FOTO Spectacol al tradiţiilor născut la şcoala unde au învăţat Liviu Rebreanu şi George Coşbuc păstrat de aproape 140 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică, oraşul Năsăud s-a transformat într-un adevărat spectacol al tradiţiilor. Acesta a fost pus în scenă chiar de către elevi, care s-au reunit, cu mic cu mare, într-o paradă a portului popular cu piese vechi şi de un secol. Maialul elevilor năsăudeni este pastrat cu sfinţenie de aproape 140 de ani, fiind una dintre cele mai vechi sărbători din judeţ.

Primul maial al elevilor năsăudeni a avut loc în 1876, fiind organizat de către actualul Colegiu Naţional „George Coşbuc” şi fostul „Gimnaziu Grăniceresc din Nădăud”.

Aceasta a fost una dintre primele şcoli în limba română din Transilvania, fiind rezultatul unei învoiri încheiate de către cele 44 de comune grănicereşti. În ciuda faptului că erau primiţi toţi elevii de toate naţionalităţii, se stipula printr-un statut că limba de predare trebuie să fie româna.

Nu mai puţin de 17 academicieni, printre care George Coşbuc, Liviu Rebreanu şi Miron Cristea au absolvit această şcoală.

Primul maial al elevilor năsăudeni s-a desfăşurat în 1876, la doar 10 ani de la înfiinţarea şcolii şi se desfăşoară an de an în luna mai. De regulă, sărbătoarea care aducea cel puţin la primele ediţii cu una câmpenească se organiza în data de 3 mai, pentru a aminti de Marea Adunare de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.

An de an lăzile de zestre sunt deschise în luna mai, iar elevii de toate vârstele din Năsăud se îmbracă în straie populare şi defilează pe străzile oraşului Năsăud, acompaniaţi fiind de către o fanfară. Întreaga paradă este de regulă „condusă” de câţiva elevi călare, caii fiind şi ei împodobiţi după tradiţiile zonei.



Cele mai frumoase şi autentice costume populare sunt premiate an de an de către organizatori. Premiile sunt pe deplin meritate, mulţi dintre elevi alegând să pună în valoare costume vechi şi de un secol.

Anul acesta, autorităţile locale au profitat de sărbătoare pentru a premia nu mai puţin de 300 de elevi din Năsăud pentru rezultatele deosebite la învăţătură.

Căluşarii şi un dans „interzis”, atracţiile maialului

Printre momentele cele mai interesante şi aşteptate ale sărbătorii elevilor năsăudeni se numără căluşarul, care se joacă în curtea Colegiului Naţional „George Coşbuc” chiar de către elevi.

De asemenea, eşteptat este şi grupul de dans de societate „Romana”. Dansul a fost creat în anul 1849, de către năsăudeanul Iacob Mureşianu şi dansat pentru prima dată în 1851. În anul 1940 dansul este interzis, fiind însă reconstituit  de către coregrafa Casei de Cultură din Năsăud în anul 1986 după descrierea academicianului Iuliu Moisil care îl prezintă în revista Arhiva Someşană.

maial nasaud  6



Primii care l-au dansat după ce a fost reconstituit au fost tocmai elevii năsăudeni, în cadrul maialului. Dansul a devenit, alături de Căluşari, vedeta sărbătorii de la Năsăud.

Fetele care dansează acest dans sunt îmbrăcate în rochii albe, elegante, iar la brâu, sub forma unei cingători poartă o panglică tricoloră. Băieţii sunt şi ei îmbrăcaţi elegant.

maial nasaud  9

Vă mai recomandăm:

Una dintre primele şcoli în limba română din Transilvania, unde au învăţat George Coşbuc şi Liviu Rebreanu, la 150 de ani

Singura vizită a Elenei Ceauşescu la casa memorială a lui George Coşbuc s-a lăsat cu lacrimi: a emoţionat-o moartea fiului poetului, Alexandru


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite