a fost subliniată şi de Gabriel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Păduri, care a completat:


„Din 8 miliarde de lei, silvicultura are, exceptând sprijinul pe suprafaţă, prin PNDR doar 200-300 de miliarde, sub 4%. PNDR nu finanţează practic nimic în domeniul silviculturii. (...) Solicităm  alocarea a trei miliarde de lei pentru silvicultură”.


Acesta a scos în evidenţă şi problemele pe care le are codul silvic în actuala formulă. Printre problemele cele mai arzătoare se numără paza obligatorie a pădurilor, pusă în cârca ocoalelor silvice, dar şi regulamentul de vânzare a masei lemnoase.
      

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite