Deşi s-au redus costurile şi pierderile, bistriţenii vor plăti mai mult pentru apă şi canalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul unei conferinţe de presă, directorul Aquabis Ion Şandru a făcut cunoscut faptul că deşi se investesc 145 de milioane de euro în sistemul de apă şi canalizare din judeţ bistriţenii nu vor plăti mai puţin, preţurile urmând să fie chiar majorate. Asta pentru ca Aquabis să îşi poată plăti datoriile făcute pentru aceste lucrări.

Anul acesta şi anul viitor apa va scoate mai mulţi bani din buzunarele bistriţenilor. În cadrul conferinţei de presă de marţi, directorul Aquabis Ion Şandru a anunţat faptul că mai urmează două majorări de preţuri anul acesta şi respectiv anul viitor, asta deşi masterplanul de apă şi canalizare a redus costurile şi pierderile. Doar pe Valea Bârgăului pierderile au fost reduse de la 72% la 28%.

Preţul serviciilor de apă şi canalizare se va mări pentru ca Aquabis să poată rambursa împrumutul contractat pentru cofinanţarea masterplanului.

Până în acest moment, cel mai bine stă la implementare proiectul care presupune reabilitarea reţelei de distribuţie apă şi canalizare în Bistriţa şi amenajarea sa în Şieu Măgheruş, Şieu Odorhei, Şintereag şi Nimigea. Lucrările sunt finalizate în proporţie de 93%.

Al doilea lot de lucrări, ce presupune amenajarea unei staţii de epurare apă uzată şi colectoare de transfer pentru Bistriţa, Beclean, Salva şi Sângeorz-Băi este implementat doar în proporţie de 12%. Lotul numărul III, care presupune rebilitarea şi extinderea conductelor de transport şi aducţiuni apă potabilă în sistemul zonal de alimentare cu apă în Bistriţa, este şi el implementat în proporţie de 73%, după două prelungiri ale termenelor de execuţie.

Extinderea reţelelor de distribuţie a apei şi a canalizării în aria de deservire Beclean este şi ea finalizată doar în proporţie de 45%. Staţia nouă de tratare pentru localitatea Beclean este finalizată în proporţie de 98,2%, aceasta fiind deja preluată de beneficiar.

În stadiul cel mai critic se află proiectul de reabilitare şi extindere a reţelelor de distribuţie a apei şi canalizării din Năsăud, Salva, Sângeorz-Băi şi Maieru şi aducţiunea apei potabile în localităţile Rebra, Năsăud şi Maieru. Aici lucrările nu au început, contractul fiind semnat abia luna trecută, după ce licitaţia a fost contestată de mai multe ori.

 

Vă mai recomandăm:
 

Lucrările de modernizare a reţelei de apă şi canalizare lasă zilnic sute de bistriţeni fără apă

Cu canalizarea gata, bistriţenii refuză să se branşeze. Autorităţile judeţene propun o lege care să-i oblige



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite