Costumele populare, veşminte alese pentru vedete. Cine este creatoarea de artă populară ce îmbracă vedetele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de costume populare făcute în comuna bistriţeană Salva au ajuns în ultimii ani în curtea televiziunilor naţionale. Asta datorită creatoarei de artă populară Virginia Linul, care se încăpăţânează de peste un sfert de secol să nu îi lase pe români să uite de portul lor tradiţional.

Virginia Linul are 43 de ani şi este din comuna bistriţeană Salva, recunoscută pentru numărul mare de meşteşugari, care au transformat micuţa localitate din Bistriţa-Năsăud într-o adevărată „fabrică” de costume populare. Creatoarea de artă populară şi-a început aventura pe tărâmul tradiţiilor încă de mică, învăţând de la mama sa Eugenia, care, în ciuda vârstei înaintate, încă mai dă viaţă pânzăturilor cu ajutorul broderiei şi a mărgelelor.

Spiritul întreprinzător l-a moştenit tot de la mama sa Eugenia, care avea în perioada comunistă comenzi de costume populare din întreaga zonă, transformând meşteşugul popular într-o sursă de venit. Cei patru copii, în frunte cu Virginia care era cea mai mică, s-au conformat, au învăţat tainele costumului popular şi şi-au ajutat cu conştiinciozitate mama.

Mai mult, cel mai mic dintre copii, Virginia a dus meşteşugul mai departe, costumele sale populare fiind apreciate şi admirate din Europa până în Asia sau Statele  Unite ale Americii.

„Să ştiţi că străinii, în special asiaticii sau americanii, apreciază mult mai mult lucrul dă mână, pentru că îşi dau seama probabil cât timp, energie şi muncă implică,” precizează Virginia Linul.

Dacă acum creaţiile sale sunt apreciate, iar motivele tradiţionale îşi fac locul până şi în marile prezentări de modă, nu la fel stăteau lucrurile în primii ani după Revoluţie, când românii au fost cuprinşi de o sete pentru tot ce înseamnă nou şi modern şi au respins straiele tradiţionale româneşti. Virginia Linul care atunci deja muncea la costume populare cot la cot cu mama sa a fost încurajată totuşi să continue să promoveze portul tradiţional tocmai de către specialişti care nu doreau ca românii să îşi uite tradiţiile luaţi de valul modernismului.

Specialiştii în artă tradiţională au fost şi cei care au invitat-o pe Virginia Linul la expoziţii în ţară şi în străinătate să îşi facă cunoscută măiestria. Aprecierea de care se bucurau costumele sale populare au determinat-o să lucreze mai cu ardoare şi chiar să îşi facă o echipă care să o ajute să facă faţă comenzilor.

Arta tradiţională românească a cunoscut un avânt puternic după intrarea României în Uniunea Europeană, primarii de comune şi nu numai fiind încurajaţi să îşi sprijine ansamblurile folclorice şi să-şi reînvie tradiţiile. Mulţi dintre ei au apelat la Virginia Linul care a luat la rând lăzile de zestre păstrând în totalitate modelele costumelor populare făcute acum 100 de ani.

Aşa a ajuns bistriţeanca să se specializeze în realizarea de costume populare din toate zonele ţării, ajungând să prindă tainele şi costumelor populare săseşti, turceşti sau aromâne. Aceasta este şi creatoarea de artă populară cu cea mai mare echipă din ţară, nu mai puţin de 50 de femei din Salva şi din împrejurimi ajutând-o la realizarea costumelor populare.

În anul 2000 a început colaborarea cu instructorul `Nea Mărin, care acum se ocupă de dansurile populare în cadrul emisiunii „Dansez pentru Tine” de la ProTv. Tot el a recomandat-o pe creatoarea bistriţeancă producătorilor emisiunii, care au început colaborarea cu ea încă din anul 2005. De atunci, an de an, Virginia Linul aprovizionează emisiunea cu zeci de costume populare din diverse zone ale ţării.

Un al doilea deschizător de drumuri a fost designerul francez Philippe Guilet care a pus la punct în anul 2011 colecţia 100%.RO, un proiect care îşi propunea să arate o nouă faţă României, valorizând totodată şi patrimoniul cultural şi cunoştinţele româneşti. Colecţia a fost compusă din treizeci de ţinute de inspiraţie românească, realizate în întregime în România, cu cei mai buni artişti şi artizani români.

image

Virginia Linul alături de designerul francez Philippe Guilet (Foto: stylereport.ro)

Printre ei s-a numărat şi Virginia Linul. Aceasta l-a cunoscut pe designerul francez la un târg la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. Designerul s-a îndrăgostit de curelele cusute cu mărgele şi a întrebat-o pe bistriţeancă dacă poate să îi facă câteva şi pe comandă.

Philippe Guilet a fost convins să colaboreze cu Virginia Linul abia după ce a vizitat-o la Salva şi i-a văzut casa şi atelierul, un adevărat tribut adus portului popular românesc.

„Şase luni am muncit la piesele gândite de Philippe Guilet, alături de cele mai bune  cinci femei de la atelierul meu. A fost vorba de lucruri extrem de migăloase, Philippe dorindu-şi piese cu broderie cu mărgele”, explică Virginia Linul.

Aceasta spune că în urma prezentării colecţiei a căutat-o mult mai mult lumea, în special vedetele din ProTV fiind îndrăgostite de costumele populare create de Virginia Linul.

„A venit Paula Herlo cu emisiunea ”România Te Iubesc” la mine la Salva şi a cumpărat o groază de cămăşi tradiţionale şi cordoane cu mărgele pentru toată redacţia de la Bucureşti. Tot în perioada aia a început şi mass-media să promoveze masiv portul tradiţional, astfel că iile mele au ajuns pe la prezentatoare de ştiri şi de emisiuni, care le purtau cu mândrie de Ziua Naţională,” povesteşte creatoarea de artă populară.

Nici în 2013 de Ziua României, Virginia Linul nu a fost uitată, pregătind costume populare pentru ambele ansambluri folclorice care au apărut la „Dansez pentru Tine”, dar şi pentru Horia Brenciu şi concurenta de la Vocea României Larisa Barbu sau pentru Zlata, rusoiaca considerată cea mai flexibilă femeie din lume.

A urmat mai apoi Săptămâna Modei de la Bucureşti, unde le-a îmbrăcat pe cele 20 de concurente de la Miss România în costume populare din toate regiunile ţării.

Cu siguranţă însă vedeta din trustul PRO care i-a apreciat cel mai mult munca bistriţencei a fost Elena Lasconi, care a ales să se căsătorească în 2012 într-o rochie cu motive tradiţionale de pe Valea Someşului.

Rochia a fost realizată de designerul Veronica Zaharia, iar aplicaţiile, care au „transpus” ţinuta în Bistriţa-Năsăud, au fost făcute de Virginia Linul. De asemenea, creatoarea din Salva i-a realizat şi brâul şi camaşa soţului Elenei Lasconi.

„A venit Veronica Zaharia la mine la Salva şi a făcut sute de poze cu diverse modele de aplicaţii şi broderii şi i le trimitea Elenei care alegea modelul şi culorile. Mi-a dat mână liberă insistând doar să folosesc stilizări ale pomului vieţii şi două păsări la brâu. Elena Lasconi a fost mereu o româncă adevărată!”, completează Virginia Linul.

Întrebată de ce crede că au atâta succes motivele tradiţionale din Bistriţa-Năsăud, Virginia Linul mizează pe faptul că spre deosebire de alte zone ale ţării, cele din această zonă sunt mai bogate în culori aprinse şi tari, folosind, de asemenea, „toate florile pământului”.

Cea care va duce meşteşugul realizării costumelor populare mai departe este chiar fiica creatoarei, Maria, în vârstă de 20 de ani. Momentan aceasta este studentă, dar îşi ajută mama cum poate, ocupându-se mai mult de expoziţiile şi prezentările sale din ţară, mai ales că de câţiva ani Virginia Linul şi-a încercat norocul şi în zona modei contemporane, realizând piese moderne îmbinate cu motive tradiţionale.



Vă mai recomandăm:
 

FOTO VIDEO Povestea „ţărăncuţei” de la Rebrişoara care s-a infiltrat în lumea mondenă. Cum concurează costumul popular cu ţinute de mii de euro

FOTO Cum s-au transformat ştergarele şi năframele din Bistriţa-Năsăud într-o colecţie pret-a-porter

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite