FOTO VIDEO Povestea „ţărăncuţei” de la Rebrişoara care s-a infiltrat în lumea mondenă. Cum concurează costumul popular cu ţinute de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Ovidiu Danci
FOTO Ovidiu Danci

L-a şocat pe Roberto Cavalli la inaugurarea magazinului său de la Bucureşti, iar costumul său popular şi broboada veche de 100 de ani concurează cu cele mai scumpe ţinute ale divelor autohtone.  Este vorba despre Firoana de la Rebrişoara, un personaj inedit interpretat de către dansatorul bistriţean Ovidiu Danci.


Firoana de la Rebrişoara „s-a născut” în 2010, chiar de Ziua României, la „cererea” unui post local de televiziune, care îşi dorea un personaj de divertisment care să readucă zâmbetul pe feţele bistriţenilor.


 Este interpretată de către balerinul Ovidiu Danci, care s-a inspirat din rolul Angela  din serialul „Om sărac, om bogat”, pe care l-a jucat în 2007. A luat în calcul un travestit pentru că a ajuns la concluzia că va atrage atenţia mai mult decât un personaj normal.


Alăturarea cu folclorul a venit dintr-o dragoste pentru locurile în care a copilărit, de unde se trage întreaga sa familie, iar numele, Firoana, este „împrumutat” de la o mătuşă de-a interpretului. Locaţia, Rebrişoara, are şi ea legătură cu locurile în care a copilărit Ovidiu, la fel şi limbajul colorat utilizat de Firoana.

„Tot timpul mi-a plăcut folclorul, comicul de la ţară, cum fac lucrurile femeile de la ţară, cum vorbesc, cum gesticulează. Toate acestea au cântărit în alegerea identităţii personajului,” precizează Ovidiu Danci.


O bună perioadă de timp Firoana de la Rebrişoara a fost gazda emisiunii ”La noi în sat” difuzată la un post local de televiziune, în care provoca interpretele de muzică populară să mulgă vaca sau să facă mămăligă, în diverse sate din judeţ.


Încet, încet a început să fie chemată la diferite evenimente şi chiar la nunţi. A ajuns la un moment dat să îşi facă apariţia şi la 5 nunţi pe noapte, unde avea grijă de obiceiurile tradiţionale precum strigatul găinii şi interpreta melodia proprie pe care a înregistrat-o cu ajutorul unui artist local şi a compus-o cu sprijinul unor femei de pe Valea Bârgăului.

În ciuda playback-ului pe care îl făcea, a prezenţei machiajului şi a faptului că în spatele costumului popular se ascundea un bărbat, Firoana a fost foarte apreciată la nivel local. Deghizarea era atât de bună, încât femeile de la ţară stând la poartă la o poveste se întrebau dacă Firoana este chiar femeie sau este bărbat.


După televiziune, Firoana a continuat cu o emisiune la Radio Someş, fiind ascultată de oameni din cel puţin trei judeţe. Feedback-ul mereu pozitiv l-a încurajat pe Ovidiu Danci să continue. L-au impresionat darurile meşterului popular Virginia Linul, care l-a cadorisit pe balerin cu două costume populare şi cu o năframă veche de 100 de ani, dar şi femeile simple de pe Valea Ilvelor care îi ofereau pânzături vechi de zeci de ani lucrate cu migală de mamele şi bunicile lor.


Proiectul a fost abandonat, în momentul în care Ovidiu Danci a fost acceptat la emisiunea concurs Dansez pentru Tine. După emisiune, la îndemnul colegilor de la Cancan TV aventura a fost reluată, Firoana de la Rebrişoara încercând să-şi facă un rost tocmai în Bucureşti.


Prima apariţie a fost la Premiile GOPO, când costumul someşean a putut fi admirat pe covorul roşu al Operei Române şi a concurat cu ţinute de mii de euro. Machiată, pe tocuri şi cu năframa pe cap a început să interogheze în stilul specific ardelenesc toate vedetele întâlnite, stârnindu-le râsul prin limbajul colorat şi atitudinea „făloasă”. Dând ochii cu Iulia Albu şi mai ales cu ţinuta sa extravagantă, Firoana a exclamat:

„Tulai Doamne de te-ar vedea popa de la noi din sat nu te-ar mai primi în beserică!”


Au urmat alte evenimente mondene, în care a atras atenţia juraţilor de la Românii au Talent sau chiar a câştigătorului Vocii României, care i-a şoptit la ureche că o iubeşte, spre deliciul celor prezenţi.


Cel mai important eveniment a fost cu siguranţă inaugurarea magazinului din Bucureşti al designer-ului Roberto Cavalli. Deşi nu a reuşit să îl interogheze, Firoana a reuşit să-l şocheze pe renumitul designer care s-a blocat preţ de câteva secunde, la vederea minunăţiei „made in Rebrişoara”.


Rugat să îi facă o caracterizare Firoanei, Ovidiu Danci spune:

„Firoana are o tactică de ardeleancă, îi ia mai pe după casă (n.r. pe interlocutori) şi toţi se amuză de stilul ei. E o femeie frumoasă de la ţară care îşi poartă cu mândrie straiele şi căreia nu îi este frică de noi provocări. Îi place să povestească şi este foarte curioasă. Este de asemenea băgăcioasă, făloasă şi versatilă şi deloc vulgară. Ce mai, este sarea şi piperul! Cred că există câte o Firoană în fiecare sat din România.”


Deşi când a primit rolul ”Angela”, primul travestit dintr-un serial românesc, a fost oarecum înspăimântat de ce va presupune, Ovidiu a ajuns să prefere acest gen de personaje pentru că ştie că nimeni nu reuşeşte să le joace mai bine şi mai profesionist ca el.

„Pentru rolul Angela am slăbit 20 de kilograme, m-am epilat şi am învăţat să merg pe tocuri, deci pot să zic că nu e uşor, implică nişte sacrificii. Experienţa personajului Angela m-a ajutat, însă, să o conturez pe Firoana aşa de bine şi autentic,” afirmă Ovidiu Danci.


Printre cei care îl susţin în acest demers se numără Teo Trandafir sau Cătălin Botezatu, care a rămas uimit de cât de departe a fost dus personajul şi de cât este de autentic şi românesc. Feedback-urile pozitive îl motivează pe Ovidiu Danci să continue modelarea personajului, deşi recunoaşte că unele transformări pe care le implică Firoana nu sunt deloc plăcute.


Balerinul spune că cel mai greu îi este să  meargă pe tocuri, dar îi displac şi machiajul, epilatul sau şedinţele la salonul de înfrumuseţare. De asemenea, spune că de când interpretează acest personaj a ridicat femeia pe un piedestal văzând pe propria piele câte sacrificii face pentru a arăta mereu bine.

„Nu e o dorinţă de-a mea să fiu femeie, dar e o nişă pe care eu m-am dezvoltat şi în care sunt profesionist. Nu este vorba despre un travestit vulgar, Firoana are o eleganţă, pe care cred că i-a dat-o postura mea de balerin,” mărturiseşte Ovidiu. 


Întrebat dacă aceste personaje nu au dus la speculaţii privind orientarea sa sexuală, Ovidiu Danci spune că nu a fost vorba despre aşa ceva, asta pentru că de fiecare dată se dezbracă de personaj şi redevine bărbat. Recunoaşte că au existat reticienţe cel puţin la început, care însă, în timp s-au estompat. Mai mult, Firoana îl ajută în job-ul de reporter dându-i posibilitatea să afle detalii despre vedete,  la care în alte circumstanţe nu ar avea acces. 


Pricopsită cu o titulatură de „reporter special” al unei emisiuni mondene, Firoana are planuri mari, deşi ştie că în high life-ul bucureştean competiţia este acerbă.

„Firoana vrea să ajungă vedetă. Din acest motiv a venit în Bucureşti nu? Vrea să-şi continue cariera muzicală, dar fiind ardeleancă le ia pe toate pe rând, pas cu pas”, precizează Ovidiu Danci.  
BistriţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite