Roşia Montană în prim-plan. Proiectul de lege adoptat de Guvern intră în dezbaterea Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galerie minieră veche la Roşia Montană. Foto Marian Iliescu
Galerie minieră veche la Roşia Montană. Foto Marian Iliescu

Adoptarea de către Guvern a proiectului de lege privind investiţia în exploatarea aurului la Roşia Montană a provocat, aşa cum era de aşteptat, reacţii atât din partea susţinătorilor cât şi a opozanţilor proiectului. Duminică, 1 septembrie, a fost ziua protestelor împotriva proiectului. De asemenea, un sondaj de opinie arată că aproape 70 la sută dintre români susţin investiţia de la Roşia Montană.

Proiectul de lege adoptat de Guvern urmează a fi discutat în sesiunea Parlamentului care începe luni, 2 septembrie 2013. Cu o zi mai devreme de revenirea parlamentarilor la muncă, organizaţiile guvernamentale care se opun proiectului au organizat manifestări de protest în mai multe localităţi din ţară. În Alba, la Roşia Montană şi Alba Iulia, protestul nu a avut efectul scontat, fiind prezenţi, în total, aproximativ 150 de oameni. La Bucureşti şi Cluj-Napoca, unde este nucleul dur al opozanţilor proiectului, au ieşit în stradă 5.000 de oameni. Protestatarii au solicitat respingerea proiectului de lege, stoparea investiţiei şi propunerea Roşiei Montane pentru lista UNESCO.

Sondaj de opinie: românii susţin investiţia

Tot duminică a fost făcut public un sondaj de opinie realizat de Sociopol, care arată că românii susţin, în majoritate proiectul minier din Munţii Apuseni. Astfel, 68% dintre respondenţi au spus că autorităţile trebuie să promoveze acest proiect, în timp ce doar 32% au răspuns că ar trebui să se opună proiectului. Acelaşi sondaj de opinie arată că românii au încredere că autorităţile vor promova Roşia Montană, 73% dintre ei fiind de această părere. În schimb, 27% dintre cei intervievaţi au răspuns că autorităţile se vor opune proiectului Roşia Montană. Românii susţin şi exploatarea gazelor de şist, arată sondajul Sociopol. Astfel, 59% dintre cei intervievaţi au răspuns că autorităţile ar trebui să promoveze acest proiect, în timp ce 41% au răspuns că trebuie să se opună acestui proiect.

Sebastian Vlădescu: ”Este rândul Parlamentului să dezbată serios şi să confirme decizia Guvernului”

Proiectul Roşia Montană este analizat şi de doi dintre cei mai cunoscuţi economişti din România, Sebastian Vlădescu şi Ionel Blănculescu. “Pentru comunitatea de acolo, dar şi pentru economia României, este obligatoriu ca acest proiect să se concretizeze, cu respectarea tuturor legilor în vigoare şi cu toată vigilenţa, dar trebuie să se facă. Suntem în momentul în care trebuie să judecăm raţional, fără patimă, importanţa strategică a unui proiect de investiţie în economia românească. Astăzi vorbim despre un nou proiect – cu o redevenţă de 6%, cu o participaţie de 25%, cu dublarea garanţiei de mediu şi cu investiţii fără precedent în patrimoniul naţional. Avantajele pentru stat sunt multiple. Vorbim atât despre beneficii economice pentru România, cât şi despre dezvoltarea durabilă a comunităţii. Este foarte bine că a venit un Guvern care îşi asumă riscul promovării unor proiecte strategice. Acum este rândul Parlamentului să dezbată serios şi să confirme decizia Guvernului”, a spus Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanţe.

Proiectul de lege aprobat de Guvern vorbeşte despre un nou proiect minier, cu beneficii economice mai mari pentru statul roman, cu respectarea strictă a condiţiilor de mediu, la cele mai înalte standarde europene şi investiţii importante în patrimoniul naţional. De asemenea, proiectul trimis spre aprobare Parlamentului mai prevede creşterea redevenţei la 6% şi a participaţiei statului în compania Roşia Montană Gold Corporation la 25%.

Ionel Blănculescu consideră că fără investiţii în domenii strategice – infrastructură, industrie sau exploatarea resurselor naturale, ţara noastră riscă să se blocheze în forţa centrifugă a crizei economice. „Dezbaterile pe tema proiectului Roşia Montană trebuie să fie echilibrate, să ţină cont de toate argumentele pro şi contra, iar la final, dacă cele pro vor fi preponderente, decizia finală a Parlamentului să permită operaţionalizarea proiectului. Responsabilitatea Parlamentului este mare în ceea ce priveşte asumarea acestui proiect de investiţii. Trebuie să recunoaştem că această foarte importantă structură a statului, oriunde in lumea civilizata si democratica ia deciziile cele mai importante. Consider că România are nevoie de acest proiect. Peste 70% din beneficiile proiectului rămân în ţara noastră. În total vorbim despre 5,2 miliarde de dolari care vor alimenta economia României”, a afirmat Ionel Blănculescu.

Potrivit calendarului proiectului, producţia de aur la Roşia Montană ar urma să înceapă la sfârşitul anului 2016.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite