Cum a profitat o farmacie din Beclean, timp de doi ani, de insulina bolnavilor de diabet pentru a înşela statul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Timp de doi ani, o farmacie din oraşul Beclean a profitat de bolnavii de diabet pentru a înşela statul. A cerut decontări de 300.000 de lei, iar CJAS Bistriţa-Năsăud a dat-o pe mâna Parchetului după ce şi-a recuperat prejudiciul.


Primul semnal de alarmă a fost dat tocmai de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care a observat că la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud s-a depăşit costul mediu pe ţară la tratamentul pentru diabet. A sesizat mai apoi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate care a luat la puricat farmaciile din Bistriţa-Năsăud.

Raportul întocmit de instituţie a scos în evidenţă faptul că pe nişte CNP-uri, toate aparţinând unor bolnavi din oraşul Beclean, costurile tratamentului pentru diabet era de 3-4 ori mai mare decât este normal. Mai mult toate aceste CNP-uri figurau la 2-3 medici de familie din Beclean.

După ce au fost răscoliţi saci de reţete, reprezentanţii CJAS au ajuns la concluzia că tratamentul a fost prescris corect, iar doza era cea corectă, însă la eliberare era aproape dublă. Neregulile au fost comise nu de medicii de familie cum se credea iniţial, ci de farmacia Salix din Beclean.

Neregulile au început în luna septembrie a anului 2010 şi au vizat medicamentul Lantus, o insulină necesară bolnavilor de diabet. S-a început cu 2-3 reţete pe lună, numărul lor crescând în timp, ajungându-se la o pagubă de 300.000 de lei.

CJAS a reuşit să-şi recupereze banii de la farmacia în cauză, reprezentanţii acesteia recunoscând că au greşit, însă nu din rea voinţă, ci din cauza soft-ului cu probleme.

Instituţia a sesizat mai departe Parchetul care a început o anchetă în acest sens pentru a vedea dacă greşeala a fost intenţionată sau nu.

Până una alta, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a încheiat contract pentru anul 2013 cu farmacia în cauză, însă doar pentru medicamente gratuite şi compensate şi nu pentru cele incluse în programul naţional de sănătate, program din care făcea parte şi insulina folosită pentru a înşela instituţia.

Potrivit directorului CJAS Camelia Ilişuan, a stat pe gânduri dacă să încheie contract cu farmacia din Beclean, date fiind problemele ajunse în atenţia Parchetului, contractul pentru anul în curs fiind semnat abia după un control minuţios.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite