VIDEO FOTO Băimărenii au protestat faţă de proiectul minier de la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băimărenii au protestat astăzi împotriva proiectului de la Roşia Montană Foto: Adevărul
Băimărenii au protestat astăzi împotriva proiectului de la Roşia Montană Foto: Adevărul

Puţin peste 100 de băimăreni s-au adunat astăzi în faţa Statuii Ostaşului Român pentru a protesta faţă de decizia guvernului de a demara proiectul de la Roşia Montană. Băimărenii s-au arătat nemulţumiţi de această decizie spunând că îşi doresc un mediu curat.


Protestul organizat astăzi a adunat aproximativ 120 de băimăreni, care „înarmaţi“ cu pancarde au mărsăluit de la intrarea din parc până în faţa Prefecturi. La această acţiune au participat băimăreni de toate vârstele, majoritatea arătând că Baia Mare ar trebui să înţeleagă perfect ce se întâmplă la Roşia Montană. „Noi ştim mai bine ca oricine ce urmări poate să aibă un proiect de acest gen. Accidentul ecologic din 2000 ar trebui să-i pună pe gânduri pe guvernanţi şi să nu ia decizii pripite. Noi avem nevoie de un mediu curat şi nu de cianură“, a spus Cristian Marin, unul dintre protestatari. 

Acţiunea de astăzi a durat aproximativ 90 de minute, timp în care s-au strigat diferite lozinci împotriva proiectului Roşia Montană, dar şi a cianurării. Mai mult, protestatarii au spus că acţiune similare vor mai avea loc în săptămânile următoare în cazul în care proiectul de la Roşia Montană va fi demarat. 

"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.

Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicatul trimis de Guvernul României.

Interesant este că în “Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare”, la punctul 8, se află chiar “Respingerea proiectului Roşia Montană”.

FOTO VIDEO Protest la Târgu-Mureş împotriva proiectului minier de la Roşia Montană

Peste 8.000 de bucureşteni au anunţat că vor protesta faţă de legea aprobată de Guvern pentru exploatarea de la Roşia Montană

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite