VIDEO De ce sunt turiştii fascinaţi de Viflaim. Cel mai vechi obicei de Crăciun din Maramureş este păstrat cu sfinţenie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viflaimul pe străzile din Vişeu de Sus. FOTO: Centrul Cultural Vişeu de Sus
Viflaimul pe străzile din Vişeu de Sus. FOTO: Centrul Cultural Vişeu de Sus

În Maramureşul istoric tradiţile şi obiceiurile de Crăciun sunt păstrate cu sfinţenie. După Liturghia de Crăciun, feciorii din fiecare comunitate trebuie să joace „Viflaimul”, unul dintre cele mai vechi obiceiuri păstrate în satul maramureşean.

Dracii, Moartea şi Irozii iau la pas drumurile satelor maramureşene, îmbinând sub forma unui teatru popular inspirat din Naşterea Mântuitorului obiceiul colindatului cu măşti. 

Viflaim este o piesă de teatru inspirată din Biblie, în care apar personaje biblice, precum Iosif şi Maria, îngerii, magii şi cei trei păstori. În Maramureş, acestor personaje li se alătură şi Moartea şi dracii. Aceştia din urmă prezintă o lume fascinantă prin ritmul pe care îl bat în „dansul drăcesc”. Acoperiţi cu măşti, dracii sunt şi cei care umblă pe străzile Maramureşului, între Crăciun şi Bobotează, stârnind admiraţia turiştilor care vin în nordul ţării.

Naşterea Domnului, vestită în fiecare casă luminată din satul maramureşean

Viflaimul este jucat de cete de feciori şi reprezintă o piesă de teatru prin care este redată Naşterea Domnului, mai exact momentul apariţiei magilor şi al păstorilor, cei care vestesc Naşterea, dar şi conflictul cu împăratul Irod. 

„Băieţii de însurat, se adună în grupuri de până la zece feciori şi merg la cei mai în vârstă din sat să înveţe colinde şi Viflaimul. Acest lucru se întâmplă cu câteva săptămâni înainte de Crăciun, chiar la intrarea în Post. Până în seara de Ajun, fiecare trebuie să ştie exact ce are de făcut şi niciunul nu are voie să iasă din cuvântul bătrânilor. După ce s-au pregătit temeinic pentru această zi, bărbaţii încep să colinde pe la casele oamenilor. Vor intra doar acolo unde sunt bine primiţi. De aceea, casele trebuie să fie luminate şi poarta deschisă pentru că doar aşa vor şti colindătorii unde să intre. Colindul ţine până a doua zi, când toate cetele de feciori se întâlnesc la biserică”, spune etnologul Janeta Ciocan.

La biserică, imediat după sfârşitul Liturghiei din 25 decembrie, feciorii pun în practică ceea ce le-au insuflat pe parcursul atâtor săptămâni înţelepţii satului. Viflaimul se joacă din Ajunul Crăciunului până la ziua Sfântului Ioan Botezătorul.

Viflaimul i-a colindat în seara de Ajun pe turiştii cazaţi la Vişeu de Sus 

„Viflaimul este o piesă de teatru care reprezintă primele zile din viaţa lui Iisus. În faţa bisericii, fiecare trebuie să-şi cunoască bine rolul. Nimeni nu are voie să greşească. Chiar şi după sute de ani, acest obicei este respectat de maramureşeni. Viflaimul este punctul culminant al Crăciunului, aici se adună tot satul”, a mai adăugat Janeta Ciocan. 

Cel mai vechi obicei de Crăciun din judeţul Maramureş poate fi văzut la curţile oamenilor gospodari sau pe străzile din Vişeu, dar şi ale altor sate de pe Valea Izei.

Citeşte şi

Defrişările din România, în presa belgiană:„În Maramureş sunteţi pe cont propriu. Acesta a fost răspunsul poliţiei când am cerut protecţie”

Prelevare de organe la Spitalul Judeţean din Baia Mare. Cinci bolnavi se vor bucura de o nouă şansă la viaţă

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite