FOTO: Clădirea istorică Casa cu Lei, regina balului. Din toaletă şi adăpost pentru oamenii străzii, centru de artă tradiţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Bianca Sara
FOTO: Bianca Sara

Astăzi, clădirea Casa cu Lei şi-a arătat noua faţă, cu ajutorul unei finanţări europene de peste 3,7 milioane de lei. În noua clădire funcţionează centrul de artă tradiţională, care găzduieşte ateliere de creaţie, expoziţii cu vânzare sau bucăţi din folclorul românesc, dar şi internaţional.


Monumentul istoric a intrat în renovare în toamna anului 2011, astăzi arătându-şi noua faţă în prezenţa unor oficialităţi din Bulgaria, care au şi pus la dispoziţie pentru câteva zile o expoziţie de obiecte şi veşminte tradiţionale.

Aceasta găzduieşte de asemenea două ateliere de creaţie de artă tradiţională, magazin unde sunt comercializate produsele realizate de către artiştii bistriţeni, dar şi o expoziţie de veşminte şi obiecte tradiţionale româneşti sau chiar din folclorul internaţional.

Până în 2011, când a început reabilitarea clădirii aceasta era într-o stare deplorabilă, servind drept locuinţă şi chiar toaletă pentru oamenii străzii, care nu de puţine ori au fost scoşi din imobilul istoric de către poliţia locală.

Clădirea a fost construită în secolul al XVIII-lea din piatră şi cărămidă, fiind situată pe fosta stradă Ungargasse una dintre cele mai pitoreşti străzi ale vechiului burg.  Stema prezentă pe faţada imobilului conţine elementele specifice meseriei de măcelar: toporul şi cuţitul deasupra unui cap de bou.

Blazonul reprezintă doi lei afrontaţi, care încadrează simbolurile medievale ale breslei măcelarilor. Acest blazon este singurul exemplu integrat în configuraţia unei faţade, fapt ce certifică rolul important pe care l-a avut în configurarea urbanismului bistriţean această breaslă. Prezenţa acestui blazon cu două capete de leu a şi dat numele clădirii ”Casa cu Lei”.

Centrul de artă tradiţională  aduce un „omagiu” breslei măcelarilor prin două statui reprezentând doi măcelari bistriţeni, situate în holul de la primul etaj al clădirii.

Potrivit primarului Ovidiu Creţu, centrul de artă tradiţională va găzdui mai multe astfel de expoziţii de costume şi obiecte din folclorul diferitelor ţări europene, în deosebi ale celor cu care municipiul Bistriţa este înfrăţit.

Municipalitatea vizează creşterea numărului de turişti care vizitează centrul istoric al Bistriţei cu aproximativ 10% prin includerea în circuitul turitstic al centrului într-o perioadă de doi ani.


Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite