FOTO Portul popular din Bistriţa-Năsăud, în expoziţie la Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Muzeul Grăniceresc Năsăud
FOTO: Muzeul Grăniceresc Năsăud

Luna viitoare, portul popular din Bistriţa-Năsăud, care va lua forma costumelor populare dar şi a fotografiilor vechi şi noi cu portul tradiţional, va putea fi admirat tocmai la Roma, în cadrul unei expoziţii ce poartă numele „Magia culorii în arta tradiţională românească”.

Silvia Floarea Tóth, bistriţeanca de 32 de ani ce a dezvăluit cu mândrie secretele portului popular din Mocod în mai multe colţuri ale ţării duce mai departe frumuseţea straielor tradiţionale.

Aceasta îşi va duce colecţia de costume populare şi de fotografii tocmai la Roma, unde în data de 24 iunie, chiar de Ziua Iei, va avea loc vernisajul expoziţiei „Magia culorii în arta tradiţională românească”.


Expoziţia va fi găzduită de Museo delle Arti e Tradizioni Popolare din Roma şi va cuprinde costume din colecţia Silviei Floarea Toth, fotografii realizate tot de bistriţeancă, precum şi fotografii din colecţia Muzeului Grăniceresc Năsăudean şi costume şi obiecte din colecţiile Muzeului Satului.

Roma nu este singurul loc unde vor ajunge minunăţiile din Bistriţa-Năsăud. Potrivit bistriţencei, o astfel de expoziţie urmează a fi pregătită şi în New York.

De-a lungul timpului, Silvia a adunat 36 de costume populare, cu peste 100 de piese, pe care le are de la bunică, străbunică, mătuşi şi chiar vecine.

„Sunt haine rămase de la străbunica, de la bunica, de la mama, unele sunt primite de la mătuşi, şi chiar de la vecine care ştiau cât de mult iubesc portul popular. Nu sunt o colecţionară şi nu sunt privită în sat ca o colecţionară. Eu cred că fiecare familie ar trebui să aibă măcar un costum în casă, nu doar eu”, a declarat pentru Adevărul, Silvia Floarea Tóth.

Costumele populare care compun „zestrea” bistriţencei sunt din Mocod în cea mai mare parte, alături de care se regăsesc şi piese din Dumitra, Cepari şi Zagra, cea mai veche piesă fiind făcută în 1890-1900.

„Cea mai veche piesă este o cămeşă primită de la o mătuşă de 91 de ani, care o are de la o femeie din sat care i-a fost ca o bunică.(...) De păstrat le-am păstrat cu grijă, cum am învăţat de la bunica: le spălam manual, le ţineam la loc curat, închis, ferit de soare, de praf, de molii”, precizează Silvia. Întreaga poveste a Silviei o puteţi citi aici.



Vă mai recomandăm:

Jill Biden, soţia vicepreşedintelui SUA, impresionată de o căsuţă din lemn din Bistriţa-Năsăud expusă la Muzeul Satului

Jill Biden, soţia vicepreşedintelui SUA, a vizitat alături de Maria Băsescu Muzeul Satului din Bucureşti. Jill s-a arătat impresionată de una din casele din lemn din curtea muzeului, care provine din comuna Şanţ, Bistriţa-Năsăud.

Costumele populare, veşminte alese pentru vedete. Cine este creatoarea de artă populară ce îmbracă vedetele

Zeci de costume populare făcute în comuna bistriţeană Salva au ajuns în ultimii ani în curtea televiziunilor naţionale. Asta datorită creatoarei de artă populară Virginia Linul, care se încăpăţânează de peste un sfert de secol să nu îi lase pe români să uite de portul lor tradiţional.

Povestea „ţărăncuţei” de la Rebrişoara care s-a infiltrat în lumea mondenă. Cum concurează costumul popular cu ţinute de mii de euro

L-a şocat pe Roberto Cavalli la inaugurarea magazinului său de la Bucureşti, iar costumul său popular şi broboada veche de 100 de ani concurează cu cele mai scumpe ţinute ale divelor autohtone.  Este vorba despre Firoana de la Rebrişoara, un personaj inedit interpretat de către dansatorul bistriţean Ovidiu Danci.



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite