Se apropie sezonul de schi. Unde se va putea schia în Maramureș, imediat ce scad temperaturile

0
Publicat:

Mai e puțin și se deschide sezonul de schi. În Maramureș, mai multe pârtii pot fi utilizate chiar dacă nu ninge, cu condiția să scadă temperaturile sub zero grade. Tunurile de zăpadă pot acoperi pârtiile cu un strat de zăpadă, numai bun pentru iubitorii sporturilor de iarnă.

Telegondola de la Borșa  FOTO  Facbook
Telegondola de la Borșa FOTO Facbook

Mai este foarte puțin timp până când un nou sezon de schi începe. Chiar dacă în Maramureș nu a nins încă, pe culmile înalte ale munților se poate vedea deja cum iarna își intră în drepturi, încet. Astfel, în scurt timp ne așteptăm ca zăpada să coboare și în zonele mai joase, numai bune de schi.

Și dacă vine vorba despre schi, în Maramureș, iubitorii sporturilor de iarnă au de unde alege.

Începând de la Mogoșa, stațiune ce pentru mulți an de zile nu a avut nimic de oferit turiștilor, în prezent au loc o mulțime de activități care aduc mii de turiști. Mogoșa se află la 17 kilometri de Baia Mare. Se poate ajunge acolo cu mașina, pe drumul ce face legătura cu Sighetu Marmației. Pârtia de 2.200 m are un nivel de dificultate mare și este omologată pentru competitii organizate de Federația Română de Schi și Biatlon. Pornirea din vârful Mogoșa este la altitudinea de 1.246 de metri, iar sosirea la baza pârtiei este la 720 metri altitudine.

Șuior, pe cealaltă parte a masivului

Pe aceeași rută, la doar câțiva kilometri mai departe se află stațiunea Șuior. Pârtia de schi este situată pe același masiv - Mogoșa și are o lungime de 3.600 m, având grad de dificultate ridicat, dar alternând cu zone mai line, de dificultate mai redusă. Telescaunul funcționează zilnic între orele 08.00 și 22.00 și costă 25 de lei de persoană. În cazul copiilor, prețul este de 17 lei.

Pârtia Cavnic  FOTO Superskicavnic
Pârtia Cavnic FOTO Superskicavnic

Pârtia de schi de la Cavnic este una cele mai căutate de turiști. Localitatea este situată la 30 de kilometri de Baia Mare și se ajunge pe la Baia Sprie, pe DJ 184. Sunt mai multe pârtii de schi care oferă posibilitatea și celor neinițiați să învețe să schieze.

Deocamdată sunt pârtiile sunt închise, din lipsa zăpezii, însă din acest sezon, administratorii anunță că urcarea la pârtia de schi Roata 2 se va putea realiza cu un telescaun cu trei locuri, ce urmează să fie inaugurat.

De asemenea, iubitorii sporturilor de iarnă se pot bucura de lecții de schi și snowboard.

Ca bonus, până când începe să ningă sau vor fi cel puțin cinci zile cu temperaturi negative (necesare pentru înzăpezirea artificială a pârtiilor), administratorii invită turiștii la piscina interioară, sauna și salina din cadrul hotelului disponibil în Cavnic.

Pârtii pentru toată lumea, la Cavnic

Cele șapte pârtii disponibile pentru amatorii sporturilor de iarnă au lungimi diferite, de la 800, până la  2.250 de metri. Practic, sunt condiții pentru oricine, de la începători la avansați. Pârtiile pornesc de la o altitudine de 950 m până la 1.260 metri, cu o înclinare medie de 24%, din care pârtiile ușoare 14%, pârtiile medii 21% și pârtiile grele 33%.

Tot la Cavnic, pârtiile Icoana asigură condiții bune de schi pentru cei începători, dar și pentru avansați, pe cele două pârtii , de 700 și 750 de metri. Una dintre ele are nocturnă, iar pentru skipass, tarifele sunt de 35 de lei/oră – pentru prima oră, 20 de lei/oră – pentru a doua oră; 15 de lei/oră – între a 3-a și a 5-a oră. Tariful de poate negocia pentru grupuri sau școli de schi.

Din Baia Mare se poate ajunge la pârtiile Cavnic pe drumul naţional DN18 până în Baia Sprie, apoi pe drumul judeţean ce leagă Baia Sprie de Cavnic, traversând satele Șișești, Dănești și Șurdești.

Stațiunea Izvoare, pentru începători

Stațiunea Izvoare începe, timid, să-și recâștige din strălucirea de altă dată. Este situată la 27 de kilometri de Baia Mare și se poate ajunge acolo pe la Firiza, pe DJ 183. Sunt trei pârtii mici la Izvoare, destinate începătorilor, amplasate disparat, fără ca să existe legături între ele.

Cele trei pârtii din staţiunea Izvoarele (Poiana Soarelui, Brazi, Cora) sunt scurte, având lungimile sub 800 de metri şi se adresează în principal doar schiorilor începători. În plus, fiecare pârtie de schi este amplasată într-o altă parte a staţiunii, neexistând trasee sau instalaţii de legătură între ele.

Fiecare din cele trei pârtii de schi este deservită de instalaţii de transport cu cablu de tip teleschi.

Pârtia Cora - Izvoare   FOTO pe-harta
Pârtia Cora - Izvoare FOTO pe-harta

Pârtia de schi Cora are o lungime de 730 m, un grad de dificultate mediu, o diferența de nivel de 125 metri și nu beneficiaza de iluminare nocturnă sau zăpadă artificială, fiind, în schimb, deservită de teleschi. 

Nici aici nu este încă zăpadă, însă iubitorii sporturilor de iarnă nu mai au mult de așteptat până când stratul de zăpadă va ajunge la un nivel mulțumitor. 

Borșa, cea mai modernă din Maramureș

Dacă vorbim despre schi în Maramureș, nu putem lăsa la o parte Borșa. Stațiunea este dintre cele mai cunoscute din județ, și nu numai. Cu o telegondolă dintre cele mai moderne care s-a dat în folosință relativ recent, pârtia olimpică de la Borșa este o invitație la schi pentru oricine.

Stațiunea Borșa   FOTO Facebook
Stațiunea Borșa FOTO Facebook

În statiunea Borșa există în prezent opt pârtii de schi, deservite de patru instalații de teleschi.

Avem patru instalații de transport pe cablu și fiecare deservește câte două pârtii de schi. În total sunt șapte kilometri de pârtii de schi. Momentan sunt situate pe trei versanți, dar avem un proiect prin care vor fi legate între ele”, explică primarul localității, Sorin Ioan Timiș.

Pârtia de schi olimpică, are o lungime de 2.980 de metri. Diferenţa de nivel este de 770 metri şi are o lăţime de 60 metri. Alte două pârtii cu o lungime de 3.000 de metri, repsectiv 4.000 de metri, s-au dat în folosință relativ recent. Prima este dotată integral cu nocturnă, iar cele două pârtii au o capacitate între 5.000 și 7.000 de schiori. Ambele pot fi acoperite cu zăpadă artificală, dacă este cazul, zăpada artificială fiind produsă cu tunuri fixe din lacul de acumulare amenajat pentru acest scop.

Telegondola, atracția stațiunii

Noua telegondolă parcurge o distanță de 2,6 km. Aceasta leagă Complexul Turistic Borșa de pârtia de schi olimpică cea veche. Telegondola funcționează cu o capacitatea de transport de 1.800 de persoane pe o oră.

Pârtia de schi nocturnă are urcarea din Gura Fântânii ( 823m altitudine ), până la Buza Muntelui la 1663 metri altitudine.

La Borșa se ajunge de la Baia Mare spre Sighetu Marmație pe DN 18, iar apoi pe Valea Vișeului, tot pe DN 18, la circa 150 de kilometri de Baia Mare.

Deocamdată nici la Borșa nu a nins, însă până la Crăciun, dacă sunt temperaturi scăzute, pârtiile pot fi deschise pentru schiori.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite