Cum i-a „iertat” o instanţă din Ardeal pe doi indivizi cu cazier bogat, care au omorât sub ochii turiştilor o capră neagră dintr-un parc naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa a fost deosebit de blândă cu cei doi indivizi care au omorât sub ochii turiştilor o capră neagră în Parcul Naţional Munţii Rodnei în vara acestui an. Cei doi indivizi au fost condamnaţi la un an şi jumătate şi respectiv doi ani şi patru luni, cu suspendare.

În data de 19 iunie, în zona Lacului Iezer din Parcul Naţional Munţii Rodnei, mai mulţi indivizi au omorât sub ochii turiştilor din zonă o capră neagră, după care au luat trupul acesteia şi s-au făcut nevăzuţi. Incidentul a fost surprins, însă, cu aparatul foto de turiştii din zonă, iar imaginile au fost făcute publice de jurnalistul Dan Păvăloiu, care, într-o postare pe site-ul său spune că turiştii au fost avertizaţi de braconieri să nu facă poze. 

„În jurul orei 20.00, la Iezer, sub Pietrosu Rodnei, a fost împuşcat un exemplar de capră neagră, în plin sezon de prohibiţie. Fapta s-a întâmplat sub ochii unui grup de turişti stupefiaţi, ceea ce denotă faptul că braconierii sunt obişnuiţi să-şi facă mendrele în zonă fără a fi pedepsiţi de autorităţi. Turiştii, 5 fete şi 4 băieţi, au fost avertizaţi de braconieri să nu cumva să facă poze, dar au reuşit pe ascuns câteva instantanee. De asemenea, sunt de acord să depună mărturie. De altfel, infractorii s-au bucurat de complicitatea celor de la staţia meteo, unde şi-au lăsat maşinile de teren”, a comentat Dan Păvăloiu, pe site-ul personal.

Abia după o lună şi jumătate poliţiştii au reuşit să dea de urma braconierilor. În 2 august, poliţia efectua 9 percheziţii domiciliare în oraşul Borşa şi localitatea Moisei din Maramureş. În urma acestor percheziţii, cei doi indivizi au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi apoi arestaţi preventiv pentru 30 de zile. 

„Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpaţilor Timiş Ion zis „Ogaru” şi Danci Iosif zis „Ioji Barani”, pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept şi braconaj. (...) Probatoriul administrat în cauză a relevant faptul că, în data de 19.06.2016, aceştia, în timp ce se aflau în zona lacului „Iezer” din Parcul Naţional Munţii Rodnei, de pe raza oraşului B.,au recoltat fără drept, prin împuşcare cu armă letală, un exemplar de interes cinegetic din specia capră neagră”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş.

Instanţa, deosebit de blândă cu cei doi

Cei doi au fost trimişi în judecată în luna septembrie a anului în curs, la doar o lună după ce au fost prinşi. În data de 17 noiembrie, Judecătoria Vişeu de Sus vine cu prima sentinţă. Ion Timiş este condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare cu suspendare, în timp ce Danci Iosif a primit un an şi jumătate de închisoare, tot cu suspendare. 

De asemenea, cei doi trebuie să pletească despăgubiri Ministerului Mediului şi Pădurilor în valoare de 16.000 de euro. Celor doi li s-a confiscate şi suma de 53.388 de lei şi o lunetă marca Zeiss Victory, în valoare de 1000 de euro, care aparţine lui Timiş Ion. Decizia nu este definitivă, fiind cel mai probabil atacată de procurori. 

Ogaru, membru al unei bande de hoţi 

Dacă despre Iosif Danci, zis Ioji Barani, nu se ştie mare lucru, Ioan Timiş, zis Ogaru, a mai fost implicat în scandaluri răsunătoare. Potrivit presei naţionale şi locale, în 2011, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au trimis în judecată 16 persoane.

În anul 2009, gruparea furase 30 de utilaje în valoare de 2 milioane de euro din Belgia, Italia, Franţa, Cehia, Marea Britanie şi Olanda. Utilajele erau sustrase pe timp de noapte, aduse în România şi vândute. Printre cei care se ocupau cu acest „business” înfloritor se număra şi Ioan Timiş zis Ogaru, care a şi fost trimis în judecată pentru constituire de grup infracţional organiza şi furt calificat cu consecinţe deosebit de grave.    

Tot presa naţională atrăgea atenţia asupra faptului că Ioan Timiş, zis Ogaru, alături de rudele sale puneau mâna pe suprafeţe importante de pădure. Totul se întâmpla, se pare, cu complicitatea pădurarilor din zonă.   Încă din 2009-2010 membrii grupării se pare că dădeau iama în Parcul Naţional Munţii Rodnei, unde vânau capre negre şi alte animale.

Vă mai recomandăm:

Cine sunt Ogaru' şi Ioji Barani, interlopii care au revoltat România după ce au ucis o capră neagră în Pietrosu Rodnei

Braconaj în Parcul Naţional Munţii Rodnei cu ameninţări. Trei oameni au împuşcat o capră neagră în faţa turiştilor pe care i-au somat să nu facă poze

 

BistriţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite