Primul penitenciar la standarde europene construit în România. Pare mai mult cămin studențesc decât pușcărie
0Cel mai modern penitenciar din țară se construiește la Baia Mare. Cel mai probabil, dacă va fi extrădat, aici își va ispăși pedeapsa Cătălin Cherecheș, fostul primar al municipiului. Lucrările vor fi terminate în toamna acestui an, iar unitatea va avea peste 400 de locuri.

Pavilionul de detenție se află, practic, în curtea vechiului penitenciar, iar un alt pavilion se construiește în imediata vecinătate.
Pe lângă clădirea în care vor fi cazați, în acest nou pavilion deținuții vor avea la dispoziție, ca la un cămin studențesc, o sală de spectacole, bibliotecă, dar și o bază de auto-gospodărire, unde vor putea, singuri, să își gătească sau să își spele rufele, totul sub supraveghere.
Întreaga unitate este un concept unic în ţară, dezvoltat după un sistem norvegian. Noul penitenciar va dispune de 420 de locuri de cazare, la standarde europene.
Proiect de peste 37 de milioane de lei
„Unul dintre obiectivele principale ale priectului este reprezentat de construirea unui nou pavilion de detenție, care va cuprinde 70 de camere a câte șase locuri de deținere, respectiv 420 de locuri noi de cazare, la standarne europene toate, precum și costruirea unui pavilion multifuncțional pentru probațiune.”, explică Norbert Borgyos, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Baia Mare.

Valoarea totală a investiției se ridică la peste 37 de milioane de lei, din care 15% este finanțare de la bugetul de stat, contribuție proprie, iar 85% este asigurat prin fonduri externe nerabusabile, prin mecanismul financiar norvegian.
La construcția noului penitenciar lucrează și 65 de deținuți de la Pentenciarul Baia Mare, aflați în regim semideschis.
„Proiectul presupune o abordare integrată a serviciilor corecţionale de reintegrare socială din penitenciar cu cele din exterior să se obţină o trecere cât mai lină a persoanelor private de libertate, din detenţie în libertate şi în acest fel să crească şansele de reintegrare socială a acestora”, mai arată el.
Proiect importat din sistemul norvegian
Proiectul „Seamless” care se va implementa aici este importat din sistemul execuțional penal norvegian și presupune o abordare integrată între serviciile de reintegrare socială penitenciare și cele care se ocupă teoretic de deținut după eliberare. „Adică serviciul de probațiune plus societatea civilă, prin diverse ONG-uri. Asta vom face și noi în construcția aiacentă”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

Lucrările trebuie să fie gata până la 31 octombrie și, până acum, totul merge conform planului.
Dacă va fi extrădat, cel mai probabil fostul primar al Băii Mari va ajunge să-și ispășească pedeapsa în noul penitenciar. El va fi întâi în carantină la Penitenciarul Rahova, apoi în regim închis în Penitenciarul Aiud, iar ultima parte a pedepsei o va executa în regim semideschis și deschis, la Penitenciarul Baia Mare.
De altfel, atât fostul primar Cristian Anghel, cât și fostul ministru al Agriculturii, Traian Remeș, ambii din Maramureș, și-au ispășit pedeapsa la Penitenciarul din Baia Mare.