Ioan Oltean dezminte existenţa de fotografii compromităţoare la dosar: „Nu există nicio altă probă în afară de denunţul preotului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Oltean susţine vineri o conferinţă de presă la Bistriţa FOTO: Bianca Sara
Ioan Oltean susţine vineri o conferinţă de presă la Bistriţa FOTO: Bianca Sara

După ce o săptămână, deputatul Ioan Oltean, acuzat de procurorii DNA de fapte de corupţie, s-a rezumat la declaraţii scurte, vineri, unul dintre cei mai longevivi parlamentari din România a susţinut o conferinţă de presă la Bistriţa, în care a prezentat varianta sa de poveste, încercând să desfiinţeze probele procurorilor.

UPDATE 11.35 Oltean dezmite existenţa la dosar a unor fotografii compromităţoare: ”La dosar nu există niciun fel de fotografii la dosar cu niciunul dintre cei implicaţi. Eu vă spun că am văzut dosarul, la cele patru volume, în care erau toate documentele nu există niciun fel de fotografii cu nimeni din cei enunţaţi”.

În următoarele zile, până când deputaţii vor fi rugaţi să îi ridice imunitatea, Ioan Oltean a susţinut că se va pregăti „pentru concediu”. Întrebat ce şanse sunt să îşi petreacă sărbătorile acasă, deputatul a spus „5%”. 

Ioan Oltean a dat de înţeles că aceasta este ultima conferinţă de presă pe care o susţine, urmând să se retragă din spaţiul public. 

UPDATE 11.24 Acesta se aşteaptă ca miercuri Camera Deputaţilor să-i ridice imunitatea şi joi să fie arestat. ”Nu mi-e teamă de zurgălăi şi gratii. Nu sunt un om căruia îi e teamă, nu vă închipuiţi că mi-e teamă de beciul domnesc. (...) Ştiu că deja sunt condamnat, m-a condamnat presa, opinia publică, pe care presa a inflamat-o fără să cunoască realitatea. Nici nu vreau să fac telejustiţie, tot ce am de spus de acum o voi face în faţa procurorilor de caz”, a mai spus Ioan Oltean. 

Deputatul a mai declarat că are încredere în justiţia românească, însă nu şi în procurorii DNA şi în instituţia pe care o reprezintă. Întrebat dacă crede că a fost vânat de DNA, a spus că nu are niciun fel de informaţii în acest sens şi că nu vrea să facă speculaţii. 

„Nu am ce declaraţii să dau care să mă incrimineze pe mine sau pe alţii”, a mai spus parlamentarul, întrebat fiind dacă consideră că procurorii se aşteaptă să ofere informaţii despre ilegalităţile comise de alţi demnitari. 

UPDATE 11.17 Ioan Oltean desfiinţează, la conferinţa de presă, probele procurorilor. Acesta susţine că singurele probe de la dosar sunt denunţul preotului din Chitila făcut în luna aprilie a anului 2014, care mai apoi a fost completat cu o declaraţie dată cu doar o zi înainte ca deputatul să fie dus la audieri, precum şi declaraţia lui Baciu Remus, care, culmea, ar susţine că nu l-a văzut niciodată pe Ioan Oltean în Chitila.

„Din denunţ nu rezultă că eu aş fi intrat în posesia sacului de bani, ci doar că şoferul (n.r. al omului de afaceri Mihai Rotaru) ar fi coborât cu sacul de bani fără a preciza dacă acel sac de bani mi-a fost înmânat mie. Nici nu reiese de unde ştia preotul că în sac erau euro şi nu altă monedă. (...) Putem comenta multe despre valoarea morală şi legală a unei declaraţii date de către o persoană care se află în închisoare. Vreau să adaug în plus că prezent acolo la biserică era, potrivit denunţului, domnul Remus Baciu, în ambele poveşti. Ce spune Baciu în declaraţia lui aflată la dosar? <<Pe Ioan Oltean nu l-am văzut niciodată la biserica din Chitila>>, este proba care anulează în opinia mea orice afirmaţie făcută de către părintele Alexandrescu. Nu exista nicio altă probă, nici declaraţie de martor, nici video, nicio probă materială care să susţină declaraţia preotului. Nu am călcat niciodată în Chitila, nici în localitate şi nici în biserică, în consecinţă, nu am putut să intru în posesia acelor bani. Niciodată, această sumă nu a ajuns la mine”, a explicat vineri, în cadrul conferinţei de presă, deputatul Ioan Oltean. 

Mai mult, Ioan Oltean spune că preotul nu precizează în denunţ ziua exactă în care ar fi luat mita. „Şi eu aş fi vrut să ştiu ziua, pentru a putea să verific şi să demonstrez că nu am fost acolo. Mi-ar fi fost foarte uşor să verific”, a completat deputatul.

Acesta a vorbit şi despre cea de-a doua infracţiune de care este acuzat şi anume complicitate la abuz în serviciu. Potrivit acestuia, singura persoană din ANRP pe care o cunoştea este Crinuţa Dumitrean, neavând nicio tangenţă cu restul membrilor comisiei ce ofereau despăgubirile. 

„În afară de Crinuţa Dumitrean, pe care am recunoscut întotdeauna că am susţinut-o pentru funcţia respectivă, nu am cunoscut pe niciunul dintre ceilalţi membri ai comisiei. Nu i-am întâlnit niciodată. Nu am avut nicio influenţă asupra niciunuia, cum nu am avut nici asupra Crinei Dumitrean. Este cuvântul meu împotriva cuvântului preotului. Este cuvântul meu împotriva cuvântului procurorilor” a completat deputatul Ioan Oltean. 

Vineri, începând cu ora 11:00, deputatul Ioan Oltean va susţine prima conferinţă de presă de când a fost pus sub acuzare de către procurorii DNA. Conferinţa se va desfăşura la Bistriţa, la sediul organizaţiei pe care parlamentarul a condus-o cu mână de fier mai bine de 20 de ani.

Deputatul Ioan Oltean este acuzat că ar fi luat o şpagă de 600.000 de euro de la omul de afaceri Mihai Rotaru. Şpaga ar fi fost dată pentru ca Ioan Oltean să intervină la şefa ANRP Crinuţa Dumitrean şi să urgenteze acordarea unei despăgubiri. Cel care a făcut denunţul este preotul din Chitila, localitate unde s-ar fi făcut această „tranzacţie”. 

   

Vă mai recomandăm:

Probe DNA: Fotografii  fierbinţi cu Ioan Oltean şi Crinuţa Dumitrean, în dosarul despăgubirilor umflate de ANRP în favoarea patronului CSU Craiova

Ioan Oltean poza în deputatul modest în Bistriţa, în timp ce ar fi luat 600.000 de euro şpagă în curtea bisericii

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite