„Medicii“ fără diplome, prezenţi şi în stomatologie: cum se jucau nişte cosmeticiene de-a dentiştii

0
0
Cosmeticienele ofereau servicii de albire profesională a dinţilor chiar în saloanele de înfrumuseţare FOTO: Arhivă
Cosmeticienele ofereau servicii de albire profesională a dinţilor chiar în saloanele de înfrumuseţare FOTO: Arhivă

O serie de controale ale Ministerului Sănătăţii au scos la iveală faptul că în sistemul medical sunt prezenţi mai mulţi falşi specialişti fără pregătire sau cu diplome false. Două astfel de cazuri au fost întâlnite şi anul trecut, chiar în Bistriţa, la doi paşi de centrul istoric al municipiului.

Două saloane de înfrumuseţare ofereau servicii de albire şi igienizare a dinţilor. Descoperirea a fost făcută chiar de către preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bistriţa, Marius Pop (foto jos), într-o plimbare prin oraş. Văzând că procedurile sunt realizate chiar de către cosmeticienele care se ocupau şi de masaje, tratamente faciale, manichiură şi pedichiură, acesta a sesizat Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud (DSP). Un al doilea caz i-a fost sesizat de către un coleg medic stomatolog. Şi acesta a ajuns în atenţia DSP.

„Nu puteam să-mi imaginez că într-un salon de înfrumuseţare se pot face proceduri de albire a dinţilor. Nici nu pot să mă gândesc că cineva fără studii de specialitate se poate apuca să lucreze în cavitatea bucală. Este de neînţeles. Susţineau că au urmat ceva cursuri în Olanda şi că au dreptul să practice aşa ceva“, arată Pop. Cele două saloane au fost închise în scurt timp. Deşi ofereau aceste servicii, saloanele nu obţinuseră autorizaţiile necesare de la DSP.

marius pop presedintele medicilor dentisti bistrita

Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bistriţa spune că cei care se lasă pe mâna persoanelor fără experienţă îşi pot pierde dinţii

„Au venit la noi să solicite autorizaţii, dar nu corespundea activitatea pe care doreau să o facă. Într-unul dintre cazuri s-a început activitatea fără să se ceară de la noi autorizaţie. Nu aveau pregătirea medicală necesară, aveau nişte diplome obţinute în străinătate în urma unor cursuri de scurtă durată, care nu corespundeau acestei activităţi şi nu erau echivalate“, a explicat Anca Andriţoiu, directorul DSP. Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor Dentişti, unul dintre saloanele respective era dotat cu un aparat de albire, un pat şi instrumentar stomatologic sumar.

Marius Pop spune că nefolosirea corespunzătoare a substanţelor de albire şi a instrumentarului stomatologic poate duce chiar la pierderea dinţilor, iar acestea nu pot fi folosite în niciun caz de persoane fără pregătire medicală.

Vă mai recomandăm:

Prima reacţie a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, în scandalul medicului fals de la Spitalul Ilfov: „Diploma de licenţă e falsă, nu a fost niciodată rezident”

Acuzaţii aduse de Colegiul Fizicienilor Medicali: alţi opt impostori lucrează în sistemul de sănătate. Pintea: „Sunt persoane cu studii de specialitate”

Bistriţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri