Viaţă la lumina lumânării. Aproape 700 de oameni trăiesc fără curent electric în cea mai mare comună din Maramureş

0
0
Case fără curent electric în Poienile de sub Munte. FOTO.liviumarianpop.ro
Case fără curent electric în Poienile de sub Munte. FOTO.liviumarianpop.ro

Cea mai mare comună din judeţul Maramureş, în care trăiesc peste 10 mii de suflete, marea lor majoritate fiind cetăţeni ucraineni, încă mai are destule case neelectrificate, unde oamenii trăiesc şi îşi duc viaţa la lumina lumânării. Sunt zone izolate, greu accesibile, mai ales iarna. Vorbim despre aproape 700 de suflete care în secolul 21 nu cunosc încă beneficiile de a avea energiei electrice.

Comuna Poienile de Sub Munte este cea mai mare din judeţul Maramureş, având o populaţie de 10.186 de locuitori.

“Numărul total al elevilor se ridică la 2.025, aici fiind 74 de clase si 19 grupe de grădiniţă. Din păcate, sunt zone unde nu există reţea electrică de distribuţie publică. Din această cauză, 289 de locuinţe sunt condamnate, în secolul XXI, să stea la lumina lumânării. 

În 2012 a fost întocmit spre finanţare proiectul privind extinderea reţelei electrice şi dat Ministerului Economiei. Valoarea totală a acestuia se ridică la 996.369 euro. 

Am făcut demersurile necesare, astfel încât proiectul să fie readus în actualitate. S-a înaintat deja o scrisoare deschisă către premierul Victor Ponta şi sunt speranţe că problema va fi rezolvată”, a subliniat parlamentarul de Maramureş care răspunde de acea zonă, fostul ministru al Educaţiei, Liviu Marian Pop.

Primarul localităţii Poienile de sub Munte, Ştefan Oancea se declară dezamăgit de atitudinea pe care o au guvernanţii faţă de această problemă. El recunoaşte că acel aproape un milion de euro necesar racordării la energie electrică a acestor case nu poate veni de la bugetul local.  

Baia Mare


Ultimele știri
Cele mai citite