Elevii de liceu reticenţi faţă de vaccinul contra gripei noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar 177 de persoane medici de familie şi asistenţi au fost vaccinaţi până în prezent
Doar 177 de persoane medici de familie şi asistenţi au fost vaccinaţi până în prezent

Băieţii din liceele din oraş evită imunizarea împotriva virusului AH1N1, pe motiv că se îndoiesc de beneficiile acestuia. În mediul rural, însă, campania de vaccinare are o adresabilitate neaşteptată.

La o  săptămână de la distribuirea dozelor de vaccin anti pandemic în judeţ, campania de imunizare pare să bată pasul pe loc. Din primele raportări ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, până la începutul săptămâni au fost vaccinaţi doar 41 de elevi şi încă 177 de medici şi asistente. În timp ce elevii de la sate se vaccinează fără reţineri, cei din Bistriţa invocă fobia faţă de înţepături şi refuză imunizarea.

Elevii de la oraş se tem de vaccin

La oraş, în schimb, elevii cu vârste peste 16 ani, nu se înghesuie la vaccinul contra gripei noi. Lidiana Mureşan, medic specialist la Grupul Şcolar „Grigore Moisil" din Bistriţa, spune că doar 37 de copii au fost imunizaţi până azi.

„Am umblat prin toate clasele, dar receptivitatea este foarte slabă. Poate şi pentru că mulţi dintre ei sunt băieţi şi au o reacţie de reţinere faţă de orice fel de vaccin. Şi Cristian Ioan, un elev de clasa a XI-a din Bistriţa, spune că nu s-a vaccinat. „Încă nu sunt foarte convins de cât e de benefic şi prefer să nu îl fac", crede tânărul. La şcolile de la ţară, însă, situaţia se inversează. „Din 475 de copii, 319 s-au vaccinat deja. Campania a mers foarte bine şi încă nu e gata", a confirmat Constanţa Neuc, directorul Grupului Şcolar „Petru Rareş" din Prundul Bârgăului.

Doar 2% din dozele de vaccin administrate

Potrivit asistentului medical din cadrul DSP, Debreczeni Czilla, 218 persoane s-au vaccinat. „La şcoli s-au trimis în jur de 8.600 de doze de vaccin şi la cei din MAI  încă 1.500. Din datele noastre, niciun angajat MAI nu s-a vaccinat", spune asistentul medical. Directorul DSP, Anca Adriţoiu afirmă, însă, că datele nu sunt definitivate.

Sanda Selecan, comisar în cadrul Centrului Medical Judeţean Bistriţa confirmă, însă, că poliţiştii şi jandarmii au început vaccinările. „Nu pot să spun exact cât, dar, cu aproximaţie, ar fi vreo 80 de persoane vaccinate până la această dată. Vaccinarea a început de săptămâna trecută şi se face în tot judeţul", spune reprezentantul cabinetului responsabil de imunizarea angajaţilor MAI.

Vaccinarea se face în trei tranşe

Prima tranşă de vaccinuri, de 11.450 de doze, vor fi administrate medicilor şi asistenţilor, elevilor del iceu şi angajaţilor MAI, până la finele lunii. A doua tranşă, pentru elevii din ciclurile primar şi gimnazial, va sosi în ianuarie, iar pentru restul de categorii ale populaţiei vaccinurile se distribuie din luna februarie.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite