Culmea ecologiei: un primar a cumpărat 40 de camere video inteligente şi a angajat doi paznici pentru a lupta cu oamenii care aruncă gunoaiele peste tot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camerele sunt monitorizate în permanenţă atât la Primărie, cât şi la postul de poliţie din comună
Camerele sunt monitorizate în permanenţă atât la Primărie, cât şi la postul de poliţie din comună

Titlul de cel mai „ecologic” primar îi revine cu siguranţă edilului din Rebra, care în ultimii ani a montat peste 40 de camere inteligente de supraveghere şi a angajat doi paznici înarmaţi cu aparate foto. Acesta spune că „ameninţările” şi supravegherea continuă este singura metodă prin care îşi poate disciplina sătenii.

Comuna Rebra din Bistriţa-Năsăud este monitorizată 24 de ore din 7 zile. Acest lucru este posibil cu ajutorul a 42 de camere de supraveghere inteligente montate pe uliţe şi pe malurile râurilor de către autorităţile locale. 

Camerele video au început să fie montate în urmă cu patru ani, primarul Ştefan Danci începând cu 14 camere de supraveghere. Acestea sunt inteligente, înregistrând doar atunci când detectează mişcare. De asemenea, acestea se şi învârt, în funcţie de direcţia unde detectează mişcare. 

Două dintre camere sunt atât de performante, încât permit citirea plăcuţelor de înmatriculare ale autoturismelor care circulă prin comună, chiar dacă este beznă, ninge sau plouă torenţial. Doar pe una dintre aceste camere, primăria a dat în jur de 2000 de lei. 

Acestea sunt monitorizate permanent, atât la Primăria Rebra, cât şi la postul de poliţie din comună. Imaginile sunt stocate 15 zile, după care sunt şterse automat. 

Ce l-a determinat pe primar să monitorizeze în permanenţă comuna? Ei bine, acesta a fost „motivat” tocmai de nesimţirea oamenilor, care aruncau deşeuri pe unde îi tăia capul, spre disperarea autorităţilor locale care aruncau sume importante pe ecologizări. Camerele sunt amplasate strategic, nu doar pe uliţele satului, ci şi pe malurile râurilor şi în alte spaţii verzi. 

Primarul spune că monitorizarea permanentă a comunei a presus o investiţie de 25.000 de lei. Acesta precizează însă că investiţia a generat alte economii, la ecologizări. Anual, Primăria Rebra economiseşte câteva zeci de mii de lei, bani care mergeau la deţinuţii de la Penitenciarul Bistriţa pentru a ecologiza comuna şi mai ales malurile râurilor. 

„Am început cu doar 14 camere şi în timp am tot cumpărat şi am montat. În prezent monitorizăm permanent 2,5 kilometri de comună. Nu se poate întâmpla nimic acolo fără ca noi să nu ştim. Până atunci se cheltuiau zeci de mii de lei cu puşcăriaşii pentru ecologizare şi în câteva luni era la fel de mizerabil. Am avut şi furturi şi o groază de minuni, acum nu se mai întâmplă, camerele se pare că funcţionează”, explică primarul comunei Rebra, Ştefan Danci. 

Mai mult, camerele de supraveghere sunt „dublate” şi de doi paznici, personal al ocolului silvic, înarmaţi cu camere foto pentru a-i surprinde pe sătenii nedisciplinaţi care aruncă gunoaie în natură. 

Camerele au ajutat la prinderea unui hoţ care făcea ravagii în zonă

Cu ajutorul acestor camere video a fost prins chiar şi un hoţ care făcuse ravagii în zonă. Acest lucru a fost posibil datorită camerelor de supraveghere inteligente, care i-au înregistrat numărul de înmatriculare. 

De asemenea, anul acesta au fost aplicate două amenzi a câte 1000 de lei pentru aruncarea deşeurilor pe spaţiul public. 

Primarul spune că acesta este doar începutul şi că nu se lasă până nu transformă comuna într-una cu adevărat europeană, fără pic de mizerie. 

Vă mai recomandăm:

Doru Crişan, primarul „high tech”. Site-ul Primăriei Prundu Bârgăului oferă imagini live de pe străzile comunei

FOTOREPORTAJ Tradiţiile străvechi din satele bistriţene au luat drumul Internetului

BistriţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite