Terapii alternative pentru copii cu dizabilităţi. Proiectul, unic în România, realizat în parteneriat cu Ucraina
0
Un centru de terapii alternative este n construcţie în Maramureş, la periferia Comunei Recea, în apropiere de Baia Mare. Proiectul ALTHERA vizează copiii cu deficienţe precum autismul, dar şi altele.
Centrul va fi compus din cele şapte cabinet medicale pentru terapii specific, o cameră pentru interacţiunea dintre părinţi şi terapeuţi, un parc senzorial şi o arenă mare pentru terapia inovatoare cu animale precum cai, ponei, câini.
Terapiile inivatoare cu animale sunt tot mai des folosite şi apreciate pentru rezultatele bune pe care le au în cazul copiilor cu deficienţe. Centrul vizează în special copiii cu autism, dar nu numai, din Maramureş şi din regiunea Ivano-Frankivsk.
Centrul din Maramureş se va situa printre cele mai complexe centre de terapii alternative pentru copii cu dizabilităţi. Terapiile tradiţionale precum psihoterapie şi diagnostic, ergoterapie, ludoterapie, kinetoterapie, hidroterapie şi masaj, vor fi completate cu terapii efectuate cu ajutorul animalelor precum: cai, ponei şi câini, iar existenta unui parc senzorial generos ca şi întindere şi dotări se va constitui într-o facilitate suplimentară pe care acest centru o oferă.
Nouă terapeuţi din Maramureş îşi vor desfălura aici activitatea şi cinci terapeuţi din secţia de terapii alternative a Spitalului Clinic din Ivano-Frankivsk.
Proiect special pentru copii speciali
Ionel Bogdan, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş spune că lucrările avansează confrom planului şi se declară mulţumit. „Se lucrează intens la construirea Centrului de Terapii Althera, iar în prezent ne aflăm în graficul asumat la demararea lucrărilor. Odată finalizat, Althera va reprezenta unul dintre cele mai complexe centre de terapii alternative din România, care va oferi suportul necesar copiilor cu dizabilităţi”, a spus Ionel Bogdan. De asemenea, el consideră proiectul unul special. „Proiectul Althera este unul special, datorită scopului pe care îl are şi îmi doresc să vină în sprijinul a cât mai multor copii care au nevoie de aceste terapii specifice.”
Proiectul ALTHERA, în valoare totală de 3.349.588,15 euro, iar 1.300.000 euro fonduri nerambursabile şi are ca obiectiv general îmbunătăţirea serviciilor medicale şi complementare ale terapiilor alternative pentru copiii cu dizabilităţi din Maramureş şi Ivano - Frankivsk, fiind un proiect pilot, unic în România. Se preconizează că va fi finalizat până la sfrşitul acestui an, iar de anul viitor, va fi funcţional.
„Aici vom lucra atât cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), cât şi cu ONG-urile de specialitate care vor să se implice şi să sprijine activităţile cu aceşti copii, care au mare nevoie de ajutor şi de terapii care să îi ajute să se recupereze”, a mai menţionat preşedintele CJ Maramureş la începutul lucrărilor.
Lucrările, în fază avansată
În prezent, se efectuează lucrări de închideri perimetrale - zidărie şi de asamblare a structurii metalice de la acoperişul clădirii, care va oferi copiilor cu dizabilităţi şi familiilor acestora posibilitatea să aibă acces la servicii medicale alternative, importante pentru recuperarea acestora.
Principalul beneficiar este CJ Maramureş, iar parteneri sunt DGASPC Maramureş şi Comitetul executiv al Consiliului Municipal Ivano-Frankivsk din Ucraina.
Proiectul „ALTHERA – Alternative Therapies in Maramures and Ivano – Frankivsk” - 1HARD/4.1/37, a fost aprobat pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020 obiectiv tematic 8- provocări comune în domeniul siguranţei şi securităţii, prioritatea 4.1 Sprijin în dezvoltarea serviciilor de sănătate şi acces la sănătate.
Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătăţirea serviciilor medicale şi complementare a terapiilor alternative pentru copiii cu dizabilităţi din Maramureş şi Ivano-Frankivsk.
Vă recomandăm să mai citiţi şi:
Preţul benzinei a scăzut cu circa 2,5% la pompă. Care sunt motivele