FOTO Record: peste 9.700 de oameni au îmbrăcat costumul tradiţional pentru a intra în Guinness Book
0Nu mai puţin de 9.700 de oameni din Bistriţa-Năsăud şi alte judeţe s-au adunat duminică pe stadionul din oraşul Năsăud, pentru a stabili un nou record mondial. Un reprezentant al Guinness World Records a fost prezent pentru a certifica cea mai mare mulţime de oameni în costum popular şi cea mai mare mulţime de oameni care dansează concomitent un dans tradiţional.
Duminică, la ora 11:00, o mare de oameni ocupa artera principală din oraşul Năsăud. Mulţimea de oameni se încăpăţâna să intre în Guinness Book cu două recorduri noi: cel mai mare grup de persoane îmbrăcate în haine tradiţionale şi cel mai mare grup care dansează concomitent un joc popular.
Grupul format din 9.728 de persoane a străbătut străzile oraşului, după care s-au adunat pe stadionul oraşului pentru a ajuta la certificarea noului record. Un reprezentant al Guinness World Record a fost prezent la Năsăud pentru a ajuta România să intre în Cartea Recordurilor tocmai de Ziua Costumului Popular.
Regulile impuse de Guinness World Record au fost ca la eveniment să participe cel puţin 4.500 de persoane, care să poarte costume populare autentice, fără detalii „moderniste”. Creatoarea de artă populară Virginia Linul a fost unul dintre experţii care le permitea oamenilor să treacă prin poarta cu camere video care număra participanţii.
Alături de bistriţeni au mai participat ansambluri din Hunedoara, Covasna, Bucureti, Galaţi, Maramureş şi Teleorman. De asemenea, prezent la eveniment a fost şi preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea a purtat un costum tradiţional din zona Teleormanului şi a contribuit la certificarea recordului mondial.
Pentru ca numărul persoanelor să fie suficient de mare, autorităţile judeţene şi locale au apelat la primarilor din Bistriţa-Năsăud, care au pus la dispoziţia locuitorilor din comunele lor autocare care i-a adus la Năsăud. Ansamblurile de dansuri populare au răspuns şi ele pozitiv invitaţiei.
Cei mai tineri participant nu au împlinit încă 6 luni
Pentru ca cei peste 9.500 de oameni să intre pe stadion şi să fie număraţi a fost nevoie de 45 de minute. Pentru a evita haosul şi a se asigura că oamenii se aranjează în mai multe cercuri în jurul scenei de unde se coordona totul, autorităţile locale au vopsit iarba de pe stadion.
Responsabil de coordonare, mai ales la dansul tradiţional a fost Nea` Marin, unul dintre cei mai cunoscuţi instructori de dansuri populare din ţară.
Printre participanţi s-au numărat foarte mulţi copii. Cei mai tineri participanţi au fost un băieţel de două luni şi o fetiţă de 5 luni.
Pentru ca primul record – cea mai mare mulţime de oameni în costum popular, să fie certificat, grupul trebuia să stea în aceeaşi poziţie, pe stadion preţ de 5 minute. Recordul a fost înregistat abia de la a treia încercare, din cauza steward-ilor care nu se poziţionau cum trebuie.
Organizatorii au ales pentru a certifica cel de-al doilea record – cea mai mare mulţime de oameni care dansează concomitent un joc tradiţional, roata de la Runc, dans vechi pe care nu îl mai practică decât ansamblurile populare.
„Suntem foarte stricţi cu recordurile, sunt mai multe reguli care trebuie respectate. Costumele trebuie să fie tradiţionale, fără adidaşi sau ale elemente moderne. Sunt foarte entuziasmat să văd o mulţime atât de mare de oameni atât de coloraţi”, a declarat reprezentantul Cărţii Recordurilor.
Anul trecut, 5.000 de oameni s-au adunat pe stadionul din Năsăud şi au dansat concomitent roata de la Runc. Atunci însă deşi se îndeplineau condiţiile pentru a înregistra un nou record mondial nu a fost prezent niciun reprezentant al Guinness World Records.
Maialul elevilor năsăudeni, eveniment care a stat la intrarea judeţului Bistriţa-Năsăud în Cartea Recordurilor, se desfăşoară an de an în luna mai de aproape 150 de ani.