O decizie a Înaltei Curţi ţine în garajele Primăriei Bistriţa un utilaj de aproape 100.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un utilaj de 100.000 de euro stă în garajul Primăriei Bistriţa de la începutul anului. În primă fază, utilajul nu a fost folosit pentru că în toată instituţia nu se găsea niciun şofer care să aibă calificarea necesară să îl conducă, iar acum maşinăria este blocată de decizia Înaltei Curţi, care spune că autorităţile locale nu pot să mai ridice autoturismele parcate ilegal.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni că autorităţile locale nu mai au dreptul de a ridica maşinile parcate ilegal. Decizia judecătorilor a fost luată după ce Avocatul Poporului a formulat o sesizare în care a reclamat hotărârile consiliilor locale prin care se stabilesc sancţiuni pentru şoferii care parchează ilegal.

„Vă solicităm să constataţi că problema de drept prezentată a primit o soluţionare diferită din partea instanţelor judecătoreşti şi, printr-o decizie obligatorie, să stabiliţi modul unitar de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor legale incidente”, se precizează în sesizarea făcută de Avocatul Poporului.

Problema va putea fi rezolvată doar de către Guvern, care trebuie să vină cu norme de aplicare a măsurilor de ridicare, transport şi depozitare a autoturismelor staţionate neregulamentar. În aceste condiţii, situaţia actuală s-ar putea prelungi încă câteva luni bune.

Primăria Bistriţa stă în garaj cu un utilaj de aproape 100.000 de euro

Primăria Bistriţa a achiziţionat la începutul acestui an un utilaj de ridicări auto cu aproape 100.000 de euro, după ce în municipiu nu s-a mai ridicat niciun autoturism din anul 2012, când s-a încheiat contractul cu societatea comercială care asigura acest serviciu.

Utilajul nou-nouţ a fost achiziţionat la începutul anului 2015, de la o firmă clujeană, din fonduri proprii. Maşinăria are un braţ special comandat din străinătate.

Primăria Bistriţa s-a trezit că nu are cine să conducă maşinăria şi că nu o poate folosi pentru a ridica maşinile parcate ilegal, care sufocau anumite zone din municipiu. În urmă cu două luni, Primăria Bistriţa şi-a trimis un şofer din cadrul instituţiei la calificare, pentru a putea utiliza utilajul, care a costat cât o vilă cochetă lângă municipiu.

Odată omul calificat, Primăria Bistriţa primeşte încă o lovitură, prin care este împiedicată să folosească utilajul: Înalta Curte spune stop ridicărilor. Întrebat ce se va întâmpla cu utilajul până când Guvernul va veni cu reglementări în acest sens, primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu spune:

„Până când o să apară această hotărâre de Guvern, care eu bănuiesc că nu va întârzia foarte mult, o să folosim utilajul respectiv pentru maşinile abandonate pe domeniul public, care este o altă categorie, care este şi poate fi reglementată prin hotărâre de Consiliu Local”.


De asemenea, edilul ia în calcul ca acest utilaj să fie folosit chiar şi în caz de accidente, pentru a transporta maşinile avariate.

Vă mai recomandăm:

Ridicarea maşinilor, ilegală în Capitală. Care este vidul legislativ care i-ar putea scuti pe bucureşteni de plata amenzilor

Hingherii de maşini: afacere de 5 milioane de euro din ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar





 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite