Urs filmat în centrul unui sat din Maramureș. Autoritățile recomandă precauție VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imagini spectaculoase au fost surprinse în dimineața de marți, 23 aprilie 2024, în localitatea Moisei din Maramureș. Un urs alergând pe șosea în fața unei mașini a făcut deliciul internauților. Animalul s-a refugiat apoi într-o zonă împădurită. 

Ursul de la Moisei SURSA captură video Facebook Emil Roșca
Ursul de la Moisei SURSA captură video Facebook Emil Roșca

Deși în zona împădurită din Maramureș au fost deseori relatate întâlniri cu sălbăticiunile, sau chiar în cazul locuințelor mai izolate, până în prezent nu au fost cazuri în care animale sălbatice să coboare până în centrul satului - cum s-a întâmplat acum la Moisei, satul din comuna cu același nume.

În general este cunoscut faptul că principalul motiv pentru care animalele vin până în localități este hrana. După ce a fost interzisă vânarea urșilor pentru trofee, în 2016, animalele nu au mai primit hrana specifică de la gestionarii fondurilor cinegetice, astfel că au pornit să caute hrana în altă parte.

Animalele au fost hrănite timp de 70-80 de ani în observatoarele care existau în ocoalele silvice din zona montană. Chiar și cadavrele unor animale erau oferite drept hrană sălbăticiunilor. Când murea câte un cal sau o vacă în sat, acestea erau duse la obserevator, după cum spunea Mihai Zotta, directorul de conservare al fundației Conservation Carpathia, pentru Hotnews. Asfel, în lipsa acestei surse de hrană, animalele au început să coboare în sate.

Pe lângă asta, schimbările climatice determină scăderea numărului de urși care intră în hibernare, astfel că au nevoie tot mai mare de hrană.

Recomandările autorităților

Autoritățile au făcut recomandări după acest incident.

Un urs a fost filmat, în această dimineață (n.r. marți, 23 aprilie 2024), alergând pe DN18, în localitatea Moisei. În acest context, rugăm cetățenii ca în astfel de situații să anunțe imediat autoritățile prin apelarea serviciului unic de apeluri de urgență 112 pentru a avertiza cetățenii de prezența ursului în zonă și pentru a emite mesajul RO ALERT”, transmite Instituția Prefectului Maramureș. 

VIDEO Ursul din Moisei SURSA Facebook Emil Roșca

La nivel local s-a constituit o echipă de intervenție în conformitate cu prevederile legislației în vigoare și s-a procedat la stabilirea unui plan de măsuri. Pentru a evita producerea unor situații care să pună în pericol viața persoanelor sau integritatea fizică a acestora, rugăm cetățenii să păstreze distanța față de urs, să nu îl hrănească și să nu îl fotografieze”, mai recomandă autoritățile.

Cea mai bună soluție pentru a ține animalele la distanță este înlăturarea surselor de atracție, arată specialiștii. Astfel, eliminarea gunoaielor de la marginea localităților sau tomberoanele lăsate deschise, fructele neculese din livezi, toate sunt atracții pentru animalele înfometate. 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite