Mergi la mare cu copiii? Iată ce trebuie să ştii înainte de a-ţi face bagajele
0Este plin sezon estival şi litoralul este plin de turişti. Desigur, vacanţa la mare este printre preferatele copiilor, însă părinţii trebuie să fie atenţi la câteva detalii înainte de a face bagajele pentru vacanţă.
Medicul Gheorghe Lascu, preşedintele Societăţii de Medicină de Familie din Maramureş, atrage atenţia că expunerea prelungită a soare poate crea neplăceri, atât adulţilor, cât mai ales copiilor.
El arată că pentru o vacanţă reuşită la mare şi pentru a evita neplăcerile legate de sănătatea celro mici, este foarte important să fim atenţi şi să respectăm câteva reguli simple. Potrivit lui, cea mai frecventă afecţiune ce apare în aastfel de situaţii este insolaţia, care poate fi chiar periculoasă.
„Expunerea prelungită la soare fără control, din prima zi, e foarte periculoasă, în special la copii. Poate să se lase cu edem cerebral, cu arsuri pe piele, sau cu deshidratare. Chiar nu e de joacă”, spune el.
Medicul recomandă ca expunerea la soare să se facă treptat şi să înceapă încă de acasă, cu săptămâni înainte. „Iar după ce ajunge la mare, expunerea să se facă treptat: 5, 10, 15 minute, în funcţie de vârstă. Cu cât este mai mic copilul, cu atât mai puţin va fi expus”, spune el.
„Nu o să expun un sugar la soare, în scutec, şi cu spatele gol; îl pot nenoroci, îl pot chiar omorî. El nu are termoteglarea bine dezvoltată şi expunerea la soare îl poate încălzi aşa de tare, că poate efectiv să moară. Poate face edem cerebral, stop cardio respirator etc”, atrage atenţia medicul.
De asemenea, mai arată el, cu copilul foarte mic nu ar trebui să mergem la plajă decât dimineaţa, foarte devreme. „La sugari trebuie luate măsuri foarte serioase înainte de a expune copilul la soare. În primul rând, dacă mergi la plajă cu sugarul, mergi dimineaţa devreme, până la ora 09.30-10.00. Un sugar, după ora 10.00, nu are ce căuta pe plajă. Eventual la plimbare, la umbră undeva, dar în niciun caz la plajă, la orele de vârf”, mai spune el.
Medicul Gheorghe Lascu mai atrage atenţia asupra importanţei cremei pentru protecţie solară, atât la copii, cât şi la adulţi. „Şi la adulţi trebuie astfel de creme cu factor de protecţie, mai ales la persoanele cu ten albinos sau la cele care au foarte mulţi pistrui. Nici într-un caz nu se recomandă să facă plajă sau expunere foarte puternică la astfel de persoane.”
„Şi la mare există medic”
Medicul a mai explicat ce medicamente ar trebui să avem în bagaje, atunci când mergem cu cel mic la mare. Totuşi, el nu recomandă să luăm foarte multe, pentru că, spune el, în caz de nevoie, există medici şi pe litoral. Există un strict necesar pe care ar trebui să-l avem în bagaj, iar acestea nu includ antibiotice.
Nu recomand să se ia antibiotic, decât în urma unei consultaţii. Şi la mare sunt medici, există sistem de urgenţă, există centre de permanenţă, se poate merge cu copilul la medic. Gheorghe Lascu, preşedinte Societatea de Medicină de Familie Maramureş
„În ce priveşte antibioticele, părerile sunt împărţite. Foarte mulţi părinţi doresc să-şi ducă anitbiotic cu ei pentru copii, la mare. Eu nu recomand. Nu recomand să se ia antibiotic, decât în urma unei consultaţii. Şi la mare sunt medici, există sistem de urgenţă, există centre de permanenţă, se poate merge cu copilul la medic”, spune el.
În plus, pentru situaţiile în care cel mic face febră sau vomită, există câteva tipuri de medicamente pe care le putem lua cu noi.
„Dacă copilul face febră mare, este important să i se dea un antipiretic. O suspsie, un supozitor pentru febră, care sunt pe grupe de vârstă. Se paote avea în trusă un supozitor de Novocalmin pentru copii, Pentru febră mare de 38,5, 39, pentru că e cunoscut faptul că la febră mare, copiii pot face convulsii şi lucrurile devin dramatice”, mai spune el.
Astfel, spune el, în ce priveşte antidiareicele, cel mai bun lucru este să te prezinţi cu copilul la medic. „Furazolidonul nu mai este aşa de eficient, iar celelalte medicamente trebuie luate pe kilogram corp, la sfatul medicului”, explică el.
Însă până ajungi la medic, mai recomandă el, poţi să-i dai ceaiuri, soluţie de rehidratare, eventual regim alimentar. „La un restaurant cu linie de autoservire poţi să iei nişte ciorbă de legume fără smântână şi orez fiert şi în felul ăsta o să-l ajuţi”, mai spune medicul.
Medicaţia celui mic, importantă
Medicul Gheorghe Lascu mai arată ce ar trebui să avem în bagaje pentru cei mici, atunci când mergem cu ei la mare. „Medicaţia e o problemă serioasă. În primul rând pentru copii şi sugari trebuie să avem antipiretice, sub formă de suspensii, siropuri pentru cei mai mici, sau tablete ori capsule pentru cei mai mari. Dar astea trebuie păstrate în condiţii optime, dacă mergem cu maşina. Nu le ţinem în bord, le ţinem în cutia frigorifică până ajungem la mare, pentru că altfel se alterează şi vor deveni toxice pentru organism”, explică el.
„Evident că este foarte bine să aibă nişte săruri de rehidratate, nişte tablete efervescente pentru rehidratare, plicuri care se pun în apă. Apă pe drum, apă pe plajă şi apă plată, nu minerală, nu sucuri carbogazoase”, mai recomandă el. „Nu zice nimeni să nu-i dai la copil un pic de suc carbogazos sau dulce, pentru că lor le place, e ceva firesc. Dar nu-i dai coca cola, nu-i dai pepsi. Îi dai ceva din fructe şi mai puţin carbogazoase”, mai recomandă el.
Desigur, poţi strecura în bagaj un spray împotriva înţepăturilor de insecte sau, dacă ştii că micuţului tău îi e rău în maşină, există acadele speciale care reduc această stare.
Problema la care se gândesc prea puţini
Medicul mai spune că majoritatea părinţilor se gândesc să ia cu ei antidiareice, dar prea puţini se gândesc să ia şi laxative, cu toate că exită unii copii care au aceast problemă, odată ce schimbă mediul. „Eu am păţit când am mers cu un grup de copii în tabără şi a trebuit să umblu pe la farmacii să caut un laxativ. Pentru că se poate întmpla să facă şi constipaţie. Sunt copii care nu au scaun decât acasă. Când ajung într-un loc străin au ca un fel de blocaj o zi, două şi e foarte neplăcut pentru un copil”, mai explică el.
În cazul răcelilor, medicul spune că în 90% din cazuri sunt de natură virală. „Deci nu necesită antibiotic. Şi atunci de ce să iei, să-i dai la copil antibiotic fără să-l întrebi pe medic? Suntem într-o situaţie foarte delicată în ţara noastră, în ceea ce proveşte consumul de antibiotice. Este atât de mare consumul şi rezistenţa la antibiotice este atât e mare, încât în scurt timp nu o să mai avem ce să le dăm”, mai spune el.
Hidratarea, extrem de importantă
La copii, mai spune medicul, trebuie avut foarte mare grijă în ceea ce priveşte hidratarea. „Trebuie administrate lichide cât se poate de multe. Chiar în exces, aş putea spune. Adică lăsat copilul să bea cât vrea, pentru că trebuie să bea lichide multe, mai ales când este expus la soare”, mai arată el.
Însă dacă vine vorba despre apă, mare atenţie la baia în mare, când ne referim la copii. „În apa mării trebuie avut foarte mare grijă cu copiii mici, pentru că ei eu au tentaţia de a bea apa. Şi apa mării este foarte sărată şi este chiar periculoasă pentru cei mici. Trebuie avut grijă să nu le intre în nas, în ochi, pentru că că o să-i usture, o să ţipe, o să plângă, o să aibă greţuri, vărsături din cauza asta”, mai spune medicul.
La fel de important este duşul după ieşirea din apă. „Lumea nu ştie şi nu prea face asta. Copilul, după ce iese din apa sărată a mării, cu cât face duş mai repede, cu atât pielea lui este mai bine protejată. Altfel, sarea pe piele afectează pielea, produce o arsură chimică”, mai spune el.
Atenţie la alimentaţia celui mic pe litoral
În ceea ce priveşte alimentaţia copiilor pe litoral, medicul mai spune că trebui să fim foarte atenţi. „Nu-i dai la copil mititei şi mâncare de tip fast-food. Are nevoie de trei mese pe zi de mâncare gătită şi nişte gustări sub formă de napolitane, biscuiţi, cornuleţe, fructe, cât de multe”, explică el.
„Dacă mergi la mare cu copiii, chiar e bine să ai pensiune completă sau să-ţi faci obiceiul de a merge la un restaurant, chiar cu linie de autoservire, unde poţi să găseşti mâncare gătită”, mai spune el. Totuli, atrage atenţia că ar fi bine să fim atenţi la ce restaurant mergem să luăm masa. „Să vezi cât e de curat, să te uiţi la personal cât e de bine echipat, curat etc.”, mai spune el.
Ca un mic pont, medicul mai arată că mirosul e un indiciu foarte bun pentru un restaurant. Dacă vine miros de la toalete, atunci curăţenia nu este punctul forte al acelui restaurant.
Vă recomandăm să mai citiţi şi: